ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armaşu: Am depăşit valul inflaţionist; ţintim inflaţie de 5% pe termen mediu

20 Noiembrie 2023   |   Agerpres

El a subliniat că inflaţia în Republica Moldova a scăzut de la 34% în 2022 la 6,3% la finalul lunii octombrie a acestui an, cu ţintă de apropiere de pragul de 5%, pe termen mediu.

 
 
Republica Moldova a depăşit valul inflaţionist înregistrat pe fondul războiului din Ucraina, al crizei energetice şi alimentare, a declarat, luni, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armaşu, într-un interviu acordat AGERPRES.
 
El a subliniat că inflaţia în Republica Moldova a scăzut de la 34% în 2022 la 6,3% la finalul lunii octombrie a acestui an, cu ţintă de apropiere de pragul de 5%, pe termen mediu.
 
Guvernatorul Băncii Centrale din Republica Moldova susţine, de asemenea, că politica monetară a fost relaxată, astfel încât băncile comerciale să poate credita mai mult atât companiile, cât şi populaţia, în vederea stimulării consumului intern.
 
AGERPRES: Inflaţia reprezintă un indicator important pentru fiecare economie a acestei lumi. Care este pragul de inflaţie pe care vi l-aţi propus dumneavoastră, Republica Moldova, în 2023?
 
Prin instrumentele noastre de politică monetară, noi ţintim inflaţia de 5% pe termen mediu, cu un interval de variaţie de +/-1,5%. Noi deja am intrat în acest interval de variaţie la finele lunii octombrie, cu o inflaţie de 6,3%. Astfel, noi am depăşit acel val inflaţionist, care a venit la finele anului 2021, o dată cu criza energetică, cu creşterea preţurilor produselor alimentare şi care a culminat cu războiul din Ucraina. Am avut o perioadă destul de dificilă. Inflaţia a ajuns la un nivel foarte înalt, 34%, din varii motive, având în vedere structura economiei din Republica Moldova, volatilitatea ei şi deschiderea ei, dar şi expunerea la mai multe lanţuri de aprovizionare care erau legate şi conectate de Ucraina. Toate acestea au avut efect.
 
Prin politicile monetare, destul de aspre, aş zice eu, dar pe care noi le-am calibrat ca timp optim, am reuşit să aducem inflaţia aproape de ţintă, în intervalul de variaţie. Acum, intrăm în altă etapă. Noi ne aşteptăm să avem o inflaţie care va fi în intervalul de variaţie, în perioada următoare, cel puţin 24 de luni, perioada noastră de prognoză, şi pentru asta vom utiliza iarăşi toate instrumentele, dar în acelaşi timp BNM va promova o politică monetară stimulativă pentru a susţine recuperarea economiei după acest lanţ de criză.
 
Cum vedeţi revenirea pe creştere economică a Republicii Moldova, după recesiunea din 2022?
 
Revenirea are loc în condiţii deloc simple. În primul rând, mă refer la contextul regional, dar şi global. Iarăşi vorbim de acelaşi război din Ucraina, care este în imediata vecinătate şi are un impact asupra economiei din Republica Moldova. Vorbim de o încetinire a creşterii în Uniunea Europeană, în zona euro. Uniunea Europeană este piaţa noastră cea mai importantă de desfacere, respectiv are un impact pentru cererea produselor noastre. În acest context, recuperarea economică trebuie susţinută puternic atât de politica monetară, cât şi de cea fiscală. Deci, pe partea monetară noi chiar recent am mai făcut un pas de relaxare a condiţiilor monetare. Am mai redus şi rata de bază şi am relaxat şi rezervele obligatorii, astfel încât să asigurăm accesul mai uşor şi bani mai ieftini pentru agenţii economici şi pentru populaţie, ca să susţinem consumul. Totodată, ne aşteptăm şi pe partea fiscală la un impuls fiscal pentru economie.
 
În ce măsură este importantă independenţa deciziilor Băncii Naţionale în acest proces?
 
Eu aş zice că independenţa este crucială, pentru că deciziile de politică monetară întotdeauna sunt dificile, ele întotdeauna sunt dureroase, ele niciodată nu plac. Noi am trecut acest ciclu inflaţionist cu foarte multe critici, dar până la urmă am mers conform agendei pe care ne-am propus-o şi ne-am atins obiectivele, în pofida tuturor criticilor. Dacă nu ar fi fost Banca Centrală independentă, noi nu am fi putut să implementăm aceste instrumente. Totodată, este importantă, pe lângă independenţă, o coordonare strânsă între politica monetară şi politica fiscală, o cooperare între Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor. Atunci când există această coordonare, efectele ambelor politici devin mai pronunţate, apar sinergii între cele două politici şi economia mai bine răspunde la politicile promovate de cele două instituţii.
 
