ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Finanţelor: Împrumuturile de pe pieţele interne şi externe vor scădea în 2025 cu 20 de miliarde lei, la 230 miliarde lei

20 Februarie 2025   |   Agerpres

Ministrul a subliniat că, după şocul din decembrie produs de anularea alegerilor prezidenţiale, au crescut dobânzile, dar acestea au revenit imediat ce au fost luate primele măsuri în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetar de 7%.

 
 
Împrumuturile totale de pe pieţele interne şi externe au fost anul trecut de peste 250 de miliarde lei, dar în 2025 vor coborî la 230 miliarde lei şi sper ca în anii următori să avem dobânzi din ce în ce mai mici, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.

"În anul 2025 ne vom împrumuta cu 20 de miliarde de lei mai puţin faţă de 2024. Această scădere se va resimţi şi pe împrumuturile externe şi pe împrumuturile de pe piaţa internă. Finanţarea lunară şi nevoia de finanţare se stabilesc în funcţie de cheltuielile şi de prognoza veniturilor şi cheltuielilor lunare, dar, per ansamblu, anul acesta ne vom împrumuta cu mai puţini bani decât anul trecut. (...) Anul trecut am avut un împrumut total pe pieţele internaţionale şi naţionale de peste 250 de miliarde lei, coborâm la 230 miliarde lei şi sper ca în anii următori să putem echilibra inclusiv această situaţie şi să avem dobânzi din ce în ce mai mici", a spus Tanczos Barna.


Ministrul a subliniat că, după şocul din decembrie produs de anularea alegerilor prezidenţiale, au crescut dobânzile, dar acestea au revenit imediat ce au fost luate primele măsuri în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetar de 7%.

"După aceea, bugetul făcut pe un deficit de 7% a dat un semnal foarte clar. Outlook-urile negative au fost recepţionate ca mesaje serioase de către Guvern şi de către Coaliţie şi măsurile sunt apreciate deja de investitori, pentru că am intrat pe o curbă descendentă pe tot ce înseamnă împrumuturi şi dobânzi pe plan intern şi pe plan internaţional. Lucrurile au început să evolueze într-o direcţie bună din acest punct de vedere. (...) Pe câteva săptămâni, am avut o creştere de 0,5 procente, în general, în medie, dar am şi revenit la nivelul dobânzilor din octombrie, noiembrie anul trecut. Este un semnal pozitiv dat de pieţele internaţionale şi de investitori, o încredere în economia românească şi în măsurile Guvernului. Trebuie să mergem mai departe pe acest drum, care este unul anevoios, dar care o să ne ducă cu siguranţă la restabilirea echilibrului fiscal-bugetar şi la recâştigarea încrederii, care de fiecare dată se pierde foarte uşor şi se recâştigă doar cu foarte multă muncă", a explicat ministrul Finanţelor.

El a adăugat că se are în vedere schimbarea mixului şi politicii de împrumut a României, cu focusare mult mai mult pe emisiunile de titluri Tezaur şi Fidelis, tocmai pentru a scădea expunerea pe pieţele internaţionale şi pentru a reduce riscul de curs valutar şi, în acelaşi timp, să se poată plăti cât mai multă dobândă cetăţenilor români.

"Aceşti bani, cu titlu de dobândă, oricum se plătesc şi oricum or să fie încasaţi de cineva. De ce să nu-i încaseze cetăţenii, dacă tot se împrumută statul? Condiţiile sunt avantajoase, sunt cele mai bune dobânzi de pe piaţă, dobânda este neimpozabilă. La Fidelis, de exemplu, există şi acel bonus în cazul în care este donator de sânge. Este o tradiţie deja a Ministerului Finanţelor şi nu am să stric niciun lucru care merge bine în minister şi mergem mai departe şi cu acel bonus pentru donatorii de sânge. Deci, ne împrumutăm din ce ce în ce mai mult de la cetăţeni, pentru a plăti dobânzi către cetăţeni şi îmi propun să ne împrumutăm cât mai puţin de la bănci şi de pe pieţele internaţionale", a precizat Tanczos Barna.

În ceea ce priveşte emisiunile de obligaţiuni de pe pieţele externe, ministrul Finanţelor a afirmat că că am avut deja o ieşire pe aceste pieţe, "cu un rezultat acceptabil", respectiv peste 4 miliarde de euro luate "la dobânzile care atunci au început să scadă".

"Era la sfârşitul lunii ianuarie, exact înainte de aprobarea bugetului, dar după publicarea bugetului de către Guvern. Lucrurile sunt într-o evoluţie pozitivă din acest punct de vedere. Acolo am văzut, şi săptămânile următoare s-a mai confirmat de mai multe ori, că am început să venim pe un trend descrescător în ceea ce priveşte dobânzile pe care trebuie să le plătim. Putem intra pe o zonă de stabilitate pe termen mediu din acest punct de vedere", a punctat Tanczos.

Potrivit acestuia, în prezent se fac planurile pentru o nouă emisiune de eurobonduri, care va fi, probabil, în luna martie sau aprilie.

"O să vedem, analizăm şi noi care este varianta cea mai bună şi perioada cea mai bună, oportună pentru această emisiune de obligaţiuni, astfel încât să putem asigura şi o finanţare, o refinanţare a datoriei care ajunge la scadenţă şi să putem asigura şi finanţarea pentru cele 230 de miliarde lei anul acesta, necesare pentru a finanţa deficitul de 7%", a transmis ministrul.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3 / 9256
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
LegiTeam: WH Simion & Partners is looking for a Senior Associate
Cum se modelează o carieră în Drept cu programul Erasmus | Povestea Raisei Manolescu, studentă în ultimul an la Iași, dar și o comparație între două sisteme: ”Dacă la noi accentul este pe memorarea multor informații, la universitatea din Coimbra accentul cădea pe un dialog autentic între student și profesor, pe spiritul critic, pe utilizarea unor concepte juridice în situații practice. Am simțit că atitudinea non-formală a profesorilor de la seminare a dus la crearea unui mediu academic mai dinamic”
Meet the Professionals | De vorbă cu Olguța Bendeac, Head of Legal - Decathlon Romania, avocat antrenat în proiecte transfrontaliere ce i-au permis să lucreze într-un context internațional, cu diverse jurisdicții și culturi juridice: ”Principiile fundamentale care mă ghidează atât în viața profesională, cât și în cea personală, sunt integritatea și etica profesională. Acord o importanță deosebită corectitudinii și justiției, și consider că fiecare acțiune trebuie să fie guvernată de aceste valori fundamentale”
Filip & Company asistă Adrem în vânzarea a 20% din acțiuni către ROCA Investments. Monica Stătescu (partener): ”Această tranzacție este un exemplu de colaborare strategică între antreprenori români”
Kinstellar și-a relocat birourile în Globalworth Tower, pe fondul extinderii echipei. Cushman & Wakefield Echinox a asistat firma de avocați în acest proiect și în vânzarea fostului sediu din centrul Capitalei
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers de ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Gabriela Cacerea, Partener NNDKP și unul dintre coordonatorii practicii de M&A: ”Cuvântul cheie pentru a descrie piața fuziunilor și achizițiilor din 2024 în România este ‘reziliență’. Sperăm să își mențină traiectoria moderat ascendentă, în 2025, dar începutul de an nu pare să aducă o certitudine din această perspectivă; suntem în prezența unor circumstanțe de potențială încetinire în următoarele luni”
Chambers Global 2025 | RTPR rămâne singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (9), Filip & Company (7), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru un jucător de top din industria farmaceutică va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...