ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Călin Paul Chițu, 85 de puncte, al doilea în anul 2021: “Ar trebui garantată o paletă mai largă de discipline facultative care să introducă studenții la nivel de bază în variate nișe ale Dreptului și încurajată mai mult și într-un mod eficient participarea studenților la diferite concursuri internaționale”

05 Iunie 2024   |   Ștefania Enache

El spune despre viața de student că este așa cum și-a imaginat-o: aflată undeva la conjunctura între ce este plăcut și ce este util, fiind presărată cu activități și diverse evenimente care-și pun amprenta asupra dezvoltării personale și profesionale.

 
 
Gândul pe care Călin Paul Chițu l-a avut atunci când a decis să dea admitere la Facultatea de Drept a fost acela că va urma calea magistraturii. Între timp, odată cu descoperirea lumii juridice, și-a schimbat planurile, iar acum se îndreaptă către avocatură.  Decizia sa a fost influențată și de experiențele pe care le-a trăit pe parcursul stagiilor de practică pe care le-a efectuat la case de avocatură de top.  „Am intrat în contact de fiecare dată cu o abordare profesională și consecventă a realităților juridice, coroborată cu o atmosferă deschisă, empatică și prietenoasă. În plus, am remarcat munca în echipă, pragmatismul din rezolvarea unor întrebări complexe și documentarea riguroasă și sistematică în vederea soluționării spețelor”, punctează interlocutorul BizLawyer.


Hotărârea de a da admitere la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București a reprezentat o continuare firească a pasiunii pe care tânărul a avut-o pentru științele socio-umane și a fascinației față de mecanismele care pun în mișcare întreaga structură a societății în care trăim. „ Acest interes față de domeniul dreptului s-a manifestat timpuriu, încă din anii gimnaziului, prin participarea la Olimpiada Națională de Cultură civică unde am avut ocazia de a asista la fenomenul complex al dezbaterilor și al schimbului de argumente. Deși luasem în calcul la un moment dat și perspectiva oferită de Facultatea de Medicină, în clasa a XI-a am pus capăt controverselor și am început pregătirea pentru Drept”, mărturisește Călin.

Rezultatul pe care l-a obținut la examenul de admitere, susținut în 2021, a fost de 85 de puncte, ocupând astfel a doua poziție în clasamentul studenților admiși în acel an.

Această realizare a constituit nu numai o validare a eforturilor depuse în timpul liceului, ci și o mare responsabilitate pentru viitor, tânărul fiind conștient de faptul că un drum este la început.  

Călin a absolvit Colegiul Național „Spiru Haret” din localitatea natală, Tecuci. Spune despre acea perioadă că a fost una extraordinar de frumoasă, au fost anii formării sale, timp în care a avut oprotunitatea  de a întâlni nu numai dascăli dedicați, ci și colegi și prieteni adevărați, care l-au învățat ce înseamnă devotamentul față de valori, ordinea, camaraderia și echilibrul.




S-a adaptat repede vieții de student

S-a integrat foarte bine în viața studențească, iar prima sesiune a reprezentat o experiență interesantă peste care a trecut cu rezultate foarte bune, în acord cu așteptările sale de la vremea respectivă.

”În primul rând, a fost vorba de volumul de muncă: tranziția de la câteva zeci la sute de pagini de învățat este o primă undă de șoc care îți poate opera modificări substanțiale ale metodelor de învățat aplicate până atunci. În al doilea rând, gestionarea timpului: asimilarea informației trebuie eficientizată și practicată în conformitate cu un program bine stabilit și echilibrat, astfel încât să se găsească un just echilibru între perioada dedicată studiului și celelalte aspecte importante ale vieții personale. În această notă, celelalte sesiuni au mers din ce în ce mai bine”, explică interlocutorul BizLawyer.

Mai spune despre viața de student că este așa cum și-a imaginat-o: aflată undeva la conjunctura între ce este plăcut și ce este util, fiind presărată cu activități și diverse evenimente care-și pun amprenta asupra dezvoltării personale și profesionale. „Astfel, deși tranziția de la liceu la facultate a fost destul de dificilă, studenția este o perioadă frumoasă care merită orice efort de acomodare”, nuanțează tânărul.