Cum explicaţi profitul obţinut de băncile comerciale din Republica Moldova atât anul trecut şi în prima jumătate a acestui an?
 
În perioade în care Banca Naţională majorează ratele, e normal ca şi profiturile băncilor să fie în creştere. Lucrul acesta s-a observat şi în Republica Moldova, şi în mai multe ţări din regiune, şi chiar din Uniunea Europeană. Totodată, eu cred că este bine şi pentru sănătatea băncilor. Când băncile acumulează capital prin profituri, acest capital le permite să îşi majoreze şi mai mult portofoliul de credite şi să finanţeze mai mult economia.
 
Moldova are 11 bănci comerciale. E mult, e puţin pentru o ţară de dimensiunea Republicii Moldova?
 
Noi avem 11 bănci, dar, ca să înţelegeţi, ele sunt foarte diferite. Avem patru bănci sistemice. Avem bănci de dimensiuni medii şi avem şi bănci mai mici. Fiecare are nişa sa în piaţă. Fiecare are locul său în piaţă. Atâta timp cât au un model de business viabil, noi susţinem şi supraveghem aceste instituţii care ele să nu acţioneze în detrimentul deponenţilor, să îşi facă business-ul transparent şi banii deponenţilor să fie în siguranţă.
 
Care sunt cele mai solide relaţii pe care le aveţi cu băncile centrale din regiune, cu Banca Naţională a României şi cu alte bănci naţionale din Uniunea Europeană?
 
Cu Banca Naţională a României ne leagă o relaţie mai specială. Chiar de la fondarea Băncii Naţionale a Moldovei s-au stabilit aceste relaţii şi Banca Naţională a Moldovei permanent a avut susţinere, şi prin asistenţă tehnică, şi prin consultanţă, de la colegii de la Banca Naţională a României. Şi această cooperare continuă şi până astăzi şi aş zice că ia amploare. Noi am avut mai recent două proiecte twinning cu Banca Naţională a României. Primul a fost în procesul de reformă bancară, când Banca Naţională a Moldovei a reformat sectorul bancar din Moldova. Noi am implementat principiile Basel III, am implementat directivele europene, am transparetizat acţionarii din sectorul bancar, am implementat o guvernanţă sănătoasă în băncile comerciale şi ne-am dezvoltat instrumentele de supraveghere. Sigur că asta fost făcut şi cu colegii din Banca Naţională a României.
 
Alături de Banca Naţională a României, aş menţiona şi Banca Naţională a Olandei, care şi ea participă în al doilea proiect twinning, Banca Lituaniei şi Banca Belgiei. Avem o cooperare strânsă cu Banca Olandei şi Banca Belgiei, deoarece facem parte din aceeaşi constituentă şi cu toate ţările din constituentă, de fapt, cooperăm destul de strâns. Mai recent, începem a stabili relaţii şi cu Banca Centrală Europeană, din moment ce Moldovei i-a fost acordat statutul de ţară candidată. Au început primele interacţiuni. Sperăm că în viitorul apropiat vor fi iniţiate negocierile cu Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană şi aceasta va crea condiţiile pentru o cooperară mai intensă şi cu Banca Centrală Europeană.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 630 / 8763
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ recrutează un partener de la Dentons. Cristina Dăianu intră în echipa de Drept Societar și Fuziuni și Achiziții tot pe poziția de partener. ”Firma oferă o platformă excelentă pentru practica mea”, spune avocata
Kinstellar a acordat consultanță companiei Canadian Nuclear Partners cu privire la acordul cadru cu Nuclearelectrica pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Partenerul Iustinian Captariu a coordonat echipa de avocați din mai multe arii de practică
Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare
Clifford Chance Badea a asistat MORE în achiziția unui proiect cu o capacitate de 86 MW, prin care intră pe piața de energie regenerabilă din România. Nadia Badea, Partener Clifford Chance, coordonatoarea echipei de proiect: ”România se află pe radarul investitorilor de calibru în energie regenerabilă”
Grupul Acibadem (Turcia) poartă discuții one-to-one cu fondul de investiții MidEuropa pentru preluarea rețelei de sănătate Regina Maria | Mergermarket: Vânzătorul caută să obțină un multiplu de 13x EBITDA pentru platforma de asistență medicală, ceea ce implică o evaluare de aproximativ 1,3 miliarde de euro
România primește câștig de cauzã în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, legat de dosarul falimentului Astra Asigurãri. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...