ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UE ajunge la un acord asupra legii privind consolidarea libertăţii presei şi protejarea jurnaliştilor (articol European Newsroom)

27 Decembrie 2023   |   Agerpres

UE a încheiat un acord cu privire la o nouă legislaţie privind libertatea presei, care vizează creşterea transparenţei în ceea ce priveşte proprietatea companiilor media şi publicitatea instituţională, o mai bună protecţie a jurnaliştilor şi a surselor acestora şi consolidarea independenţei presei publice.

 
 
Uniunea Europeană doreşte să protejeze mai bine jurnaliştii şi companiile media de influenţele politice şi a ajuns la un acord asupra aşa-numitului Act european privind libertatea presei. Deşi garanţiile oferite de lege au fost în mare parte bine primite, aceasta nu este lipsită de defecte, iar problemele persistă în tot peisajul mediatic european, relatează European Newsroom (enr) în articolul de fond publicat vineri.
 
UE a încheiat un acord cu privire la o nouă legislaţie privind libertatea presei, care vizează creşterea transparenţei în ceea ce priveşte proprietatea companiilor media şi publicitatea instituţională, o mai bună protecţie a jurnaliştilor şi a surselor acestora şi consolidarea independenţei presei publice.
 
UE consideră că această situaţie a devenit o problemă majoră în ultimii ani, în special în ţări precum Ungaria şi Polonia, unde statul exercită o influenţă directă asupra mass-media. Prin noua legislaţie, UE doreşte să remedieze acest lucru.
 
"Acordul la care s-a ajuns (...) este o dovadă a angajamentului nostru de a promova o presă liberă şi pluralistă. Pentru prima dată, vor exista garanţii în legislaţia europeană", a declarat eurodeputata germană Sabine Verheyen (PPE), raportoare pentru textul legislativ.
 
Vera Jourova, vicepreşedinta Comisiei Europene responsabilă pentru valori şi transparenţă, a declarat că UE "nu reglementează presa, ci spaţiul mediatic".
 
Cu toate acestea, editorii germani de ziare şi reviste şi-au menţinut poziţia critică. Asociaţia federală a editorilor de presă digitală şi a editorilor de ziare (BDZV) şi Asociaţia Presei Libere (MVFP) au declarat că "într-un moment în care presa se confruntă cu provocări economice, de reglementare şi concurenţiale, UE strânge un corset care nu rezolvă niciuna dintre probleme şi, dimpotrivă, pune în pericol libertatea presei".
 
 
Utilizarea programelor spion în centrul dezbaterii
 
Principalul obstacol care a făcut ca negocierile să se prelungească până în ultimele săptămâni ale preşedinţiei spaniole a Consiliului UE a fost includerea unei clauze care ar fi permis interdicţia de spionare a jurnaliştilor sau a surselor acestora din motive de "securitate naţională", un articol respins de Parlamentul European.
 
Conform acordului, statele membre ale UE trebuie să asigure în viitor o protecţie eficientă a jurnaliştilor. În special, trebuie să se prevină spionajul asupra jurnaliştilor. Cu toate acestea, pot exista excepţii.
 
Mai multe state membre au insistat anterior să permită excepţii de la interdicţia de spionaj în numele securităţii naţionale, ceea ce a provocat o mare îngrijorare în rândul asociaţiilor profesionale şi al altor susţinători ai libertăţii presei. În cele din urmă, textul de compromis nu a mai inclus o referire la securitatea naţională, a declarat eurodeputata română Ramona Strugariu (Renew).
 
După un "lobby" intens din partea asociaţiilor de presă şi o luptă care ameninţa să deraieze negocierile, legea nu include această excepţie, dar o lasă în enumerare şi face o trimitere generală la "respectarea responsabilităţii statelor membre", au declarat surse apropiate negocierilor. Parlamentul European consideră că este o victorie.
 
Verheyen a declarat că orice supraveghere, cum ar fi utilizarea de programe spion pe dispozitivele jurnaliştilor, ar fi posibilă doar în cazul unor infracţiuni grave şi dacă ar exista o decizie a instanţei. "Nu doar pentru tot ceea ce ei pot numi securitate naţională", a spus ea.
 
 
Peisajul mediatic european în continuă criză
 
Legea privind libertatea presei conţine, de asemenea, o serie de garanţii menite să protejeze independenţa mass-media publice, cum ar fi obligaţia de a stabili în prealabil, prin lege, criteriile de numire şi de demitere a cadrelor de conducere, durata mandatelor acestora şi finanţarea necesară pentru îndeplinirea atribuţiilor lor.
 
