ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dăianu: România nu poate intra în ERM2 fără a rezolva problema dezechilibrelor macroeconomice în mod durabil

06 Octombrie 2020   |   Agerpres

El menţionează că MPE a fost solicitată de unele bănci cu expunere mare pe unele pieţe locale - de pildă bănci austriece care s-au extins mult în Est. În România, poziţia autorităţii naţionale de supraveghere a fost ca SPE să nu fie exclusă ab initio în cazul băncilor amintite, având în vedere situaţia pieţei financiare locale, volumul instrumentelor utilizabile pentru absorbţia unor şocuri - potrivit cerinţelor MREL (minimum requirements for own funds and eligible liabilities). De aceea, bănci mari ce operează la noi în regimul MPE trebuie să emită obligaţiuni ce răspund la cerinţe MREL.

 
 
România nu poate intra în Mecanismul Cursurilor de Schimb 2, în Uniunea Bancară, fără a rezolva problema dezechilibrelor macroeconomice în mod durabil, susţine preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, într-un articol care urmează a fi publicat pe opinii BNR.
 
"Atenţia pe care aderarea României la zona euro o primeşte din partea analiştilor este de salutat, normală. În cele ce urmează mă refer la textul lui Dimitrios Goranitis, 'De ce ar trebui ca România să intre în UB chiar şi fără a adopta moneda euro', 5 octombrie, a.c. Discuţia capătă accente mai aprinse adesea întrucât Bulgaria şi Croaţia au intrat în iulie a.c. în Mecanismul Cursurilor de Schimb 2 (ERM2) şi din octombrie în Uniunea Bancară (UB). Nu voi reitera beneficii pe care Dimitrios Goranitis le evidenţiază privind apartenenţa la UB, între care prezenţa în instituţii (mecanismul unic de supraveghere/SSM şi SRM/mecanismul unic de rezoluţie) unde se discută probleme legate de supraveghere şi rezoluţie bancară. Goranitis introduce în discuţie un aspect mai puţin comentat în analize la noi şi anume prezenţa mai puternică a unor bănci româneşti pe piaţa bancară locală în ultimii ani şi eventual în străinătate, care ar complica, se afirmă, o activitate de supraveghere nepărtinitoare. Altfel spus, transferul acestei activităţi la nivel supranaţional ar fi exit-ul din asimetrii de evaluare a unor situaţii concrete. O situaţie care ar simplifica şi controversa privind gestionarea relaţiei între o bancă mamă şi subsidiare - MPE (multiple point of entry) vs SPE (single point of entry)", scrie Daniel Dăianu.
 
El menţionează că MPE a fost solicitată de unele bănci cu expunere mare pe unele pieţe locale - de pildă bănci austriece care s-au extins mult în Est. În România, poziţia autorităţii naţionale de supraveghere a fost ca SPE să nu fie exclusă ab initio în cazul băncilor amintite, având în vedere situaţia pieţei financiare locale, volumul instrumentelor utilizabile pentru absorbţia unor şocuri - potrivit cerinţelor MREL (minimum requirements for own funds and eligible liabilities). De aceea, bănci mari ce operează la noi în regimul MPE trebuie să emită obligaţiuni ce răspund la cerinţe MREL.
 
"Un aspect important şi nu menţionat de Goranitis este că nu întotdeauna BCE şi autorităţile europene (EBA, SSM) au fost senzitive la condiţii locale pregnante - mă refer la expunerea mare a nu puţine bănci pe titluri de stat locale, în condiţiile în care piaţa bancară din zona euro era şi este încă fragmentată - chiar dacă băncile sunt mai bine capitalizate şi mai lichide acum. Că această fragmentare exista şi după 2012, când s-au pus bazele UB, o dovedeşte ceea ce se întâmplă în momente de stres, când randamente cerute la obligaţiuni ale Italiei, Greciei, Spaniei, Ciprului iar o iau bine în sus. Numai intervenţia repetată a BCE în pieţe, prin operaţiuni neconvenţionale, readuce marje la randamente între limite cât de cât acceptabile; aşa cum foloseşte şi Planul de redresare de 750 miliarde euro care ar fi finanţat prin obligaţiuni comune (un fel de safe assets)", arată Daniel Dăianu.
 
