Lorant Antal: Deocamdată, ANRE nu recunoaşte costurile cu investiţiile în securitatea cibernetică
13 Noiembrie 2024
AgerpresEl a subliniat că există provocări multiple, despre care trebuie să vorbească "foarte deschis, foarte clar" şi reprezentanţii industriei şi cei de la nivel legislativ, pentru a se înţelege foarte clar unde se vrea să se ajungă şi cum poate fi susţinut acest domeniu strategic.
Securitatea energetică are un cost ridicat, iar, deocamdată, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energetic nu recunoaşte aceste costuri, a declarat miercuri preşedintele Comisiei pentru Energie din Senat, Istvan-Lorant Antal, la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie.
"Deocamdată, ANRE nu recunoaşte costurile cu investiţiile pentru securitate cibernetică, Şi am înţeles că securitatea cibernetică are un cost ridicat, un cost major. Iarăşi, să nu avem pretenţia de la companii, care sunt orientate spre profit, pentru că până la urmă sunt companii economice, aşa, de dragul securităţii cibernetice, să investească în securitatea cibernetică. Aici are un rol extrem de important ANRE, după părerea mea, pentru că şi distribuţiile, dacă încep să facă masiv investiţii în securitatea cibernetică, din punct de vedere al funcţionării lor ca şi companii, şi sunt într-o piaţă reglementată, fiecare eurocent, bănuţ ce pun acolo, trebuie să fie recunoscut de ANRE", a spus Antal.
"Deocamdată, ANRE nu recunoaşte costurile cu investiţiile pentru securitate cibernetică, Şi am înţeles că securitatea cibernetică are un cost ridicat, un cost major. Iarăşi, să nu avem pretenţia de la companii, care sunt orientate spre profit, pentru că până la urmă sunt companii economice, aşa, de dragul securităţii cibernetice, să investească în securitatea cibernetică. Aici are un rol extrem de important ANRE, după părerea mea, pentru că şi distribuţiile, dacă încep să facă masiv investiţii în securitatea cibernetică, din punct de vedere al funcţionării lor ca şi companii, şi sunt într-o piaţă reglementată, fiecare eurocent, bănuţ ce pun acolo, trebuie să fie recunoscut de ANRE", a spus Antal.
El a subliniat că există provocări multiple, despre care trebuie să vorbească "foarte deschis, foarte clar" şi reprezentanţii industriei şi cei de la nivel legislativ, pentru a se înţelege foarte clar unde se vrea să se ajungă şi cum poate fi susţinut acest domeniu strategic.
Pe de altă parte, vicepreşedintele ANRE, Mircea Man, a afirmat că Autoritatea recunoaşte în tarife costuri bine argumentate.
"Eu aş spune că pe argumente, acea prevenţie, pentru a nu se întâmpla incidente, vor fi recunoscute (în tarife). Şi aş mulţumi tuturor operatorilor. Am avut situaţii de criză generate de natură, şi toţi operatorii s-au mobilizat, au avut echipe de lucru în teritoriu şi au redus cât s-a putut timpul de întrerupere a energiei electrice. Deci este o colaborare între noi şi operatori, Avem şi ordine şi standarde care trebuie să fie respectate. Deci, cu argumente şi solicitări ferme Autoritatea recunoaşte", a punctat Man.
Acesta a adăugat că nu s-a pus niciodată problema ca autoritatea să nu aibă o deschidere totală, pe argumentele aduse de operatori, pentru securitatea sistemului energetic, pentru că obiectivul ANRE este de a crea un sistem energetic solid, un sistem energetic accesibil pentru toţi cei care au şi sunt actori implicaţi în această siguranţă energetică.
"Şi sigur că punem pe primul plan şi posibilitatea ca şi cei care sunt beneficiari să poată să plătească în final, iar preţurile să fie accesibile atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali. În concluzie, spunem că ANRE, prin reglementările pe care le face, ţine cont de siguranţa cibernetică a sistemului energetic din România, iar dialogul cu operatorii, repet, este unul deschis şi va fi în continuare. Pot să intru şi în detaliu, pentru că tot ce înseamnă dezvoltare, fie pe energie electrică, fie pe gaz, toate investiţiile pe care operatorii le fac, să revăd în final în tariful pe care îl plătim cu toţii", a mai spus vicepreşedintele ANRE.
Distribuţie Energie Electrică Romania (DEER) organizează, în perioada 13-14 noiembrie, la Cluj Napoca, cea de-a doua ediţie a Forumului de Securitate Cibernetică în Energie, care îşi propune să reunească autorităţi naţionale, experţi din sectoarele energetic şi IT, precum şi reprezentanţi ai universităţilor şi industriei de securitate cibernetică.
Printre temele principale ale forumului se numără abordarea ameninţărilor cibernetice în infrastructurile critice, importanţa colaborării dintre sectorul public şi privat, soluţii tehnologice avansate pentru prevenirea atacurilor şi dezvoltarea unor parteneriate strategice la nivel naţional şi internaţional.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1 / 9020 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cele mai semnificative schimbări legislative din 2024, cu impact în industria curieratului | Cerasela Soviani, Legal Manager în cadrul DPD Romania: ”Departamentul juridic va avea un focus continuu pe respectarea noilor reglementări în curierat și susținerea departamentelor pilon pentru extinderea rețelei naționale”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
GDPR | Respectarea legislației în domeniu pare că este mai degrabă formală, lipsind măsurile concrete capabile să asigure o protecție adecvată volumului foarte mare de date prelucrate, spun avocații D&B David și Baias. Daniel Vinerean, coordonatorul practicii de Protecția Datelor: De cele mai multe ori este mai ieftin sa plătești o amendă de până la 3.000 € decât să stabilești un plan concret, să achiziționezi tehnologie sau să angajezi un consultant capabil să conceapă și să implementeze măsuri adecvate
ZRVP câștigă premiul „Firma de Avocatură a Anului din România” la Lexology Index Awards (Who’s Who Legal) 2024, distincție acordată în premieră unei societăți de avocați românești | Cosmin Vasile (managing partner): Premiul, o sumă a excelenței individuale pe diverse arii de practică - îmi place în mod special perspectiva, pentru că este exact filosofia noastră
Schoenherr lansează a patra ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei
Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...