ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Simtel Team achiziționează un teren de peste 80 de hectare în Giurgiu pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic de dimensiuni mari

27 Octombrie 2021   |   BizLawyer

După obținerea tuturor autorizațiilor necesare, estimată pentru a doua jumătate a anului 2022, Simtel va avea la dispoziție trei opțiuni: vânzarea proiectului ready to build, construcția parcului fotovoltaic în regim propriu și operarea acestuia sau construcția proiectului și vânzarea către un investitor, pe baza unui antecontract semnat cu un cumpărător.

 
 
Simtel Team (SMTL), companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București, anunță achiziționarea unui teren industrial de 837.866 mp în intravilanul orașului Giurgiu. Compania are în plan dezvoltarea unui parc fotovoltaic de dimensiuni mari cu o putere instalată totală cuprinsă între 40 și 60 de MWp – MW instalați și își propune intrarea pe piața producției de energie regenerabilă. Odată cu finalizarea construcției, acesta va fi printre cele mai mari parcuri fotovoltaice din România.

„În momentul în care am decis să venim pe bursă, unul dintre planurile de creștere pe care le aveam în vedere era legat de intrarea pe piața de producție de energie electrică din surse regenerabile. Ne bucurăm că într-un timp rezonabil am reușit să identificăm un prim teren potrivit pentru dezvoltarea unui proiect fotovoltaic și că am parcurs deja etapele necesare în vederea achiziționării acestuia. Dispunem de toate resursele necesare pentru realizarea unui astfel de proiect datorită experienței acumulate în urma construirii „la cheie” a peste 150 de proiecte fotovoltaice pentru clienți, asigurării mentenanței totale în parcuri fotovoltaice, ce au o putere instalată de peste 125 MWp și a mentenanței doar pentru invertoare pentru peste 70 de centrale electrice fotovoltaice - CEF, aproximativ 300MWp. Mecanismele de finanțare prin piața de capital ne oferă o serie de oportunități excelente de dezvoltare în domeniul nostru de activitate și le mulțumim încă o dată investitorilor pentru încrederea acordată. Totodată, suntem bucuroși că prin această achiziție dăm valoare unui teren neutilizat de ani de zile. Energia verde va continua să fie un pilon de creștere în următorii ani având la bază planurile ambițioase ale Uniunii Europene stabilite prin Pactul Verde.

România și-a stabilit ca obiectiv ca până în 2030, 30,7% din consumul de energie al țării să fie obținut din surse regenerabile. Totodată, proiecțiile oficiale la nivel național pentru anul 2030 prevăd o creștere a capacităților fotovoltaice de până la aproximativ 5.100MW. Acest context ne motivează și suntem optimiști că prin proiectele noastre ne vom aduce aportul la atingerea acestor obiective naționale,” a declarat Iulian Nedea, cofondator și CEO al Simtel Team.

Terenul pentru care compania a încheiat un contract de achiziționare aparține de Uzina Termoelectrica Giurgiu S.A., care se află în insolvență și include, de asemenea, un lac care se întinde pe aproximativ 160.000 mp din suprafața totală a acestuia. Tranzacția, a cărei valoare se ridică la aproximativ 0,8 milioane de euro, va fi supusă aprobării în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor, pe care Simtel o va convoca în următoarea perioadă. Achiziția terenului a fost realizată parțial din capitalul atras de la investitori în timpul plasamentului privat care a avut loc în mai 2021.

Pe lângă investiția legată de achiziția terenului, dezvoltarea proiectului de către Simtel implică costuri de aproximativ 0,5 milioane de euro, sumă în care sunt incluse aspecte precum proiectarea, obținerea tuturor autorizațiilor de construcție și contractul de racordare. Valoarea unui astfel de proiect, luând în considerare prețul cu care se vinde astăzi un MWp complet autorizat, va fi de aproximativ 3 milioane de euro. Un MWp complet autorizat, pregătit pentru construcție (ready to build) are o valoare de piață de aproximativ 60.000 euro.

După obținerea tuturor autorizațiilor necesare, estimată pentru a doua jumătate a anului 2022, Simtel va avea la dispoziție trei opțiuni: vânzarea proiectului ready to build, construcția parcului fotovoltaic în regim propriu și operarea acestuia sau construcția proiectului și vânzarea către un investitor, pe baza unui antecontract semnat cu un cumpărător. O astfel de decizie va fi luată la momentul respectiv în funcție de planurile și proiectele în care compania este implicată.

Construcția la cheie a proiectului fotovoltaic din Giurgiu este evaluată la aproximativ 40 milioane de euro, iar amortizarea investiției va avea loc în cinci până la șapte ani, în funcție de prețul energiei stabilit în piață. Parcul fotovoltaic va produce aproximativ 52.000-78.000 MWh anual, energie ce poate alimenta în fiecare an peste 14.000 de gospodării. Aceasta înseamnă o reducere cu peste 67.000 tone pe an a emisiilor de dioxid de carbon.

Simtel Team este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București din data de 1 iulie 2021 și în prezent,  compania are o capitalizare de piață de 40 milioane de euro. Începând cu data de 11 octombrie 2021, acțiunile SMTL sunt incluse în indicele BET-AeRO dezvoltat de Bursa de Valori București pentru piața AeRO. BET-AeRO include 20 de companii de pe această piață, selectate pe bază de criterii cantitative, precum lichiditate și capitalizarea free-float-ului.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3341 / 8449
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...