ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Adrem Invest a ieşit din proiectul centralei electrice de cogenerare pe biomasa din Suceava. Banca finanțatoare a preluat participația

19 Decembrie 2022   |   Agerpres

El a precizat că restructurarea a fost făcută în acest an.

 
 
Adrem Invest a ieşit din acţionariatul centralei în cogenerare de la Suceava, iar participaţia a fost preluată de un vehicul controlat de Raiffeisen International, a declarat luni Corneliu Bodea, CEO al Adrem, într-o întâlnire cu presa.
 
El a subliniat că banca finanţase o parte din acest proiect, împrumutul fiind garantat cu acţiuni. Totodată, Corneliu Bodea a precizat că întregile facilităţi au fost restructurate. "Investiţia noastră în centrală a fost de 12 milioane de euro, investiţie directă. Jumătate din această sumă a fost pe baza unui credit de la Raiffeisen International. Faptul că centrala nu a produs performanţă ne-a pus într-o situaţie dificilă cu returnarea acestui credit. (...) Noi am garantat cu jumătate din acţiuni - şi banca trebuia sa execute acele acţiuni. Banca a refuzat sa execute acţiunile, a menţinut presiunea pe noi. A fost o negociere care a durat mai bine de patru ani. Am reuşit să facem această restructurare", a spus Bodea.
 
El a precizat că restructurarea a fost făcută în acest an.
 
Potrivit reprezentantului Adrem, centrala a fost "o investiţie greşită". "S-a schimbat legislaţia, incorect, imediat după ce noi realizasem o investiţie de 96 milioane euro", a menţionat Corneliu Bodea.
 
Corneliu Bodea a explicat că, în realitate, centrala "a fost o gaură neagră încă de la început", în primul rând din cauza sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice care a intrat în faliment imediat după ce a fost construită centrala, deşi primăria "dăduse asigurări că acesta va fi finanţat".
 
Totodată, reprezentantul Adrem a menţionat că a venit şi "o schimbare printr-un ordin de ministru a legislaţiei care viza acordarea de certificate verzi pentru un anumit tip de biomasă".
 
"Printr-un ordin de ministru extrem de discutat pentru acea categorie de biomasă - era folosită de noi şi de nişte firme austriece din zonă care făceau conglomerate. Influenţa noastră în preţul acestor materii prime pe piaţa din zona era foarte mare. Practic, prin achiziţiile noastre ridicam preţul acestui deşeu - şi atunci a apărut un ordin de ministru care a spus că pentru acel tip care reprezenta 60% din combustibilul nostru de la Suceava nu se acordă certificate verzi, utilizând explicaţia că dacă s-ar acorda ar dezavantaja populaţia care foloseşte lemnul respectiv ca să îl ardă în sobă. (...) Deci, practic, un ministru a luat în considerare că este mai importantă o categorie de populaţie. Cantitativ s-au făcut studii, am demonstrat, nu avea nicio legătură. Un ministru a considerat că sunt mai importanţi cei care ard lemnul în sobă cu eficienţă de 30% decât românii care se încălzeau în oraşul Suceava arzând într-o centrală cu eficienţă de 70%", a mai spus Corneliu Bodea.
 
El a subliniat că "acel ordin de ministru contravenea, era împotriva legislaţiei energiei regenerabile", ceea ce a dus la "intrarea centralei într-un distress financiar" şi care a atras distress-ul financiar în companie.
 
"Ceilalţi finanţatori au fost agresivi cu noi, orecum de înţeles pentru că se aşteptau oricând să fim executaţi. Nu am fost executaţi. Am dus o negociere foarte lungă cu finanţatorul austriac. Ca urmare a acestei negocieri am făcut practic un schimb credit versus acţiuni", a explicat Corneliu Bodea.
 
Grupul antreprenorial Adrem împlineşte luna aceasta 30 de ani de activitate şi impact în industria enegetică.
 
Compania Adrem a fost fondată în 1992 de Adrian Bodea, care a pornit la drum cu visul de retehnologizare a industriei româneşti, după care s-a alăturat şi fratele lui, Corneliu Bodea, care astăzi este CEO-ul grupului Adrem.
 
"Sunt extrem de emoţionat şi recunoscător că am ajuns la 30 de ani de activitate. Suntem într-un moment de maturitate, împlinire, stabilitate, când ne regândim priorităţile. Mă bucur că în acest timp am reuşit să contribuim la modernizarea sistemului energetic şi la dezvoltarea unei industrii vitale aşa cum este energia. Pentru că energia are o valoare inestimabilă, ea reprezintă viaţa, ne asigură confortul şi ne oferă experienţe extraordinare pe care nu le-am fi trăit altfel. Însă trebuie să facem şi noi ceva. Trebuie să fim responsabili şi să avem grijă de resursele pe care planeta le oferă, trebuie să avem respect pentru mediu şi pentru cei din jurul nostru. De aceea, pe termen lung, ne-am luat angajamentul pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, pentru dezvoltarea sustenabilă şi sprijinirea României în tranziţia energetică, pentru contribuţia noastră la o planetă mai curată, mai primitoare, mai frumoasă pentru viitorul nostru şi al generaţiilor următoare", a spus Corneliu Bodea, CEO Adrem.
 
Din 1992, Adrem furnizează instalaţii de degazare şi echipamente metalurgice la nivel global, cu peste 50% din market share în domeniu, cu activitate pe patru continente. În momentul de faţă, compania are în portofoliu peste 40 de instalaţii de degazare şi peste 300 de echipamente metalurgice, dar şi o tehnologie unică în lume, patentată, de vidare a oţelului lichid.
 
Totodată, Adrem are în portofoliu printre cele mai mari proiecte de securitate energetică din România şi din regiune: automatizarea gazoductului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria); automatizarea conductei de transport gaze naturale DN600 Ungheni - Chişinău, care s-a dovedit vitală în actualul context de conflict militar în regiune; şi automatizarea noii staţii de măsurare gaze naturale de la Isaccea, bidirecţională, capabilă să asigure importul şi exportul de gaze naturale din Ucraina spre Bulgaria şi invers. Proiectele de digitalizare a reţelelor inteligente, energie regenerabilă şi e-mobilitatea rămân o prioritate pentru următorii ani şi contribuţia Adrem la dezvoltarea României. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1022 / 7916
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...