ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Netograf:Românii au experimentat viteze medii de download de 429,17 Mbps la internetul fix şi de 30,54 Mbps la internetul mobil

25 Noiembrie 2021   |   Agerpres

Rezultatele au la bază aproximativ 95.000 de teste valide realizate prin intermediul Netograf.

 
 
Conexiunile la internet fix prin cablu au înregistrat, în primele şase luni ale anului, viteze medii de download de 429,17 Mbps şi upload de 279,83 Mbps, iar vitezele medii pentru internet mobil au fost de 30,54 Mbps (download) şi 10,97 Mbps (upload), potrivit unui comunicat al ANCOM remis, joi, AGERPRES.
 
"Conform testelor efectuate de utilizatorii din România prin intermediul platformei Netograf, în prima jumătate a anului 2021, conexiunile la internet fix prin cablu au înregistrat viteze medii de download de 429,17 Mbps şi upload de 279,83 Mbps, iar vitezele medii pentru internet mobil au fost de 30,54 Mbps (download) şi 10,97 Mbps (upload), în creştere faţă de anul trecut. Netograf este instrumentul dezvoltat de ANCOM în beneficiul utilizatorilor, fiind o platformă independentă şi obiectivă, ce cuprinde aplicaţia web, aplicaţia pentru terminale fixe şi aplicaţii mobile pentru Android şi iOS", a declarat Eduard Lovin, vicepreşedintele ANCOM.
 
Rezultatele au la bază aproximativ 95.000 de teste valide realizate prin intermediul Netograf.
 
În contextul pandemiei, reţelele fixe şi mobile de acces la internet sunt foarte solicitate, prin tot ceea ce presupune şcoala online şi mutarea muncii acasă. În situaţia în care aceeaşi conexiune la internet sau aceeaşi celulă radio sunt folosite concomitent de mai mulţi utilizatori, deşi lăţimea de bandă totală a reţelei rămâne aceeaşi, rata de transfer se partajează la numărul de utilizatori simultani. Astfel, conectarea mai multor dispozitive la aceeaşi conexiune de internet sau la aceeaşi celulă radio poate duce, în unele cazuri (de exemplu număr mai mare de utilizatori simultani faţă de capacitatea reţelei, de regulă în cazul reţelei mobile) la o performanţă diminuată, explică reprezentanţii ANCOM.
 
Conform statisticilor colectate prin intermediul platformei Netograf, în prima jumătate a anului 2021, pentru cei mai mari 5 furnizori de internet fix, conexiunile la internet fix prin cablu au înregistrat viteze medii de download cu 42% mai mari, atingând nivelul de 429,17 Mbps şi viteze medii de upload de 279,83 Mbps, în creştere cu aproximativ 77% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
 
Tendinţa de creştere se înregistrează şi la nivelul vitezelor medii pentru internet mobil, în creştere cu aproximativ 30% la download, până la 30,54 Mbps şi cu 7% la upload, atingând 10,97 Mbps faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
 
În ceea ce priveşte viteza la internet a principalilor furnizori prezenţi pe piaţă, Netograf arată că furnizorii de internet mobil le-au oferit utilizatorilor următoarele viteze medii de download: Orange România - 48,45 Mbps, RCS & RDS - 15,19 Mbps, Telekom România Mobile Communications - 18,58 Mbps, Vodafone România - 27,83 Mbps.
 
În ceea ce priveşte internetul fix furnizat prin cablu, au fost experimentate viteze medii după cum urmează: Nextgen Communications - 308,34 Mbps (download) şi 294,67 Mbps (upload), Orange România - 857,62 Mbps (download) şi 376,67 Mbps (upload), RCS & RDS - 388,37 Mbps (download) şi 329,14 Mbps (upload), Telekom România Communications - 308,74 Mbps (download) şi 213,4 Mbps (upload) şi Vodafone România - 243,29 Mbps (download) şi 27,81 Mbps (upload). Aceste statistici au rezultat în urma efectuării unui număr de aproximativ 95.000 de teste valide realizate în cadrul Netograf în primele 6 luni ale acestui an.
 
Netograf este instrumentul dezvoltat de ANCOM în beneficiul utilizatorilor ce cuprinde aplicaţia web, aplicaţia pentru terminale fixe şi aplicaţii mobile pentru Android şi iOS.
 
Aplicaţiile mobile sunt disponibile în magazinele dedicate: App Store pentru terminale cu sistem de operare iOS şi Google Play pentru terminale cu sistem de operare Android. De aici se pot instala pe terminalul mobil propriu pe baza contului aferent magazinului respectiv. Aplicaţia pentru terminale fixe se descarcă şi se instalează pe terminalul fix accesând linkul aferent de descărcare disponibil pe prima pagină a aplicaţiei web.
 
Pentru a readuce în atenţia utilizatorilor de servicii de acces la internet acest instrument, ANCOM derulează în prezent o campanie online de informare.
 
Detalii despre contractele încheiate cu furnizorii de servicii de acces la internet şi despre calitatea acestor servicii sunt disponibile pe InfoCentru ANCOM.
 
Acesta pune la dispoziţia utilizatorilor informaţii utile despre serviciile de comunicaţii electronice (telefonie, internet şi televiziune) şi serviciile poştale, pentru a-i sprijini în alegerea şi folosirea acestor servicii. Informaţiile se referă în principal la încheierea contractelor, modalitatea de tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea terminalelor sau serviciul de roaming. În plus, utilizatorii pot găsi aici ghiduri dedicate, pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la internet.
 
ANCOM este instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenţei şi inovaţiei pe pieţele comunicaţiilor electronice şi serviciilor poştale, administrarea pro-competitivă a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotaţie şi resurse tehnice asociate), încurajarea investiţiilor eficiente în reţele şi infrastructuri şi promovarea conectivităţii ultrarapide. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4685 / 8912
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
Cariere în Drept | De vorbă cu Maria Stanca, unul dintre mai buni studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității din București - promoția 2023, care a ales profesia de notar: ”Pentru cei care își doresc o profesie juridică, într-adevăr, Facultatea de Drept nu se parcurge cu lejeritate, volumul de studiu și cerințele fiind considerabile. Îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii și să dau înapoi societății; practicând dreptul, simt că tocmai asta fac”
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...