
Ministrul Economiei: Reformele structurale pe care le propun cei de la OCDE coincid cu cele pe care le dorim şi noi
12 Martie 2024
AgerpresEl a reiterat necesitatea reformelor şi a menţionat două teme importate aduse în discuţie de mediul de afaceri, şi anume debirocratizarea şi accesul la finanţare.
Reformele structurale pe care le propune Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în Studiul Economic 2024 pentru România coincid cu cele pe care le dorim şi noi, respectiv o economie mai puternică, rezilientă, cu locuri de muncă stabile şi bine plătite, a declarat marţi, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea.
"M-am uitat pe datele prezentate de OCDE şi am văzut acolo o consonanţă, o direcţie pe care am observat-o şi la celelalte instituţii importante şi care vorbeşte despre creşterea economică a României, care va fi, dacă nu cea mai dinamică, probabil că cea mai mare din Uniunea Europeană. Iar eu invit mediul de afaceri şi sindicatele să nu-i dezamăgim pe economişti. Haideţi să fim împreună cea mai dinamică economie din Europa în perioada imediat următoare, pentru că, până la urmă, reformele structurale pe care le propun cei de la OCDE coincid cu cele pe care le dorim şi noi, adică o economie mai puternică, rezilientă, cu locuri de muncă stabile şi bine plătite", a spus Oprea la evenimentul de lansare a studiului.
"M-am uitat pe datele prezentate de OCDE şi am văzut acolo o consonanţă, o direcţie pe care am observat-o şi la celelalte instituţii importante şi care vorbeşte despre creşterea economică a României, care va fi, dacă nu cea mai dinamică, probabil că cea mai mare din Uniunea Europeană. Iar eu invit mediul de afaceri şi sindicatele să nu-i dezamăgim pe economişti. Haideţi să fim împreună cea mai dinamică economie din Europa în perioada imediat următoare, pentru că, până la urmă, reformele structurale pe care le propun cei de la OCDE coincid cu cele pe care le dorim şi noi, adică o economie mai puternică, rezilientă, cu locuri de muncă stabile şi bine plătite", a spus Oprea la evenimentul de lansare a studiului.
El a reiterat necesitatea reformelor şi a menţionat două teme importate aduse în discuţie de mediul de afaceri, şi anume debirocratizarea şi accesul la finanţare.
"Veţi vedea că vorbim despre licenţă unică, despre ghişeul unic la fiecare dintre instituţiile româneşti, astfel încât toate lucrurile să funcţioneze cât mai uşor şi desigur, partea de investiţii şi dezvoltare. În Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului lucrăm şi lucrăm intens, pentru că suntem desemnaţi la cinci din cele 26 de puncte focale: Comitetul pentru Oţel, Comitetul pentru Comerţ, Comitetul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Antreprenoriat, Comitetul pentru Turism şi Grupul de lucru pe Construcţii Navale. De asemenea, avem şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, care şi ei la rândul lor sunt un astfel de punct de lucru", a explicat ministrul Economiei.
Acesta a precizat că au avut loc deja întâlniri în cadrul Comitetului pentru oţel, în perioada 16-20 octombrie 2023, şi urmează întâlniri în cadrul Comitetului pentru comerţ, la sfârşitul lunii mai.
Studiul Economic 2024 pentru România elaborat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a fost lansat, marţi, la Palatul Victoria, în cadrul unui eveniment găzduit de premierul Marcel Ciolacu, în prezenţa secretarului general al OCDE, Mathias Cormann.
Studiul include o analiză macroeconomică a politicilor structurale, precum şi un capitol special dedicat unei tematici orizontale relevante. În cadrul ediţiei curente, capitolul special se axează pe decarbonizarea economiei.
Studiile economice ale OCDE sunt analize periodice, elaborate o dată la doi ani, ale economiilor statelor membre OCDE, statelor partenere şi candidate. De asemenea, studiul indică modalităţile de îmbunătăţire a performanţei economice generale, prin adresarea de recomandări specifice astfel încât să sprijine procesul de aliniere a României la standardele organizaţiei.
În prezent, România se află în plin proces de aderare la OCDE, fiind evaluată în cadrul a 26 de comitete sectoriale ale organizaţiei conform Foii de parcurs ce stabileşte termenii şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească, conform unui comunicat al Guvernului.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1215 / 9739 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance și Linklaters, consultanți juridici în emisiunea de obligațiuni verzi prin care Electrica a atras o finanțare de 500 mil. €. Rothschild & Co a fost consilier financiar
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...