![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
Perpetoo, primul serviciul de car sharing din România ‘de la persoană la persoană’, disponibil în patru oraşe. Avocații Pavel, Mărgărit şi Asociaţii, în proiect
15 Octombrie 2019
BizLawyerConsultanţa a implicat o serie de provocări de ordin juridc, în condiţiile în care, la momentul lansării platformei, legislaţia care reglementează acest segment nu era încă definitivată, potrivit avocaţilor specializaţi în tehnologie, media și comunicații ai Pavel, Mărgărit şi Asociaţii.
Primul serviciu de car sharing "de la persoană la persoană" din România, Perpetoo, este disponibil începând din octombrie în Bucureşti şi în alte trei oraşe mari din ţară, respectiv Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, au anunţat reprezentanţii companiei dezvoltatoare, într-un comunicat.
Noul serviciu se adresează celor care vor să îşi închirieze maşinile, precum şi celor care vor să le conducă pentru o perioadă de minimum trei ore şi cel mult 30 de zile. Astfel, cei care vor să îşi listeze maşina, precum şi cei care vor să închirieze un autovehicul, o vor putea face pe www.perpetoo.com, unde vor trebui să îşi creeze un cont în categoria dedicată, Proprietar, respectiv Şofer.
Crearea conturilor şi utilizarea platformei este gratuită, singurul cost perceput fiind tariful de închiriere, plătit de cei care vor să închirieze o maşină. Plata se va face în momentul confirmării rezervării.
Noul serviciu se adresează celor care vor să îşi închirieze maşinile, precum şi celor care vor să le conducă pentru o perioadă de minimum trei ore şi cel mult 30 de zile. Astfel, cei care vor să îşi listeze maşina, precum şi cei care vor să închirieze un autovehicul, o vor putea face pe www.perpetoo.com, unde vor trebui să îşi creeze un cont în categoria dedicată, Proprietar, respectiv Şofer.
Crearea conturilor şi utilizarea platformei este gratuită, singurul cost perceput fiind tariful de închiriere, plătit de cei care vor să închirieze o maşină. Plata se va face în momentul confirmării rezervării.
Potrivit sursei citate, proprietarii de maşini, care îşi listează vehiculul pentru închiriere, stabilesc singuri tariful de închiriere şi beneficiază de asigurare CASCO pe toată perioada de închiriere a maşinii, oferită de Uniqa Asigurări şi Renomia SRBA Insurance Broker.
Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii a oferit asistenţă juridică platformei de peer to peer car sharing. Consultanţa a implicat o serie de provocări de ordin juridc, în condiţiile în care, la momentul lansării platformei, legislaţia care reglementează acest segment nu era încă definitivată, potrivit avocaţilor specializaţi în tehnologie, media și comunicații ai Pavel, Mărgărit şi Asociaţii.
„În acest caz am oferit consultanţă juridică unei firme care urma să activeze într-un domeniu insuficient reglementat, deoarece legislaţia aferentă se afla în dezbatere publică. Se poate spune aşadar că am participat la procesul legislativ, purtând discuţii cu autorităţile competente şi chiar prezentând o iniţiativă legislativă şi câteva recomandări care au contribuit la definitivarea reglementărilor în domeniu”, a spus Radu Pavel, avocat specializat în domeniul tehnologie, media și comunicații şi totodată Managing Partner al Pavel, Mărgărit şi Asociaţii.
Societatea de avocatură a consiliat perpetoo.com în toate aspectele juridice premergătoare lansării platformei, de la întocmirea contractelor de închiriere a maşinilor dintre proprietari şi utilizatori până la revizuirea documentaţiei privind protecţia datelor cu caracter personal.
Potrivit avocatului Radu Pavel, în astfel de speţe consultantul juridic „trebuie să fie atent la relaţia dintre proprietarul autoturismului şi utilizator şi la toate problemele legale ce ar putea interveni, încerând să le preîntâmpine. Toate aceste aspecte trebuie incluse în termenii şi condiţiile platformei online, dar şi în contractele ce intervin între părţile implicate”.
"Pentru a câştiga între 1.000 şi 4.000 de lei, media lunară de venituri estimate de reprezentanţii Perpetoo, proprietarii de maşini trebuie să aibă în vedere atât condiţiile tehnice ale maşinii (maşina să aibă cel mult 8+1 locuri, să nu fie mai veche de 10 ani, să aibă revizia auto, RCA şi ITP la zi, să aibă rovinietă valabilă şi să fie echipată corespunzător), cât şi interacţiunea constantă cu cei care doresc să închirieze maşina şi care îi vor contacta prin intermediul aplicaţiei. Proprietarii trebuie să accepte cererea de rezervare şi perioada aferentă acesteia, într-un interval de 1-13 ore (în funcţie de ora României la care se recepţionează cererea) de la primirea solicitării, înainte ca rezervarea să fie considerată confirmată", se arată în comunicat.
În acelaşi timp, cei care doresc să închirieze o maşină se vor bucura de tarife accesibile şi, în plus, vor putea alege exact maşina pe care doresc să o conducă.
"Mai mult, Perpetoo oferă şi alte avantaje, precum flexibilitatea perioadei de închiriere şi reducerea birocraţiei datorită documentelor care se auto-completează direct în aplicaţie. Astfel, în momentul în care proprietarul maşinii şi cel care o închiriază se întâlnesc pentru predarea vehiculului, procesul de închiriere a fost deja parcurs, singurul pas care mai rămâne de făcut fiind doar inspectarea condiţiei maşinii şi înmânarea actelor maşinii împreună cu un set de chei", explică reprezentanţii Perpetoo.
Conform estimărilor companiei, în primul an de activitate, peste 3.000 de proprietari de maşini vor lista pe site-ul dedicat un autovehicul sau chiar mai multe, iar, în ceea ce priveşte numărul închirierilor, acesta va depăşi 25.000.
Serviciul a fost gândit şi implementat de antreprenorul român Aurelian Marin, cel mai mare tour operator de pe litoralul românesc prin agenţia sa de turism - Paradis Vacanţe de Vis.
Modelele de afaceri colaborative (sharing economy) au avut un trend ascendent clar în ultimii 10 ani, iar companii precum Airbnb au devenit giganţi la nivel mondial în domeniul lor de activitate. Un astfel de exemplu de afacere colaborativă este şi serviciul de car sharing peer to peer (închiriere de maşini de la persoană la persoană), prin intermediul căruia utilizatorii îşi pun la dispoziţie maşina proprietate personală spre închiriere, pe o platformă specializată, în schimbul unei sume de bani. Un astfel de serviciu este, deja, utilizat cu succes în ţări din întreaga lume, precum: SUA, Canada, Australia, Franţa, Spania, Portugalia, Anglia, Suedia, Cehia şi Germania.
Serviciul de car sharing de la persoană la persoană Perpetoo este dezvoltat exclusiv din capital privat românesc, care însumează până în prezent aproximativ 350.000 de euro, iar la dezvoltarea şi optimizarea platformei lucrează o echipă de peste 40 de specialişti.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 7276 / 8512 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...