ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UE îşi consolidează poziţia de lider în comerţul mondial cu produse agroalimentare

08 Septembrie 2021   |   Agerpres

Anul 2020 a fost un an dificil, dar încununat de succes pentru comerţul cu produse agroalimentare al UE, care a atins o valoare totală de 306 miliarde de euro: exporturile au ajuns la 184 miliarde de euro, iar importurile au ajuns la 122 miliarde de euro. Ambele valori reprezintă o uşoară creştere de 1,4% şi, respectiv, de 0, %, comparativ cu 2019.

 
 
Anul 2020 a marcat o nouă îmbunătăţire a poziţiei de lider a Uniunii Europene în rândul celor mai mari exportatori de produse agroalimentare din lume. În ceea ce priveşte importurile, UE a devenit al treilea importator ca mărime după Statele Unite şi China, conform unui raport publicat miercuri de Comisia Europeană.
 
Anul 2020 a fost un an dificil, dar încununat de succes pentru comerţul cu produse agroalimentare al UE, care a atins o valoare totală de 306 miliarde de euro: exporturile au ajuns la 184 miliarde de euro, iar importurile au ajuns la 122 miliarde de euro. Ambele valori reprezintă o uşoară creştere de 1,4% şi, respectiv, de 0, %, comparativ cu 2019.
 
Comerţul internaţional a jucat un rol esenţial în atenuarea impactului economic devastator al pandemiei de COVID-19 şi s-a dovedit a fi un instrument central în consolidarea rezistenţei. UE este cel mai mare bloc comercial şi o reţea largă de acorduri de liber schimb (ALS) stă la baza poziţiei sale în cadrul comerţului mondial.
 
"Promovarea comerţului deschis şi echitabil este o prioritate politică pentru Comisia Europeană, care aduce beneficii considerabile fermierilor noştri. Succesul comerţului cu produse agricole este legat în mod clar de politica agricolă comună, care sprijină competitivitatea şi inovarea, precum şi de reputaţia excelentă a produselor noastre ca fiind sigure, fabricate în mod durabil, hrănitoare şi de înaltă calitate", a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul pentru agricultură.
 
UE exportă o gamă largă de produse din toate segmentele lanţului valoric, ceea ce demonstrează competitivitatea sectorului agroalimentar al UE într-o varietate de clase de produse, de la produse de bază la produse ale industriei alimentare cu un grad ridicat de prelucrare. Pe de altă parte, importurile UE sunt clar dominate de produsele agricole de bază şi de hrana pentru animale, care reprezintă aproximativ 75% din totalul importurilor.
 
În ceea ce priveşte categoriile de produse, exporturile de carne de porc şi grâu au contribuit în mare măsură la creşterea globală a exporturilor de produse agroalimentare ale UE. Creşterea importurilor de produse agroalimentare ale UE a fost determinată, în principal, de creşterea valorii importurilor de seminţe oleaginoase, acizi graşi şi ceruri, ulei de palmier, fructe şi boabe de soia.
 
În principal, exporturile agroalimentare ale UE către China, Elveţia şi regiunea Orientului Mijlociu şi Africa de Nord sunt cele care au cunoscut o astfel de creştere în 2020. Cel mai mult a scăzut valoarea exporturilor UE către Statele Unite, Turcia, Singapore şi Japonia. În ceea ce priveşte importurile, Canada s-a impus ca o sursă de import importantă pentru UE. Totodată, importurile UE din Regatul Unit, Ucraina şi Statele Unite sunt cele care au înregistrat valoarea cea mai scăzută.
 
În 2020, Regatul Unit a fost cel mai important partener al UE în comerţul cu produse agroalimentare, cu o cotă de 23% din totalul exporturilor de produse agroalimentare ale UE şi de 13% din totalul importurilor. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11893 / 18342
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Meet the Professionals | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director - Bergenbier SA, avocat ”antrenat” în multinaționale și cu o bogată experiență dobândită în gestionarea unor tranzacții de referință pe piața locală: ”Oamenii pe care i-am întâlnit au făcut diferența și au contribuit la dezvoltarea și la evoluția mea, atât colegi din business, din interiorul echipelor din care am făcut parte, cât și liderii care mi-au servit drept model”
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...