ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Transgaz a obținut dreptul de începere a lucrărilor la conducta care va prelua gazele din Marea Neagră și le va conecta la Sistemul Național de Transport Gaze, dar și la BRUA

03 Mai 2019   |   BizLawyer

Valoarea totală estimată a proiectului este de 360,4 milioane EURO, iar termenul estimat de finalizare este anul 2021.

 
 
Societatea Națională de Transport Gaze Naturale (SNTGN)Transgaz SA, companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei, a obținut dreptul de a începe lucrările la proiectul de interes comun în domeniul gazelor naturale “Conducta Țărmul Mării Negre-Podișor pentru preluarea gazului din Marea Neagră”, după ce Ministerul Energiei a emis Decizia exhaustivă nr. 4/25.04.2019 pentru acest proiect de interes comun.

În conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 347/2013 – decizia exhaustivă reprezintă decizia sau ansamblul deciziilor luate de o autoritate sau de autorități ale statelor membre, cu excepția instanțelor judecătorești, care stabilește dacă unui inițiator de proiect i se acordă sau nu autorizarea pentru realizarea proiectului. În cazul conductei care va prelua gazele din Marea Neagră, inițiatorul proiectului este SNTGN Transgaz SA.


Ministrul Economiei a arătat că realizarea acestui proiect permite folosirea gazelor din off-shore pentru dezvoltarea economiei naționale și a comunităților locale, subliniind că dezvoltarea Sistemului Național de Transport Gaze Naturale reprezintă o prioritate a sa.

“Este un pas foarte mare pe care-l facem pentru a valorifica pe plan intern gazele din Marea Neagră. Această conductă pe care Transgaz o va construi va permite să direcționăm gazele naturale pe care le vom exploata în perimetrele din off-shore atât către BRUA – deci la export, contribuind la securitatea energetică regională și europeană, cât și în Sistemul Național de Transport Gaze – adică pentru uz intern, permițând comunităților locale și agenților economici din țară să aibă acces la aceste resurse de gaz care sunt deosebit de importante. Am spus în repetate rânduri și cu orice prilej am avut la dispoziție, faptul că pentru mine, ca ministru, sunt importante două lucruri esențiale: să folosim resursele de gaze pentru a dezvolta economia românească și să le folosim pentru a dezvolta comunitățile românești. Proiectul acesta ne permite să realizăm și aceste lucruri. Sunt peste 40 de comune, din 3 județe, care vor fi tranzitate de această conductă care se va întinde peste 300 de kilometri”, a declarat Ministrul Economiei Niculae Bădălău.

La rândul său, Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, a declarat că proiectul acesta consolidează rolul strategic pe care compania îl are în sectorul infrastructurii energetice europene: “Având în vedere finalizarea conformă și completă a procesului de autorizare necesar pentru realizarea proiectului de interes comun, a procesului de consultare și participare a publicului precum și emiterea  Deciziei exhaustive, Transgaz în calitate de inițiator al Proiectului pentru construirea conductei care preia gazele din Marea Neagră a obținut astfel dreptul de începere efectivă a lucrărilor de construire a gazoductului. Astfel, compania își consolidează rolul și locul pe care-l are în sectorul infrastructurii energetice europene”.

Traseul proiectului urmează direcția generală de la Sud-Est spre Vest, traversând județele Constanța, Călărași și Giurgiu.

Pe teritoriul județului Constanța, conducta este situată pe teritoriul administrativ al comunelor Tuzla, Costinești, Topraisar, Amzacea, Mereni, Chirnogeni, Cobadin, Peștera, Rasova.

Pe teritoriul județului Călărași, conducta este situată pe teritoriul administrativ al  comunelor Borcea, Jegălia, Perișoru, Dragalina, Ștefan Vodă, Cuza Vodă, Grădiștea, Independența, Alexandru Odobescu, Ciocănești, Dorobanțu, Ulmu, Lupșanu, Mânăstirea, Frăsinet, Curcani, Mitreni, Radovanu, Crivăț.

Pe teritoriul județului Giurgiu, conducta este situată pe teritoriul administrativ al comunelor Hotarele, Greaca, Isvoarele, Prundu, Băneasa, Călugăreni, Stoenești, Schitu, Iepurești, Ghimpați, Bulbucata, Letea Nouă, Clejani, Bucșani.

Proiectul cuprinde următoarele obiective de investiții:

-    Conductă de transport gaze naturale Țărmul Mării Negre – Amzacea cu lungimea totală de 308,3 km, compusă din două tronsoane:
o    Tronson Marea Neagră – Amzacea în lungime de 32,4 km cu diametrul 1200 mm;
o    Tronson Amzacea – Podișor în lungime de 275,9 km cu diametrul 1000 mm;
-    Stație de primire-lansare godevil aflată la km 32,4 în zona comunei Amzacea;
-    Nod Tehnologic pentru Interconectare cu Conducta de Tranzit T1;
-    Nod Tehnologic pentru Interconectare cu Sistemul Național de Transport în zona Vlașin;
-    Interconectare cu Stația de Comprimare Gaze Podișor.

De-a lungul traseului conductei se vor amplasa 20 de stații de robinete de secționare, precum și 10 stații de protecție catodică situate în cadrul stațiilor de robinete de secționare.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 360,4 milioane EURO, iar termenul estimat de finalizare este anul 2021.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7631 / 8124
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...