ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Vicepreşedintele ANCMMR: 45 % din retail este concentrat în mâna primilor cinci mari retaileri din România

24 Februarie 2022   |   Agerpres

Acesta a precizat că producătorii au făcut un efort ca să nu ridice preţurile şi astfel să poată să rămână în piaţă, mai ales în cazul produselor pe care le consumă românii, menţionând că dacă ridici preţul foarte mult, "consumatorul îţi întoarce spatele imediat la raft".

 
 
Valoarea vânzărilor din retailerul românesc a crescut anul trecut cu 7,5%, conform datelor Nielsen, şi cu 8,9%, conform RetailZoom, comparativ cu 2020, însă volumele comercializate s-au diminuat din cauza inflaţiei cu 7%, a declarat, miercuri, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR), Feliciu Paraschiv, care a adăugat că scumpirile au fost între 2% şi 30%.
 
"Retailerul a crescut anul trecut cu 7,5 procente, conform Nielsen şi cu 8,9% comform RetailZoom în 2021 faţă de 2020 ca valoare. Băuturile nonalcoolice au crescut cu 10%, cele alcoolice cu 8%, alimentele cu 7,4%, produsele non-alimentare cu 4,1%. Problema este că din cauza inflaţiei, per total, volumele comercializate au scăzut undeva cu 7% în industrie. Dacă vorbim de scumpiri acestea au fost între 2 şi 30% per total, o medie de 5,1%, conform INS. Cel mai mult s-au scumpit produsele de morărit şi panificaţie cu 9,3% - 9,5%, legumele şi conservele de legume, undeva cu 10%, iar uleiul s-a scumpit foarte puternic cu 20-25%. Preparatele din carne cu 4,4%, iar produsele din lapte cu 4,5 -4,6%,", a spus Paraschiv.
 
Acesta a precizat că producătorii au făcut un efort ca să nu ridice preţurile şi astfel să poată să rămână în piaţă, mai ales în cazul produselor pe care le consumă românii, menţionând că dacă ridici preţul foarte mult, "consumatorul îţi întoarce spatele imediat la raft".
 
Potrivit datelor prezentate de acesta, la ora actuala hipermarketurile deţin 25% din piaţa de retail, discounterii vin puternic din spate, cu 22%, iar supermarketuri/minimarketuri cu 21% din piaţă.
 
"Este destul de greu dacă te duci la uşa unui lanţ mare, în sensul că nu îţi acceptă o scumpire de preţ. Recunosc că la noi ca şi comercianţi locali nici nu negociem dacă producătorul are sau nu dreptul să îmi scumpească produsul. Dar noi mai reprezentăm cam 35% din piaţă. Cel mai grav este faptul că 45% din retail este concentrat în mâna primilor cinci mari retaileri din România şi din punctul meu de vedere este un lucru extrem de grav, adică aproape jumătate din piaţa asta care trece de la producător la shopper trece prin mâna a cinci oameni. O să ajungem la paradoxul acela că 5% din bogaţii lumii deţin 95% din bogăţii, ceea ce nu este o situaţie sănătoasă", a subliniat vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR).
 
Legat de preţul energiei, acesta a povestit o situaţie "ca într-un film cu Stan şi Bran", în care s-a regăsit în aceste zile când a încheiat contracte pentru energie electrică cu compania Hidroelectrica.
 
"Vreau să închei cu gluma făcută de către Hidroelectrica. A început să facă contracte pentru energie electrică şi le recomand tuturor să facă pe persoană fizică: au preţuri extraordinar de bune, 231 de lei pe MW. Este fantastic. Nu am crezut ochilor că se poate aşa ceva. Directorul lor a ieşit pe post şi a spus că semnează şi 1000 de contracte pe zi. Preţul este foarte bun, este ceea ce plăteam noi anul trecut ca şi companie în vară, în august. Am făcut contract acasă pe privat şi m-am gândit să fac şi pentru companie unde consumăm cam cât un sat mic, 25.000 de MW pe an şi am rămas stupefiat. Am primit un preţ de 2.310 lei MW, adică de 10 ori mai mare decât preţul pe care îl semnasem cu o zi înainte pe două contracte pe persoană fizică. Nu am înţeles în ce Românie trăim. Cum să vinzi cu două preţuri? Nu înţeleg sub nicio formă. Înţeleg când cumpăr mai mult să primesc un preţ mai bun. Aş vrea dacă cineva din Ministerul Energiei poate să îmi explice paradoxul astă. Este ca într-un film cu Stan şi Bran", a mai spus vicepreşedintele ANCMMR şi director general Paco Supermarkets, Feliciu Paraschiv.
 
Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării a organizat miercuri o dezbatere interactivă despre creşterea preţurilor, presiunea importurilor şi impactul acestora asupra industriei alimentare din România. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9289 / 17692
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dinamică nouă, caracterizată printr-un apetit crescut al investitorilor pentru tranzacții | Piața de M&A a crescut cu 8,2% în T1-T3. Jucătorii strategici au rămas principalii actori, cei mai activi investitori fiind din SUA
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Mușat & Asociații a asistat Naxxar Renewable Energy cu privire la vânzarea pachetului rămas de 40% din Naxxar Wind Farm Four către grupul polonez Polenergia. Mandat complex care a cuprins, printre altele, aspecte de M&A, finanțări și navigarea prin reglementările sofisticate specifice sectorului energetic
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...