Potrivit preşedintelui Consiliului Fiscal, ceea ce lipseşte în analiza lui Dimitrios Goranitis şi ne interesează cel mai mult este un aspect crucial macroeconomic: în ERM2 şi, deci, şi în UB nu se intră cu dezechilibre mari, cu deficite bugetare considerabile, cu deficite externe importante.
 
Daniel Dăianu precizează că ERM2 este ante-camera la aderarea la zona euro şi, ca mecanism, reprezintă un test de anduranţă pentru robusteţea/rezilienţa unei economii. Criza datoriilor suverane a dovedit de ce controlul dezechilibrelor este esenţial pentru zona euro, pentru aderare.
 
Conform analizei, robusteţea se măsoară prin capacitatea de a face faţă la şocuri adverse majore, iar o economie care are dezechilibre mari, care îşi finanţează cu dificultate deficitele externe nu se poate bucura de stabilitate. Sectorul bancar are de suferit dacă stabilitatea economiei este pusă în discuţie de dezechilibre mari. Băncile au expunere internă importantă şi o posibilă depreciere majoră a monedei locale alterează bilanţuri de gospodării şi companii şi, este de înţeles, valoarea activelor băncilor şi a pasivelor. Chiar dacă a scăzut mult, gradul de euroizare a economiei româneşti este încă relevant.
 
Totodată, el menţionează că dacă eşti în UB fără a fi în zona euro - ceea ce este posibil dacă intri în ERM2 - nu se elimină riscul valutar. Acest risc este cu atât mai mic cu cât dezechilibrele sunt mai nesemnificative.
 
BCE şi Comisia Europeană, ţările care fac parte din zona euro (şi UB), nu ar considera cu atenţie o solicitare de aderare la ERM2 şi UB dacă nu rezolvăm problema dezechilibrelor mari. Bulgaria şi Croaţia au solicitat aderarea la ERM2 şi UB având sub control dezechilibrele.
 
"România este şi în procedura de deficit excesiv, chiar dacă regulile fiscale sunt suspendate în UE pentru 2020 şi vor fi şi în 2021. Corecţia macroeconomică va trebui să o facem totuşi, în câţiva ani. Un orizont de corecţie, care să ţină cont de impactul pandemiei, de revenirea anevoioasa a economiei, este de cel puţin 3 ani începând cu 2021. Intrarea în ERM şi UB cere şi o analiză temeinică a stării sectorului bancar (un Asset Quality Review/AQR), care va fi cu atât mai necesară dat fiind impactul crizei asupra activelor băncilor, peste tot în Europa. De aceea, intrarea în ERM2 poate fi posibilă la orizontul lui 2024, care ar semnala şi intrarea în UB. Se poate intra în UB înainte de a intra în ERM2? Această ipoteză poate fi examinată. Un răspuns de bun simţ este ca în UB nu se poate intra cu dezechilibre mari, adică revenim la condiţiile pentru intrarea în ERM2. Ca să rezum argumentaţia: intrarea în UB înainte de aderarea la zona euro este posibilă şi este cerinţă fiindcă însoţeşte intrarea în MCS2; este indicată şi de precedente create de intrarea Bulgariei şi Croaţiei în ERM2 şi UB. Deci, 'uşa este deschisă' din această perspectivă. România nu poate intra în ERM2, în UB, fără a rezolva problema dezechilibrelor macroeconomice în mod durabil. Nu există baghetă magică pentru intrarea în UB", scrie Daniel Dăianu.
 
De asemenea, el menţionează că, odată intraţi în UB, "ne putem bate şi de acolo pentru o schemă colectivă de garantare a depozitelor (EDIS), pentru un fond de rezoluţie robust".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7915 / 9087
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Client Choice by Lexology | Patru avocați din România au primit recunoaștere anul acesta și au fost incluși în categoria Global Elite Thought Leader. Georgiana Bădescu (partener Schoenherr) și Luminița Popa (fondator Popa Legal), printre profesioniștii români recomandați de clienți pentru serviciile ireproșabile și calitatea asistenței oferite
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Irina Stănică, absolventă „Magna cum Laude” a Facultății de Drept și coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii de la Toncescu și Asociații - KPMG Legal, promovată recent pe poziția de Partener: ”Evoluția unui avocat depinde de un echilibru între talent, muncă și capacitatea de adaptare la schimbare. Consider că un comportament etic, împreună cu competența tehnică și relațiile interpersonale, fac ca un avocat să facă un pas în față într-un mediu competitiv”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...