Experiențele trăite până acum îl fac să afirme că, după licență, cel mai probabil va urma un master în domeniul Dreptului economic, fie în Drept comercial internațional sau arbitraj, pe de o parte, fie în Drept bancar sau financiar, pe de altă parte, având în vedere interesul pe care-l are încă din vremea liceului pentru dimensiunea economică a societății.

Totodată, va lua în calcul și posibilitatea de a studia și în străinătate, deoarece schimbul de idei între metode didactice diferite și opinii din jurisdicții distincte asupra unor teme variate din sfera Dreptului nu pot decât să contribuie la lărgirea considerabilă a orizontului raționamentelor cu care operezi în fapt.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Absolvenții de Drept au toate șansele de a se integra facil pe piața muncii

Până acum, Călin Paul Chițu nu are un mentor care să-l îndrume în viitoarea profesie, dar admiră modul în care și-au dezvoltat treptat cariera Prof.univ.dr. Bogdan Aurescu și Lect.univ.dr. Raluca Papadima.

De asemenea, subliniază că după absolvire își va aminti mereu cu drag de cursul de Drept internațional public și de Dreptul afacerilor de la Colegiul juridic franco-român nu numai prin prisma conținutului substanțial al materiilor în sine, ci și datorită modului în care informația era sintetizată și aplicată în concret în cazuri pragmatice, devenind astfel mult mai facil de înțeles și de asimilat.

Întrebat dacă ar trebui schimbat ceva în programa de învățământ pentru ca pregătirea din timpul facultății să fie mult mai aplicată, interlocutorul BizLawyer a menționat faptul că informația prezentată la disciplinele obligatorii ar trebui mult mai bine sistematizată și structurată din punct de vedere temporal pentru a asigura o asimilare eficientă a informației. „În al doilea rând, ar trebui garantată o paletă mai largă de discipline facultative cuplate în pachete asemănătoare celor din anul IV care să introducă studenții la nivel de bază în variate nișe ale Dreptului și să fie încurajată mai mult și într-un mod eficient participarea studenților la diferite concursuri internaționale”, a completat tânărul.

În ceea ce privește plusurile Facultății de Drept, el a nominalizat faptul că oferă un mediu profesional și variat care favorizează schimbul de idei chiar și între studenți pe teme distincte, o transparență destul de ridicată către piața muncii și o bază de date diversă. „Pe de altă parte, nu consider că facultatea are minusuri, deoarece în momentul în care faci un lucru cu pasiune toate dezavantajele sunt văzute într-o manieră pozitivă și constructivă. Având în vedere arhitectura programului de studii, absolvenții de Drept au toate șansele de a se integra facil pe piața muncii, deoarece sunt în principal pregătiți să se adapteze la nou, să fie flexibili și să gestioneze un nivel considerabil de emoții în activitatea derulată”, a precizat interlocutorul BizLawyer.

Călin Paul Chițu are și un sfat pentru cei care abia acum se pregătesc pentru viața de student, este sfatul pe care el l-a primit de la familia sa: „să-și urmeze visurile, să fie perseverenți, să caute mereu lumina în întuneric, să dea dovadă de disciplină și să nu-și piardă credința.”


                                                         Citește și

→   Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice

→   Mihai Adelin Lungu, 90 de puncte la examen și zece pe linie: Notele n-ar trebui să reprezinte un obiectiv în sine, ci mai degrabă o consecință a unei pregătiri serioase, constante, în care acumulezi noi cunoștințe, înveți să faci analogii, să raționezi și să aplici informația învățată în contexte practice. Rodul învățării nu e nota finală, ci bagajul intelectual acumulat, pe care va trebui să-l preiei ca atare și să-l perfecționezi în viața profesională

→   Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”


→   Diana Latiș, 86 de puncte, printre primii intrați în anul 2023: ”La această facultate, cantitatea de informație care trebuie asimilată în timpul scurt al unui semestru este enormă, explicațiile nu sunt întotdeauna pe înțelesul nostru. Seminarele sunt cele care mai salvează cât de cât situația, în cadrul acestora putând discuta mai aplicat teoria predată la cursuri. Practica ne-ar fi cea mai utilă”

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

    ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 9 / 144
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
    Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
    Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
    Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
    Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
    INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
    Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
    Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
    Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
    Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
    Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
    Țuca Zbârcea & Asociații a oferit asistență juridică în legătură cu obținerea unei facilități de credit în valoare de 29,5 mil. € de către o societate parte a Weerts Group
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...