
Suspendări de contribuții aferente lui 2024 pentru ambalajele SGR
07 Februarie 2025
BizLawyerModificările aduse de OUG 154/2024 clarifică nelămuririle producătorilor de ambalaje nereutilizabile intrate în sistemul SGR pentru care aceștia au plătit tarifele de administrare si pentru care nu era clar de ce trebuie sa achite și taxa de 2 lei/kg.
Deși RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a anunțat colectarea a peste 3,36 miliarde de ambalaje cu simbolul SGR până la sfârșitul lui 2024, anul s-a încheiat cu o ordonanță de urgență care aduce, printre altele, facilități financiare pentru cantitățile de ambalaje nereciclate.
Într-un interviu acordat la jumătatea lunii decembrie, Anca Severin, Director de Marketing și Comunicare RetuRO, declara că obiectivul de colectare a ambalajelor SGR va crește în 2025 de la 65% la 85% pe fondul succesului înregistrat în primul an de activitate de instituția pe care o reprezintă.
Totodată, un comunicat de presă dat publicității aproximativ în aceeași perioadă de către administratorul Sistemului de Garanție-Returnare menționa colectarea a peste 3 miliarde de astfel de ambalaje în primul an de la lansarea sistemului, la 30 noiembrie 2023.
În ciuda acestor cifre de succes anunțate de reprezentanții RetuRO, la data de 30 decembrie 2024 intră în vigoare Ordonanța de Urgență 154 care dispune atât modificări în funcționarea Sistemului de Garanție-Returnare pentru eficientizarea acestuia, cât și unele suspendări de contribuții ale operatorilor economici pentru ambalajele SGR nereciclate aferente 2024. Această modificare se aplică pentru cantitățile de ambalaje rezultate până la data de 31 decembrie 2024.
„Implementarea SGR a fost, încă de la început, un proiect ambițios, având în vedere faptul că obținerea rezultatelor dorite a presupus atât organizare logistică pentru RetuRO, producători și comercianți, cât și informarea și educarea populației. În decursul anului 2024, deși a existat o mobilizare generală, nu au fost atinse obiectivele stabilite și mai sunt aspecte care, încă, trebuie puse la punct. Decizia de anulare a plății contribuției de 2 lei de către producători pentru nerealizarea obiectivelor de valorificare este una binevenită întrucât pune mai puțină presiune pe costuri și, astfel, avem un impact mai mic asupra prețului final al produselor.” - Daniela Dobre, CEO Green Environment Support, companie specializată în servicii de mediu.
Ce modificări importante mai aduce OUG 154/2024 în funcționarea SGR:
-
Administratorul SGR trebuie să prezinte un plan de investiții pentru 2025-2029, cu un buget anual de minimum 70 milioane lei.
În 2024, RetuRO a investit 60 de milioane de euro din bugetul alocat exclusiv pentru investiții în dezvoltarea infrastructurii, stabilind o rețea de șapte centre operaționale de numărare și sortare a ambalajelor SGR.
-
Contribuția de 2 lei/kg o să fie achitată Fondului de Mediu prin intermediul administratorului SGR
În mod normal, această contribuție era datorată de operatorii economici direct Fondului de Mediu, reprezentând o plată pentru diferența dintre cantitățile de deșeuri corespunzătoare obiectivelor minime anuale (privind valorificarea sau incinerarea în instalații de incinerare cu recuperare de energie și valorificare prin reciclare) și cantitățile care intră efectiv în instalațiile de valorificare/reciclare.
-
Operatorii economici care nu au raportat cantitățile de ambalaje primare nereutilizabile în sistemul SGR începând cu 1 ianuarie 2024 vor trebui sa achite contribuția de 2 lei/kg către Administratorul Fondului pentru Mediu.
-
Administratorul SGR va declara semestrial către Administrația Fondului pentru Mediu cantitățile de ambalaje gestionate.
Concret, RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, va declara până la data de 25 a lunii următoare semestrului de raportare cantitățile de ambalaje, respectiv cantitățile de deșeuri de ambalaje valorificate în numele producătorilor cu care are contract.
Astfel, modificările aduse de OUG 154/2024 clarifică nelămuririle producătorilor de ambalaje nereutilizabile intrate în sistemul SGR pentru care aceștia au plătit tarifele de administrare si pentru care nu era clar de ce trebuie sa achite și taxa de 2 lei/kg.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1076 / 19504 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...