ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Soluţiile digitale cu o valoare de peste 5 milioane de lei dezvoltate de instituţiile publice vor beneficia de componente IT&C

25 Septembrie 2023   |   Agerpres

Astfel, toate soluţiile şi aplicaţiile informatice prezentate în vederea obţinerii avizului CTE trebuie să fie de tip "cloud nativ" sau "cloud ready" şi vor avea dezvoltate, după caz, o componentă de interconectare prin standarde care permit schimbul automat de date, în conformitate cu prevederile Legii Interoperabilităţii.

 
 
Soluţiile digitale cu o valoare de peste 5 milioane de lei, plus TVA, dezvoltate de instituţiile publice, vor beneficia de componente IT&C "cloud nativ" sau "cloud ready" şi de standarde care permit schimbul automat de date, informează Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR).

"Odată cu aprobarea de către Guvernul României a HG nr. 824/2023 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr 941/2013 privind organizarea şi funcţionarea Comitetului Tehnico-Economic pentru Societatea Informaţională (CTE), a fost consolidată activitatea CTE, prin introducerea unor noi prevederi legislative care vizează implementarea cloudului guvernamental şi a Platformei Naţionale de Interoperabilitate", se menţionează în comunicat.


Astfel, toate soluţiile şi aplicaţiile informatice prezentate în vederea obţinerii avizului CTE trebuie să fie de tip "cloud nativ" sau "cloud ready" şi vor avea dezvoltate, după caz, o componentă de interconectare prin standarde care permit schimbul automat de date, în conformitate cu prevederile Legii Interoperabilităţii.

"Pe parcursul anului 2022, am finalizat iniţiative legislative care pun bazele infrastructurii digitale a statului român. Prin consolidarea activităţii CTE, introducem un criteriu de validare coerent cu legislaţia promovată anul trecut. Soluţiile digitale care fac parte din proiecte implementate prin fonduri naţionale şi europene şi care depăşesc 5 milioane de lei fără TVA vor fi pregătite pentru operaţionalizarea în cloudul guvernamental şi pentru interconectarea cu Platforma Naţională de Interoperabilite. Ne asigurăm astfel că aplicaţiile şi sistemele informatice pe care statul român le dezvoltă în următorii ani sunt la standarde tehnologice înalte, compatibile cu principalul livrabil digital al PNRR, cloudul guvernamental", a declarat Dragoş Vlad, preşedintele ADR.

De asemenea, prin HG 824/2023 a fost modificat pragul de la care este necesar avizul CTE pentru proiectele cu o componentă IT&C derulate prin finanţări naţionale sau europene, de la 2 milioane de lei, fără TVA, la 5 milioane de lei, fără TVA. Această modificare vizează reducerea birocraţiei asociată procedurilor de achiziţii publice.

"În CTE sunt avizate nu doar investiţiile în infrastructuri şi sisteme IT&C, ci absolut toate investiţiile care au o componentă IT&C, indiferent de obiectivul final al acestora. Luând în considerare că, în activitatea curentă a sectorului public, majoritatea achiziţiilor care vizează dezvoltarea capacităţii administrative conţin o componentă IT&C, foarte multe proiecte puteau fi afectate de întârzieri în ceea ce priveşte achiziţiile şi, implicit, în livrarea rezultatelor finale pentru cetăţeni.", se mai precizează în document.

Comitetul Tehnico-Economic pentru Societatea Informaţională este un organism fără personalitate juridică, care asistă Autoritatea pentru Digitalizarea României în scopul elaborării şi monitorizării implementării politicii Guvernului în domeniul tehnologiei informaţiei şi societăţii informaţionale.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2874 / 17692
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dinamică nouă, caracterizată printr-un apetit crescut al investitorilor pentru tranzacții | Piața de M&A a crescut cu 8,2% în T1-T3. Jucătorii strategici au rămas principalii actori, cei mai activi investitori fiind din SUA
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Mușat & Asociații a asistat Naxxar Renewable Energy cu privire la vânzarea pachetului rămas de 40% din Naxxar Wind Farm Four către grupul polonez Polenergia. Mandat complex care a cuprins, printre altele, aspecte de M&A, finanțări și navigarea prin reglementările sofisticate specifice sectorului energetic
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...