ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Adrem Invest a ieşit din proiectul centralei electrice de cogenerare pe biomasa din Suceava. Banca finanțatoare a preluat participația

19 Decembrie 2022   |   Agerpres

El a precizat că restructurarea a fost făcută în acest an.

 
 
Adrem Invest a ieşit din acţionariatul centralei în cogenerare de la Suceava, iar participaţia a fost preluată de un vehicul controlat de Raiffeisen International, a declarat luni Corneliu Bodea, CEO al Adrem, într-o întâlnire cu presa.
 
El a subliniat că banca finanţase o parte din acest proiect, împrumutul fiind garantat cu acţiuni. Totodată, Corneliu Bodea a precizat că întregile facilităţi au fost restructurate. "Investiţia noastră în centrală a fost de 12 milioane de euro, investiţie directă. Jumătate din această sumă a fost pe baza unui credit de la Raiffeisen International. Faptul că centrala nu a produs performanţă ne-a pus într-o situaţie dificilă cu returnarea acestui credit. (...) Noi am garantat cu jumătate din acţiuni - şi banca trebuia sa execute acele acţiuni. Banca a refuzat sa execute acţiunile, a menţinut presiunea pe noi. A fost o negociere care a durat mai bine de patru ani. Am reuşit să facem această restructurare", a spus Bodea.
 
El a precizat că restructurarea a fost făcută în acest an.
 
Potrivit reprezentantului Adrem, centrala a fost "o investiţie greşită". "S-a schimbat legislaţia, incorect, imediat după ce noi realizasem o investiţie de 96 milioane euro", a menţionat Corneliu Bodea.
 
Corneliu Bodea a explicat că, în realitate, centrala "a fost o gaură neagră încă de la început", în primul rând din cauza sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice care a intrat în faliment imediat după ce a fost construită centrala, deşi primăria "dăduse asigurări că acesta va fi finanţat".
 
Totodată, reprezentantul Adrem a menţionat că a venit şi "o schimbare printr-un ordin de ministru a legislaţiei care viza acordarea de certificate verzi pentru un anumit tip de biomasă".
 
"Printr-un ordin de ministru extrem de discutat pentru acea categorie de biomasă - era folosită de noi şi de nişte firme austriece din zonă care făceau conglomerate. Influenţa noastră în preţul acestor materii prime pe piaţa din zona era foarte mare. Practic, prin achiziţiile noastre ridicam preţul acestui deşeu - şi atunci a apărut un ordin de ministru care a spus că pentru acel tip care reprezenta 60% din combustibilul nostru de la Suceava nu se acordă certificate verzi, utilizând explicaţia că dacă s-ar acorda ar dezavantaja populaţia care foloseşte lemnul respectiv ca să îl ardă în sobă. (...) Deci, practic, un ministru a luat în considerare că este mai importantă o categorie de populaţie. Cantitativ s-au făcut studii, am demonstrat, nu avea nicio legătură. Un ministru a considerat că sunt mai importanţi cei care ard lemnul în sobă cu eficienţă de 30% decât românii care se încălzeau în oraşul Suceava arzând într-o centrală cu eficienţă de 70%", a mai spus Corneliu Bodea.
 
El a subliniat că "acel ordin de ministru contravenea, era împotriva legislaţiei energiei regenerabile", ceea ce a dus la "intrarea centralei într-un distress financiar" şi care a atras distress-ul financiar în companie.
 
"Ceilalţi finanţatori au fost agresivi cu noi, orecum de înţeles pentru că se aşteptau oricând să fim executaţi. Nu am fost executaţi. Am dus o negociere foarte lungă cu finanţatorul austriac. Ca urmare a acestei negocieri am făcut practic un schimb credit versus acţiuni", a explicat Corneliu Bodea.
 
Grupul antreprenorial Adrem împlineşte luna aceasta 30 de ani de activitate şi impact în industria enegetică.
 
Compania Adrem a fost fondată în 1992 de Adrian Bodea, care a pornit la drum cu visul de retehnologizare a industriei româneşti, după care s-a alăturat şi fratele lui, Corneliu Bodea, care astăzi este CEO-ul grupului Adrem.
 
"Sunt extrem de emoţionat şi recunoscător că am ajuns la 30 de ani de activitate. Suntem într-un moment de maturitate, împlinire, stabilitate, când ne regândim priorităţile. Mă bucur că în acest timp am reuşit să contribuim la modernizarea sistemului energetic şi la dezvoltarea unei industrii vitale aşa cum este energia. Pentru că energia are o valoare inestimabilă, ea reprezintă viaţa, ne asigură confortul şi ne oferă experienţe extraordinare pe care nu le-am fi trăit altfel. Însă trebuie să facem şi noi ceva. Trebuie să fim responsabili şi să avem grijă de resursele pe care planeta le oferă, trebuie să avem respect pentru mediu şi pentru cei din jurul nostru. De aceea, pe termen lung, ne-am luat angajamentul pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, pentru dezvoltarea sustenabilă şi sprijinirea României în tranziţia energetică, pentru contribuţia noastră la o planetă mai curată, mai primitoare, mai frumoasă pentru viitorul nostru şi al generaţiilor următoare", a spus Corneliu Bodea, CEO Adrem.
 
Din 1992, Adrem furnizează instalaţii de degazare şi echipamente metalurgice la nivel global, cu peste 50% din market share în domeniu, cu activitate pe patru continente. În momentul de faţă, compania are în portofoliu peste 40 de instalaţii de degazare şi peste 300 de echipamente metalurgice, dar şi o tehnologie unică în lume, patentată, de vidare a oţelului lichid.
 
Totodată, Adrem are în portofoliu printre cele mai mari proiecte de securitate energetică din România şi din regiune: automatizarea gazoductului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria); automatizarea conductei de transport gaze naturale DN600 Ungheni - Chişinău, care s-a dovedit vitală în actualul context de conflict militar în regiune; şi automatizarea noii staţii de măsurare gaze naturale de la Isaccea, bidirecţională, capabilă să asigure importul şi exportul de gaze naturale din Ucraina spre Bulgaria şi invers. Proiectele de digitalizare a reţelelor inteligente, energie regenerabilă şi e-mobilitatea rămân o prioritate pentru următorii ani şi contribuţia Adrem la dezvoltarea României. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1897 / 8791
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...