
Cele mai semnificative schimbări legislative din 2024, cu impact în industria curieratului | Cerasela Soviani, Legal Manager în cadrul DPD Romania: ”Departamentul juridic va avea un focus continuu pe respectarea noilor reglementări în curierat și susținerea departamentelor pilon pentru extinderea rețelei naționale”
13 Noiembrie 2024
Ștefania EnacheCele mai semnificative schimbări legislative din 2024, cu impact în industria curieratului | Cerasela Soviani, Legal Manager în cadrul DPD Romania: ”Departamentul juridic va avea un focus continuu pe respectarea noilor reglementări în curierat și susținerea departamentelor pilon pentru extinderea rețelei naționale”
![]() |
Mediul de afaceri este nevoit în mod constant să facă față unor schimbări legislative, de multe ori acestea intervenind destul de brusc, fără nicio pregătire prealabilă. Anul 2024 a fost marcat și el de o serie de modificări cu impact major asupra activității companiilor. De exemplu, în industria curieratului, cele mai semnificative schimbări au fost generate de Decizia Ancom 925/2023, act normativ cu impact direct asupra sectorului și de implementarea RO e-Transport și E-factura.
Cerasela Soviani, Legal Manager în cadrul DPD Romania (Dynamic Parcel Distribution SA) - parte din grupul Geopost, lider european în livrarea rutieră de colete – explică faptul că odată cu apariția acestor modificări au intervenit schimbări și în termenii și condițiile DPD în materia curieratului, astfel încât compania să se alinieze noilor reglementări legale. În plus, a fost necesară implementarea de softuri noi care să susțină sistemele RO e-Transport și E-factura.
Cerasela Soviani, Legal Manager în cadrul DPD Romania (Dynamic Parcel Distribution SA) - parte din grupul Geopost, lider european în livrarea rutieră de colete – explică faptul că odată cu apariția acestor modificări au intervenit schimbări și în termenii și condițiile DPD în materia curieratului, astfel încât compania să se alinieze noilor reglementări legale. În plus, a fost necesară implementarea de softuri noi care să susțină sistemele RO e-Transport și E-factura.
„Din punctul nostru de vedere, ținând cont de activitatea pe care DPD Romania o derulează, cele mai importante schimbări legislative apărute anul acesta au vizat, în primul rând, Decizia Ancom 925/2023- care stabileşte procedura de autorizare a persoanelor care intenţionează să furnizeze servicii poştale, precum şi condiţiile în care furnizorii de servicii poştale beneficiază de regimul de autorizare generală în vederea asigurării unei pieţe libere concurenţiale şi protejării intereselor utilizatorilor de servicii poştale. Un impact semnificativ l-au avut și RO e-Transport, care se referă la sistemul electronic integrat RO e-Transport de monitorizare a transporturilor rutiere de bunuri, dar și E-factura, care urmărește transmiterea prin sistemul național a facturii fiscale și care a devenit obligatorie începând cu data de 01.07.2024”, menționează interlocutoarea BizLawyer.
Aceste modificări au obligat companiile să ia măsuri pentru a se putea alinia noilor cerințe legislative. La nivelul firmelor, a fost necesară o muncă susținută de echipă astfel încât sistemele interne să fie puse la punct în termenul cerut de noile prevederi legale.
„Momentan, nu așteptăm și nu avem informații care să ne conducă la concluzia că ar putea să intervină noi modificări legislative în materia curieratului în viitorul apropiat, însă suntem permanent în legătură cu Autoritatea de Reglementare (ANCOM)”, mai spune Cerasela Soviani.
O activitate intensă la nivelul Departamentului Juridic
Atât schimbările legislative intervenite pe parcursul anului 2024, cât și proiectele actuale pe care DPD Romania le are în derulare la nivel național și internațional au condus la intensificarea activității derulate de Departamentul Juridic din cadrul firmei. „Orice proiect este susținut de realizarea corectă și temeinică a documentelor aferente. DPD Romania își dorește să ofere servicii cât mai variate și de calitate la prețuri accesibile tuturor clienților actuali și viitori”, argumentează Legal Managerul DPD Romania.
Pe agenda de lucru a Departamentului regăsim multe proiecte semnificative. Dintre acestea, cele mai solicitante sunt cele care au în vedere recuperarea creanțelor, pe cale amiabilă sau prin intermediul instanțelor de judecată.
De asemenea, echipa juridică este implicată în tranzacțiile specifice industriei, inclusiv în extinderea rețelei de automate de exterior și înființarea de noi puncte fixe.
„Departamentul juridic va avea un focus continuu pe respectarea noilor reglementări în curierat și susținerea departamentelor pilon pentru extinderea rețelei naționale”, punctează Cerasela Soviani.
De exemplu, în 2024, a fost implementată semnarea electronică calificată cu valoare legală a contractelor comerciale, pentru a eficientiza timpul angajaților și al partenerilor.
Interlocutoarea BizLawyer mai amintește faptul că domeniul de expertiză al Departamentului Juridic este deja extins și se lărgește în permanență, raportat la noile spețe cu care se confruntă. „Avem în vedere și extinderea echipei de juriști în anul 2025. Numărul optim de juriști depinde de complexitatea și volumul proiectelor care vor intra în portofoliul Departamentului Juridic și se va decide la acel moment”, subliniază Legal Managerul DPD Romania.
Citește și

Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 138 / 1975 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
INTERVIURI ESENȚIALE | Dr. Cosmin Vasile, Managing Partner - ZRVP: Într-o piață a avocaturii marcată de numeroase spin-off-uri, ZRVP se remarcă drept singura firmă de avocatură de anvergură care a luat naștere printr-o fuziune și s-a consolidat printr-o a doua fuziune. Concentrarea pe avocatură și nu pe business-ul pe care îl reprezintă avocatura a asigurat stabilitatea avocaților-cheie și a portofoliului de clienți
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Filip & Company a asistat Victoriabank în achiziția OCN “Microinvest” SRL în Republica Moldova. Alina Stancu Bîrsan (partener) a coordonat echipa de proiect
LegiTeam: Lawyer in Real Estate | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...