ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Toate companiile au raportat creşteri salariale în acest an (raport)

13 Noiembrie 2024   |   Agerpres

Beneficiile oferite de companii continuă să fie importante pentru angajaţii industriei, însă măsurile fiscale din 2024 au schimbat preferinţele angajaţilor. Astfel, cele mai utilizate beneficii sunt zilele adiţionale de concediu, programul flexibil, asigurările medicale şi platformele de beneficii flexibile.

 
 
Toate companiile au raportat majorări salariale în acest an, iar procentul de creştere estimat pentru anul viitor este de aproximativ 6,7%, potrivit datelor Asociaţiei Business Service Leaders Romania (ABSL), publicate miercuri.

"Toate companiile au raportat creşteri salariale în acest an, iar procentul de creştere estimat pentru anul viitor este de aproximativ 6,7%. Salariul median brut lunar al unui dezvoltator de software este de aproximativ 18.700 lei. Un specialist în state de plată (payroll) câştigă în medie 9.900 lei brut, în timp un specialist în achiziţii primeşte 9.300 lei brut pe lună. Salariile industriei au înregistrat în ultimii 5 ani creşteri cuprinse între 48%-71%. Cele mai mari salarii mediane brute, de aproximativ 13.000 de lei pe lună, se înregistrează în Capitală, urmată de Transilvania/Banat cu aproape 11.000 lei brut/lună, aproximativ 10.000 lei brut/lună în Muntenia şi 8.300 lei brut în Moldova", se arată într-un comunicat al Asociaţiei.


Beneficiile oferite de companii continuă să fie importante pentru angajaţii industriei, însă măsurile fiscale din 2024 au schimbat preferinţele angajaţilor. Astfel, cele mai utilizate beneficii sunt zilele adiţionale de concediu, programul flexibil, asigurările medicale şi platformele de beneficii flexibile.

Din punct de vedere al costului total al forţei de muncă, România este mai atractivă în comparaţie cu Polonia, Cehia sau Slovacia. Bulgaria şi Ungaria rămân însă mai competitive din punct de vedere al costului redus, susţin reprezentanţii ABSL.

"Creşterea costurilor cu forţa de muncă erodează avantajul competitiv al costului, care obişnuia să fie unul dintre motivele pentru care investitorii din industrie alegeau România. În curând nici limbile străine nu vor mai reprezenta un avantaj competitiv. Dezvoltarea profesională a angajaţilor pentru a implementa şi a folosi Inteligenţa Artificială şi procesele automatizate ar putea face acum diferenţa. În general, creşterea competenţelor profesionale pentru a crea servicii cu valoare adaugătă mai mare va contribui la menţinerea României în topul preferinţelor investitorilor", a explicat Ciprian Dan, preşedinte ABSL, în comunicat.

Contextul economic, dar şi geo-politic au redus mobilitatea individuală din industrie, având drept consecinţă o normalizare a raporturilor pe piaţa muncii, care devenise extrem de dificilă pentru angajatori, în ultimii ani. Conform rapoartelor ABSL, rata medie a plecărilor din companii a fost anul trecut de 16%, angajaţii având o vârstă medie de 33 de ani şi petrecând aproximativ trei ani la un loc de muncă.

"Recrutarea rămâne însă o provocare a industriei de outsourcing. Conform statisticilor noastre, anul acesta departamentele de HR au analizat cu 30% mai multe CV-uri în comparaţie cu anul anterior pentru a angaja acelaşi număr de absolvenţi. În cazul angajaţilor cu experienţă, specializarea în anumite domenii combinată cu expertiza în arealul digital (automatizare, RPA, folosirea inteligenţei artificiale) le va aduce acestora avantaje semnificative în dezvoltarea carierei", a menţionat Cătălin Iorgulescu, vicepreşedinte ABSL.

Conform studiilor ABSL, 77% dintre companiile sondate au confirmat o creştere a cifrei de afaceri în 2023 comparativ cu 2022, însă numai 58% dintre acestea anticipează o creştere în viitor.

"Polonia, Ungaria şi Slovacia oferă investitorilor numeroase avantaje pentru crearea de noi locuri de muncă. România a avut un program relativ competitiv de granturi şi stimulente fiscale care a contribuit la creşterea constantă a industriei serviciilor de afaceri în trecut, dar acesta a fost întrerupt din cauza constrângerilor bugetare. Lipsa măsurilor fiscale care să susţină dezvoltarea industriei poate avea un impact negativ asupra creşterii sectorului, creării de noi locuri de muncă şi păstrării specialiştilor în ţară", a mai spus Cătălin Iorgulescu.

Potrivit comunicatului citat, industria serviciilor de business din România este pe locul 5 din punct de vedere al contribuţiei la PIB, având peste 200.000 de angajaţi. Principalele oraşe în care acest sector se dezvolta sunt Bucureşti, Cluj şi Iaşi, urmate de Timişoara, Sibiu şi Braşov. Principalele servicii furnizate, după numărul de angajaţi, sunt operaţiuni clienţi, IT şi finanţe contabilitate.

Pe 13 noiembrie are loc cea de-a 12 ediţie a conferinţei anuale ABSL (Asociaţia Business Service Leaders Romania), cel mai mare eveniment al industriei serviciilor pentru afaceri. "Inovăm viitorul. Deschidem noi drumuri în sectorul serviciilor de afaceri" este tema acestei ediţii la care participă peste 600 de specialişti. Printre subiectele abordate se numără implementarea celor mai recente tehnologii, lansarea unor rapoarte salariale şi de piaţă, prezentarea de studii de caz şi tendinţe, dar şi noutăţi în domeniul HR.

Asociaţia Business Service Leaders în România are în componenţa sa peste 80 de companii care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum Shared Services Center (SSC), Business Process Outsourcing (BPO), Information Technology Outsourcing (ITO), Research and Development (R&D).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5 / 17971
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cele mai semnificative schimbări legislative din 2024, cu impact în industria curieratului | Cerasela Soviani, Legal Manager în cadrul DPD Romania: ”Departamentul juridic va avea un focus continuu pe respectarea noilor reglementări în curierat și susținerea departamentelor pilon pentru extinderea rețelei naționale”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
GDPR | Respectarea legislației în domeniu pare că este mai degrabă formală, lipsind măsurile concrete capabile să asigure o protecție adecvată volumului foarte mare de date prelucrate, spun avocații D&B David și Baias. Daniel Vinerean, coordonatorul practicii de Protecția Datelor: De cele mai multe ori este mai ieftin sa plătești o amendă de până la 3.000 € decât să stabilești un plan concret, să achiziționezi tehnologie sau să angajezi un consultant capabil să conceapă și să implementeze măsuri adecvate
ZRVP câștigă premiul „Firma de Avocatură a Anului din România” la Lexology Index Awards (Who’s Who Legal) 2024, distincție acordată în premieră unei societăți de avocați românești | Cosmin Vasile (managing partner): Premiul, o sumă a excelenței individuale pe diverse arii de practică - îmi place în mod special perspectiva, pentru că este exact filosofia noastră
Schoenherr lansează a patra ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei
Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...