ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Guvernul a obţinut dividende suplimentare de la Enel în valoare de 502 mil. lei. SAPE va stinge litigiile pentru recuperarea sumelor reprezentând dividende

27 Februarie 2020   |   BizLawyer

La finalul lunii februarie, aproximativ 95% din sumă a fost virată deja în conturile SAPE.

 
 
Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), a negociat obţinerea a peste 100 de milioane de euro (aproximativ 502 milioane de lei) cu titlu de dividend extraordinar de la trei companii din grupul Enel, în care SAPE este acţionar minoritar, se arată într-un comunicat al ministerului.

La finalul lunii februarie, aproximativ 95% din sumă a fost virată deja în conturile SAPE.

Dividendele au fost distribuite din rezultatul raportat al anilor anteriori, iar negocierile pentru acordarea lor au fost purtate între reprezentanţi ai SAPE, ai grupului Enel şi ai Fondului Proprietatea, decizia privind plata dividendelor fiind realizată prin acordul comun al părţilor.


Discuţiile din partea statului au fost coordonate de Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, prin echipa SAPE condusă de Bogdan Stănescu, preşedintele Directoratului SAPE SA.

"În calitate de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, am coordonat şi am fost în contact permanent cu echipa de negociere care a reprezentant statul în acest demers. Acest succes arată că abordarea profesionistă din partea statului, bazată pe documentare, negociere şi respectarea legii, este ceea ce aduce consens şi câştig într-un acţionariat stat-privat, şi nu numai. Vreau să mulţumesc tuturor celor implicaţi în acest proces pentru profesionalismul de care au dat dovadă. Majoritatea sumei a fost deja încasată pe 21 februarie 2020. Urmează ca restul de plată, reprezentând 20% din sumele aferente dividendelor distribuite de E-Distribuţie Dobrogea să se achite până la jumătatea lunii august 2020", a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energie şi Mediului de Afaceri, citat în comunicat.

La rândul său, Bogdan Stănescu, preşedintele Directoratului SAPE susţine că negocierile purtate pentru distribuirea de dividende reprezintă un succes pentru România. "Este o premieră pentru România şi un succes categoric în negocierile purtate pentru distribuirea de dividende. Negocierile efective s-au încheiat, favorabil pentru statul român, în data de 30 decembrie. În acest context, SAPE va stinge litigiile pentru recuperarea sumelor reprezentând dividende care i s-ar fi cuvenit până la 31 decembrie 2018", a spus Stănescu.

Valoarea dividendelor este conformă cu participaţia pe care statul român le are în societăţile menţionate: 10% din acţiunile E-Distribuţie Muntenia, 24,86% din acţiunile E-Distribuţie Banat, respectiv 24,9% din acţiunile E-Distribuţie Dobrogea.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6282 / 8120
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...