BERD a achiziţionat 25% din Vestmoldtransgaz, operatorul conductei de gaze Ungheni-Chişinău
27 August 2020
AgerpresBERD a investit 20 milioane de euro ca parte din majorarea de capital a Vestmoldtransgaz.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a achiziţionat o cotă de participare de 25% în compania de transport gaze Vestmoldtransgaz, care operează conducta de transport gaze nou construită Ungheni-Chişinău, conform unui comunicat al BERD.
BERD a investit 20 milioane de euro ca parte din majorarea de capital a Vestmoldtransgaz.
Înfiinţată în 2014, Vestmoldtransgaz deţine şi administrează reţeaua de conducte de gaze din vestul Moldovei şi oferă servicii de transport gaze naturale. În 2018, aceasta a fost preluată de către Eurotransgaz srl, o subsidiară a SNTGN Transgaz, compania care operează sistemul românesc de transport gaze naturale.
Conducta de transport gaze Ungheni-Chişinău, cu o lungime de 120 km, va deveni în curând operaţională şi va întregi interconectarea sistemelor de transport gaze din România şi Moldova prin racordarea Chişinăului la conducta de interconectare Iaşi-Ungheni, între oraşul estic al României, Iaşi şi Ungheni, un oraş din Republica Moldova, la graniţa cu România.
Conducta de transport gaze Ungheni-Chişinău va permite Moldovei - o ţară care depinde în procent de 90% de importurile de energie - să îşi diversifice sursele de energie, se menţionează în comunicat.
"În martie, anul acesta, Transgaz şi BERD au semnat Memorandumul de Înţelegere privind cooperarea şi susţinerea investiţiilor în sectorul energetic din România. Tranzacţia încheiată intre BERD şi Vestmoldtransgaz, subsidiara Transgaz din Republica Moldova, reprezintă încă o confirmare a parteneriatului activ dintre BERD şi Transgaz, un parteneriat care exprimă interesul băncii pentru susţinerea programului Transgaz de investiţii strategice în scopul dezvoltării interconectării reţelelor de gaze naturale din regiune, conducând la îmbunătăţirea siguranţei şi securităţii în aprovizionare şi la diversificarea surselor de gaze naturale. BERD a acordat asistenţă Vestmoldtransgaz în ceea ce priveşte componenta de mediu şi social a proiectului gazoductului Ungheni - Chişinău, asigurându-se de respectarea celor mai înalte standarde în implementarea acestui proiect. Avem încredere că această tranzacţie va contribui la dezvoltarea pe termen lung a sectorului de transport de gaze naturale din Republica Moldova", declarat Ion Sterian, CEO Transgaz.
La rândul său, Alain Pilloux, vice preşedinte BERD, a subliniat că această interconectare va spori securitatea energetică a Moldovei prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, o condiţie esenţială pentru dezvoltarea cu succes a ţării.
" De asemenea, proiectul ajută la integrarea Moldovei în viitoarele proiecte majore de infrastructură gazieră, cum ar fi conducta trans-adriatică, precum şi sursele de gaze de la hub-urile din Europa Centrală, şi o conectează la zăcăminte de gaze din Marea Neagră", a afirmat oficialul BERD.
Construirea conductei de transport gaze, în valoare de 90 de milioane de euro, a fost susţinută şi de un împrumut de 38 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) şi de o investiţie de capital propriu de la Eurotransgaz.
În 2016, BERD s-a oferit să sprijine proiectul cu un împrumut în favoarea guvernului Republicii Moldova. După privatizarea Vestmoldtransgaz, finanţarea a fost anulată şi fondurile au fost asigurate sub forma unei cote de participare în aceasta companie.
BERD este principalul investitor instituţional din Moldova. De la începutul operaţiunilor sale în această ţară, Banca a investit peste 1,3 miliarde de euro în 134 de proiecte în sectoarele financiare, agribusiness, energie, infrastructură şi producţie din Moldova.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 5876 / 8442 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Țuca Zbârcea & Asociații a oferit asistență juridică în legătură cu obținerea unei facilități de credit în valoare de 29,5 mil. € de către o societate parte a Weerts Group
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...