![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
Statele UE vor să depăşească impasul provocat de plafonarea preţurilor la gaze (Reuters)
12 Octombrie 2022
AgerpresMiniştrii europeni ai Energiei ar urma să discute miercuri despre achiziţiile comune de gaze precum şi posibilitatea de a negocia preţuri mai mici de la furnizorii non-ruşi de gaze ca o modalitate pentru UE să calmeze preţurile la energie.
Întrebarea cum, când şi dacă vor fi plafonate preţurile la gaze ar urma să domine o altă reuniune la Praga a statelor membre ale Uniunii Europene, acestea urmărind un plan comun care să vizeze preţurile ridicate la gaze - un compromis la care nu au reuşit să ajungă în ultimele săptămâni, se arată într-o analiză realizată de Reuters.
"Trebuie să găsim rapid o soluţie, care să fie aplicată la nivelul UE. Soluţiile pe plan naţional nu reprezintă o cale de urmat", susţine un oficial UE de rang înalt.
Miniştrii Energiei din UE se reunesc la Praga în încercarea de a furniza instrucţiuni mai clare privind ceea ce ar trebui să propună Comisia Europeană ca viitoare măsuri de urgenţă în domeniul energiei pentru blocul comunitar.
"Trebuie să găsim rapid o soluţie, care să fie aplicată la nivelul UE. Soluţiile pe plan naţional nu reprezintă o cale de urmat", susţine un oficial UE de rang înalt.
Miniştrii Energiei din UE se reunesc la Praga în încercarea de a furniza instrucţiuni mai clare privind ceea ce ar trebui să propună Comisia Europeană ca viitoare măsuri de urgenţă în domeniul energiei pentru blocul comunitar.
Dar statele membre UE încă nu au decis ce vor.
Cu un preţ al gazelor cu aproape 90% mai ridicat decât în urmă cu un an, majoritatea statelor membre UE spun că vor plafonarea preţurile la gaze, dar nu se pun de acord privind modul de realizare. Unele ţări, inclusiv Germania, cea mai mare piaţă de gaze din Europa, se opun.
Discuţiile liderilor UE de săptămâna trecută au clarificat prea puţin viitoarele măsuri, fiind prezentate numeroase opţiuni, inclusiv plafonarea gazelor aduse prin conducte sau doar a gazelor folosite pentru a produce electricitate, susţine oficialul, care nu se aşteaptă la progrese semnificative la reuniunea de miercuri.
Alţii sunt mai optimişti că se va ajunge la un consens, apreciind că s-ar putea adopta "modelul iberic": plafonarea preţului gazelor folosite pentru producţia de energie electrică, ca un remediu rapid.
În iunie, Spania şi Portugalia au implementat această schemă, ea ajutând la reducerea preţurilor energiei pe plan local. Ideea este sprijinită şi de alte state membre UE, chiar dacă alte ţări se tem că ar putea duce la creşterea consumului de gaze al Uniunii Europene.
Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a declarat săptămâna trecută că Bruxelles-ul ar avea de învăţat din schema iberică, dar a adăugat că nu este o idee care să fie introdusă imediat la nivelul întregii Europe din cauza unor specificităţi locale, inclusiv numeroasele terminale de gaze lichefiate care există în peninsula Iberică dar care lipsesc în multe alte state UE.
Recent, a fost adoptată în regim de urgenţă o taxă pe profiturile excepţionale ale companiilor energetice şi s-au impus obligaţii privind stocarea de gaze şi limitarea consumului de electricitate.
De asemenea, miniştrii europeni ai Energiei ar urma să discute miercuri despre achiziţiile comune de gaze precum şi posibilitatea de a negocia preţuri mai mici de la furnizorii non-ruşi de gaze ca o modalitate pentru UE să calmeze preţurile la energie.
Cehia, ţară care în prezent asigură preşedinţia rotativă a UE, va propune organizarea unei noi reuniuni de urgenţă a miniştrilor europeni ai Energiei, în luna noiembrie, pentru a aproba noile propuneri, a adăugat oficialul citat de Reuters.
În plus, ţările membre vor fi nevoite să ia o decizie cu privire la modul cum vor fi despăgubite centralele electrice pe gaze pentru diferenţa dintre preţul plafonat şi preţul, mai mare, pe care îl vor plăti pentru a cumpăra gaze naturale de pe piaţă, fie prin intermediul unei finanţări publice, fie printr-o taxă care se va aplica altor producători de electricitate.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 7148 / 18434 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...