ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

In-houseLegal.ro | Cum s-au adaptat marile companii private la ‘noua normalitate’ și ce sprijin oferă echipele de Legal în perioada pandemiei. Simona Vasiliu: Paradoxal, desfășurarea activității „la distanță” a menținut și chiar a crescut performanța echipei

20 Ianuarie 2021   |   Ștefania Enache

În ultimele șase luni, proiectele pe care juriștii le-au avut în lucru, au fost axate atât pe segmentul de business, cât și pe cele de remediere și prevenire a riscurilor.

 
 
Departamentele juridice din cadrul companiilor au avut un rol major în această pandemie, fiind foarte multe situațiile în care au acționat de pe poziția „viorii întâi” în „orchestra” unei afaceri. Simona Vasiliu, coordonează echipa de juriști a unuia dintre cei mai importanți investitori de portofoliu din România, și alături de colegii săi a muncit continuu în toată perioada aceasta. Într-o nouă normalitate, care înseamnă utilizarea 100% a mijloacelor tehnice pentru desfășurarea activității curente, Departamentul Legal a lucrat în formula „telemuncă” de la începutul crizei sanitare, notează In-HouseLegal.ro.


Datorită faptului că s-a adaptat rapid la noile condiții, echipa de juriști nu și-a schimbat prea mult modul de abordare a proiectelor.

Mai mult, Simona Vasiliu ne spune că nu sunt modificări majore față de perioada anterioară pandemiei, din punct de vedere al proiectelor gestionate, iar aspectele care necesită mai multă atenție sunt cele legate de echipă și interacțiunea cu colegii. „Munca la distanță s-a dovedit o formulă de succes, însă rămâne de văzut dacă pe termen lung performanța și eficiența vor putea fi păstrate. Pare că modalitatea aceasta de a desfășura activitatea avantajează persoanele capabile să lucreze în mod independent, dar solicită, în schimb, mai multă coordonare și eforturi din punct de vedere managerial”, explică avocatul.

Pandemia a forțat găsirea unor soluții pentru a continua activitatea fără a pune în pericol sănătatea, sau cel puțin minimizând riscurile de îmbolnăvire. Simona Vasiliu menționează faptul că, din fericire, infrastructura companiei și specificul industriei au permis, în cazul său, lucrul la distanță, spre deosebire de alte sectoare/ firme.

„Primele săptămâni au fost mai dificile, până când s-a stabilizat noul mod de lucru și oamenii s-au obișnuit în această formulă. Paradoxal, desfășurarea activității „la distanță” a menținut și chiar a crescut performanța echipei. Cred că la acest fapt a contribuit echilibrul mai bun dintre activitatea profesională și viața personală. Timpul petrecut în trafic sau cu pregătirea pentru mers la birou s-a transformat în timp disponibil pentru angajați, folosit pentru odihnă, activități personale și/ sau profesionale. Pe de alta parte, ca manager trebuie să găsești soluții pentru a menține legătura cu /și între membrii echipei, și pentru a atinge obiectivele stabilite în condițiile înlocurii prezenței fizice și a comunicării directe cu cea „la distanță”. Rămâne de văzut dacă pe termen mediu-lung rezultatele vor putea fi menținute, însă pentru perioada de până acum lucrurile au decurs mai bine decât se previziona. De asemenea, contează foarte mult nivelul și calitatea profesională și personală a fiecărui membru al echipei. Probabil că pe viitor, recrutările vor trebui să țină cont tot mai mult de calitățile necesare pentru o echipă de „succes (de) la distanță””, nuanțează expertul.

Referindu-se la lecțiile acestei perioade, Simona Vasiliu subliniază că a învățat că trebuie să rămâi flexibil, calm și deschis la schimbări, și să îți folosești experiența acumulată reinterpretând-o și contextualizând-o pentru o lume în mișcare și schimbare.

O punte de legătură între departamente


Departamentul coordonat de Simona Vasiliu asigură, pe lângă gestionarea proiectelor curente, și legătura cu departamentele juridice ale entităților din cadrul Grupului. Astfel, membrii echipei au contribuit, în ultimele luni, și cu soluții în zona dezvoltării și aplicării unor practici unitare de drept contractual.

„Echipa nu este foarte mare, suntem opt persoane, iar numărul colegilor a rămas constant. Orientarea noastră este să gestionăm proiectele, pe cât posibil, intern. Ne axăm foarte mult pe creșterea valorii departamentului juridic în cadrul organizației. Ne preocupă în special zona de redesenare și formalizare a fluxurilor de lucru pentru creșterea eficienței, utilizarea aplicațiilor informatice și dezvoltarea unui know-how la nivelul echipei care să susțină creșterea performanței. Colaborarea cu departamentul de HR a fost foarte buna. Așa cum am menționat, de la începutul pandemiei lucrăm la distanță. Într-adevăr, pentru manageri poate fi mai solicitant să lucreze la distanță cu echipa, însă există soluții. Este important să existe relații bazate pe încredere și transparență, iar orientarea să fie mai mare pe urmărirea de obiective și „milestones”, decât pe o supervizare constantă. Este însă nevoie de o deschidere spre schimbarea mentalităților, iar pentru cei care obișnuiesc să facă micromanagement probabil că va fi mai puțin ușor”, precizează Simona Vasiliu.

În ultimele șase luni, proiectele pe care juriștii le-au avut în lucru, au fost axate atât pe segmentul de business, cât și pe cele de remediere și prevenire a riscurilor.

„Orice criză poate fi și o oportunitate, iar cea de acum „forțează” deschiderea cptre tehnologie și explorarea unor noi moduri de lucru pe proiecte. „Munca de acasa” va deveni o constantă (și) post-pandemie, chiar dacă nu neapărat în formulă 100%. Însă această schimbare implică și un salt la nivel de mentalitate, care ar trebui reflectată în managementul echipelor”, a conchis Simona Vasiliu.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 54 / 75
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...