ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

SNB rezistă tendinţelor globale şi păstrează cele mai scăzute dobânzi din lume

24 Septembrie 2021   |   Agerpres

SNB a repetat joi angajamentul de a interveni pe pieţele valutare "dacă este necesar" pentru a stopa aprecierea francului elveţian, pe care continuă să-ş descrie ca "extrem de apreciat".

 
 
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a menţinut politica sa monetară ultra-expansionistă, în linie cu estimările analiştilor, în pofida semnalelor de la Rezerva Federală a SUA (Fed) şi Banca Centrală Europeană (BCE) privind normalizarea politicii în timpul redresării post-pandemie, transmite Reuters.
 
Joi, Banca Naţională a Elveţiei a menţinut la minus 0,75% dobânda de politică monetară şi rata dobânzii pentru depozitele constituite la SNB. Instituţia intervine pe pieţele valutare, pentru a opri aprecierea francului elveţian. Moneda Elveţiei este văzută ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudini, datorită excedentului de cont curent masiv al ţării. Aceste evoluţii forţează SNB să intervină în mod regulat pentru a limita aprecierea francului şi a proteja economia ţării dependentă de exporturi.
 
SNB a repetat joi angajamentul de a interveni pe pieţele valutare "dacă este necesar" pentru a stopa aprecierea francului elveţian, pe care continuă să-ş descrie ca "extrem de apreciat".
 
"SNB menţine politica sa monetară ultra-expansionistă pentru asigurarea stabilităţii preţurilor şi a furniza în continuare sprijin economiei elveţiene, pentru redresarea în urma impactului pandemiei de coronavirus", se arată în comunicatul instituţiei.
 
Ritmul redresării economiei "s-a atenuat uşor" din cauza evoluţiilor sub aşteptări din domeniul comerţului şi a sectorului ospitalităţii. Ca urmare, SNB se aşteaptă acum la un avans al PIB-ului Elveţiei de aproximativ 3% în 2021, după ce anterior previziona o expansiune de 3,5%.
 
Rata inflaţiei în Elveţia ar urma să ajungă la la 0,5% anul acesta, după ce anterior estimase o creştere până la 0,4%, preţurile urmând să crească cu 0,7% şi 0,6% în 2022 şi în 2023, comparativ cu prognoza precedentă de 0,6% pentru ambii ani.
 
Rezerva Federală a SUA (Fed) a menţinut miercuri dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 0% şi 0,25%, unde este din 15 martie 2020, când pandemia a început să afecteze economia SUA. Fed a semnalat că ar putea începe majorarea dobânzii de politică monetară în cursul anului viitor, mai repede decât a previzionat în urmă cu trei luni, şi un indiciu că este îngrijorată că inflaţia ridicată ar putea persista.
 
La şedinţa din 9 septembrie, Banca Centrală Europeană a decis să menţină nemodificată dobânda de politica monetară, la cel mai scăzut nivel din istorie, dar a anunţat că va încetini în trimestrul patru din 2021 ritmul programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP), care a ajutat la păstrarea costurilor de împrumut scăzute pentru guverne şi afaceri.
 
Anticiparea unor astfel de decizii au dus la deprecierea francului elveţian în ultimele săptămâni, după ce în august moneda Elveţiei înregistrase cel mai ridicat nivel din ultimele nouă luni faţă de euro.
 
Recent, preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei, Thomas Jordan, a declarat că nu există motive de schimbare a politicii monetare ultra-expansioniste a SNB şi a descris folosirea de către banca centrală a celor mai scăzute rate ale dobânzilor din lume ca fiind "absolut necesară".
 
"Într-adevăr, nu avem niciun motiv în acest moment să schimbăm politica monetară", a declarat Jordan, într-un interviu acordat postului elveţian de televiziune TeleZurich.
 
"Politica noastră monetară este adecvată, deoarece încă avem un nivel al inflaţiei extrem de scăzut, francul elveţian se apreciază puternic, iar asta tinde să pună presiune asupra inflaţiei", susţine preşedintele SNB.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10731 / 17355
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
Filip & Company asistă Digi Portugalia la achiziția Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Filip & Company a asistat Simtel Team cu privire la transferul acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...