În Slovenia, de exemplu, un proiect de lege privind reforma mass-media, aşteptat de mult timp, se află în prezent în consultare publică. O noutate importantă este transparenţa proprietăţii, ceea ce ar trebui să ducă la un pluralism mai puternic al mass-media. Într-un interviu acordat postului TV Slovenia, ministrul culturii Asta Vrecko a subliniat că proiectul de lege urmează atât Legea europeană privind libertatea presei, cât şi Legea privind inteligenţa artificială, care vor sta la baza reglementării mass-media în viitor.
 
În pofida garanţiilor convenite, peisajul mediatic din alte câteva ţări ale UE a cunoscut recent transformări semnificative.
 
Noul guvern pro-UE al Poloniei a lansat miercuri o reformă a mass-media publice şi a demis conducerea acestora, în timp ce parlamentarii de dreapta au organizat o grevă pentru a protesta faţă de aceste schimbări, iar emisiunile publice au fost întrerupte. Remanierea are loc la o săptămână după alegerea premierului Donald Tusk şi după opt ani de guvernare a partidului de dreapta Lege şi Justiţie (PiS). Mass-media publice sub conducerea PiS au fost acuzate în mod regulat că prezintă informaţii tendenţioase, transmit propagandă guvernamentală şi lansează atacuri verbale împotriva opoziţiei.
 
Compania elveţiană de media Ringier - care deţine în România cotidianul Libertatea şi publicaţia Gazeta Sporturilor (GSP) - şi-a anunţat la începutul acestei luni intenţia de a reduce numărul de locuri de muncă la Libertatea, invocând trecerea tot mai frecventă la presa online. Jurnaliştii de la cotidienele în cauză susţin că au fost presaţi de conducere să trimită orice articol despre companiile de pariuri online - care sunt puternice în Balcani şi reprezintă o sursă importantă de venituri din publicitate - să fie verificate înainte de publicare.
 
Comentând legea UE privind libertatea presei, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a Parlamentului României, Ştefan Muşoiu, a reamintit că, în România, libertatea de exprimare şi presa liberă au apărut odată cu Revoluţia din 1989, în urma unor sacrificii supreme care au permis poporului să beneficieze de perspective tot mai promiţătoare în cadrul UE şi NATO.
 
 
Control mai strict asupra platformelor online
 
Un alt punct crucial din legislaţie este chestiunea moderării conţinutului jurnalistic de către platformele online. De asemenea, ar trebui să existe reguli mai clare pentru relaţia dintre companiile media şi marile platforme online, cum ar fi Facebook, care aparţine grupului Meta, sau Google.
 
Comisia Europeană a decis să deschidă o procedură de încălcare a dreptului comunitar împotriva platformei de socializare X şi a proprietarului acesteia, Elon Musk - o investigaţie fără precedent, prima în temeiul noii Legi privind serviciile digitale (DSA). Vor fi investigate toate practicile ilegale pentru care magnatul ar putea fi responsabil, inclusiv design-ul înşelător şi lacunele grave în materie de transparenţă. În octombrie, Comisia a avertizat X că în Europa nu există loc pentru conţinut ilegal şi dezinformare pe reţelele de socializare.
 
În cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai organizaţiei Reporteri fără frontiere la Bruxelles în luna octombrie, premierul bulgar Nikolai Denkov a declarat că printre principalele probleme ale Bulgariei se numără dezinformarea, şi nu lipsa libertăţii de exprimare, întrucât în ultimii doi ani s-au înregistrat progrese semnificative în această privinţă. "În afară de schimbările din legislaţia bulgară, legislaţia europeană ne poate ajuta foarte mult în această privinţă", a adăugat Denkov.
 
Serviciile UE vor continua acum să adune probe, să desfăşoare interviuri şi să efectueze inspecţii înainte de a decide dacă îi vor solicita X măsuri corective suplimentare sau dacă vor găsi o soluţie de compromis. Nu există un termen limită fix pentru investigaţia DSA.
 
Nu în ultimul rând, legea convenită privind libertatea presei prevede, de asemenea, înfiinţarea unui nou Consiliu European pentru mass-media, format din reprezentanţi ai autorităţilor naţionale de reglementare din cele 27 de state membre ale UE, pentru a oferi un cadru mai strict pentru fuziunile din acest sector. Acest organism ar urma să fie responsabil de emiterea unui aviz neobligatoriu cu privire la aceste operaţiuni din punctul de vedere al efectului lor asupra pluralismului.
 
Proiectul de act european privind libertatea presei va deveni lege după ce va fi adoptat în mod oficial de Parlamentul European şi de statele membre. Ţările UE pot introduce reglementări naţionale mai stricte sau mai detaliate decât cele prevăzute în lege.
 
N. red.: Conţinutul articolului este bazat pe ştiri ale agenţiilor AFP, Agerpres, ANSA, Belga, BTA, dpa, EFE, STA participante în proiectul enr. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1374 / 17248
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...