Trump a cerut revizuirea legii care interzice mituirea de oficiali guvernamentali străini
11 Februarie 2025
AgerpresOrdinul lui Trump oprește aplicarea Legii privind practicile de corupție în străinătate (FCPA), veche de aproape jumătate de secol.
Președintele american Donald Trump a semnat luni un ordin executiv prin care dispune ca Departamentul Justiției să întrerupă urmărirea americanilor acuzați că au mituit oficiali guvernamentali străini în încercarea de a începe sau menține afaceri în țările acestora, relatează Reuters.
Ordinul lui Trump oprește aplicarea Legii privind practicile de corupție în străinătate (FCPA), veche de aproape jumătate de secol, și îi cere procurorului general Pam Bondi să facă o evaluare a acțiunilor, actuale și din trecut, legate de această lege, precum și să pregătească noi linii directoare pentru aplicarea legii.
FCPA, adoptată în 1977, interzice companiilor care operează în Statele Unite să mituiască oficiali străini și de-a lungul timpului a devenit o 'forță călăuzitoare' pentru modul în care operează afacerile americane în străinătate.
'Va însemna mult mai multe afaceri pentru America', a declarat Trump reporterilor la semnarea ordinului în Biroul Oval, luni.
Trump a vrut să desființeze FCPA în timpul primului său mandat, numind-o o 'lege îngrozitoare' și spunând că 'lumea râde de noi' pentru aplicarea ei.
Organizația anticorupție Transparency International a subliniat în schimb că FCPA a făcut din SUA un lider în combaterea corupției globale.
Ordinul executiv al lui Trump 'diminuează - și ar putea deschide calea pentru eliminarea ei completă - bijuteria coroanei în lupta SUA împotriva corupției globale', a afirmat într-un comunicat Gary Kalman, director executiv al Transparency International U.S.
Conform unei fișe informative a Casei Albe, legea în cauză face companiile americane mai puțin competitive.
'Companiile din SUA sunt afectate de aplicarea excesivă a FCPA, deoarece le este interzis să se implice în practici comune între concurenții internaționali, creând un teren de joc inegal', se arată în document.
Ordinul lui Trump cere Departamentului Justiției 'linii directoare revizuite rezonabile', care să nu restricționeze operațiunile firmelor americane care vor să facă afaceri în străinătate, conchide acesta.
De-a lungul anilor, o serie întreagă de companii multinaționale au ajuns în vizorul Departamentului american al Justiției în legătură cu FCPA, inclusiv Goldman Sachs, Glencore și Walmart. În 2024, Departamentul Justiției și autoritatea de reglementare a bursei Securities Exchange Commission (SEC) au inițiat 26 de acțiuni legate de FCPA și cel puțin 31 de companii se aflau sub investigație la sfârșitul anului, potrivit Casei Albe.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 4 / 18457 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
Wolf Theiss a asistat fondatorii Embryos Fertility Clinic cu privire la vânzarea pachetului majoritar de părţi sociale către Integral Capital Group, alături de care a stat RTPR | Ce avocați au fost în cele două echipe
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...