ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

WWF: România trebuie să se angajeze într-o tranziţie energetică curată şi echitabilă

29 Noiembrie 2023   |   Agerpres

Potrivit activiştilor de mediu, România este foarte vulnerabilă la efectele schimbărilor climatice - secetă, temperaturi ridicate, valuri de căldură, precipitaţii abundente, alunecări de teren, cutremure şi inundaţii - care produc impact asupra sectoarelor agriculturii, resurselor de apă, silviculturii, infrastructurii, energiei şi sănătăţii.

 
 
România trebuie să se angajeze într-o tranziţie energetică curată şi echitabilă pentru a se alinia la o traiectorie cu mult sub 1,5 grade Celsius, obiectiv referitor la limitarea încălzirii globale, stabilit la Paris în 2015, afirmă reprezentanţii WWF-România, într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES.
 
"UE este un lider mondial în ceea ce priveşte acţiunile pentru combaterea schimbărilor climatice, iar România, cu dotările sale naturale incredibile, are un rol crucial de jucat. Pentru a se alinia la o traiectorie cu mult sub 1,5 grade Celsius, România trebuie să se angajeze într-o tranziţie energetică curată şi echitabilă, inclusiv prin adoptarea unor obiective mai ambiţioase în materie de climă şi energie şi prin conservarea pădurilor, râurilor şi lacurilor, care sunt esenţiale pentru atenuarea schimbărilor climatice şi adaptarea la acestea", a declarat Barbara Bendandi, director de Conservare WWF România - Fondul Mondial pentru Natură.
 
Potrivit activiştilor de mediu, România este foarte vulnerabilă la efectele schimbărilor climatice - secetă, temperaturi ridicate, valuri de căldură, precipitaţii abundente, alunecări de teren, cutremure şi inundaţii - care produc impact asupra sectoarelor agriculturii, resurselor de apă, silviculturii, infrastructurii, energiei şi sănătăţii.
 
"De asemenea, sectorul financiar este în pericol din cauza acestor ameninţări, după cum a precizat Banca Naţională a României în ultimul său raport asupra stabilităţii financiare, în decembrie 2022. Companiile nefinanciare sunt supuse riscurilor legate de schimbările climatice, care generează 40% din valoarea adăugată brută a economiei. Conform unui sondaj Banca Europeană de Investiţii, efectele schimbărilor climatice sunt resimţite în viaţa de zi cu zi de 88% dintre români, unsprezece puncte peste media europeană de 77%. În conformitate cu pachetul 'Pregătiţi pentru 55', UE a transmis propria contribuţie stabilită la nivel naţional (CSN), care va permite reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030 faţă de nivelurile din 1990 şi atingerea neutralităţii climatice până în 2050. Acest document a fost convenit de toate statele-membre, inclusiv România", susţine organizaţia de mediu.
 
Anul 2023 a fost marcat de fenomene meteorologice extreme în care au fost doborâte numeroase recorduri climatice. Serviciul European Copernicus pentru Schimbări Climatice a anunţat că data de 17 noiembrie ar putea fi marcată în istorie drept prima zi în care temperatura medie globală a depăşit pragul critic de +2 grade Celsius faţă de perioada preindustrială, notează sursa citată.
 
"În timpul discuţiilor de la COP28, ţările sunt în dezacord cu privire la faptul că acest exerciţiu ar trebui să fie impus tuturor ţărilor sau doar celor mai bogate ţări din lume să facă mai mult, deoarece acestea au eliberat cele mai multe emisii care au încălzit planeta din punct de vedere istoric. WWF - Fondul Mondial pentru Natură solicită acţiune politică urgentă şi puternică, prin care să angajeze toate ţările. În acest context, WWF reiterează importanţa unor eforturi mai mari pentru a integra adaptarea la schimbările climatice şi rezilienţa la acestea în politicile si programele existente din toate sectoarele relevante. Liderii trebuie să stabilească un plan global pentru eliminarea treptată a tuturor combustibililor fosili. Eşecul de a acţiona decisiv pentru a pune capăt erei combustibililor fosili va condamna lumea la perturbări climatice tot mai mari. Încheierea producţiei, a utilizării combustibililor fosili şi trecerea la energie 100% regenerabilă este soluţia care va avea cel mai mare impact asupra schimbărilor climatice la scară largă. De asemenea, este esenţial ca ţările să continue să recunoască interdependenţa dintre criza climatică şi criza biodiversităţii", se menţionează în comunicatul citat.
 
Cea de-a 28-a Conferinţă a Părţilor (COP28) asupra schimbărilor climatice, desfăşurată sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), se va desfăşura în Dubai, în perioada 30 noiembrie - 12 decembrie.
 
WWF România - Fondul Mondial pentru Natură este una dintre cele mai importante organizaţii specializate în conservarea mediului şi acţionează pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice.
 
Zonele de conservare prioritare ale organizaţiei sunt: Maramureş, Transilvania, sud-vestul Carpaţilor, Apuseni, Lunca şi Delta Dunării. WWF România face parte din reţeaua WWF, existentă de peste 60 de ani, în mai mult de o sută de ţări, de pe şase continente. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2383 / 17963
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
GDPR | Respectarea legislației în domeniu pare că este mai degrabă formală, lipsind măsurile concrete capabile să asigure o protecție adecvată volumului foarte mare de date prelucrate, spun avocații D&B David și Baias. Daniel Vinerean, coordonatorul practicii de Protecția Datelor: De cele mai multe ori este mai ieftin sa plătești o amendă de până la 3.000 € decât să stabilești un plan concret, să achiziționezi tehnologie sau să angajezi un consultant capabil să conceapă și să implementeze măsuri adecvate
ZRVP câștigă premiul „Firma de Avocatură a Anului din România” la Lexology Index Awards (Who’s Who Legal) 2024, distincție acordată în premieră unei societăți de avocați românești | Cosmin Vasile (managing partner): Premiul, o sumă a excelenței individuale pe diverse arii de practică - îmi place în mod special perspectiva, pentru că este exact filosofia noastră
Schoenherr lansează a patra ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei
Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Avocații WH Simion & Partners se așteaptă ca practica de protecție a datelor cu caracter personal să devină și mai relevantă, având în vedere că, în următorii ani, reglementările ar putea să evolueze pentru a acoperi noi domenii, cum ar fi inteligența artificială, internetul lucrurilor (IoT) și blockchain-ul. Despre proiectele „flagship” ale echipei, într-o discuție cu Cosmina Simion (Managing Partner) și Petrus Partene (Senior Associate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...