ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cariere în Drept | De vorbă cu Maria Stanca, unul dintre mai buni studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității din București - promoția 2023, care a ales profesia de notar: ”Pentru cei care își doresc o profesie juridică, într-adevăr, Facultatea de Drept nu se parcurge cu lejeritate, volumul de studiu și cerințele fiind considerabile. Îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii și să dau înapoi societății; practicând dreptul, simt că tocmai asta fac”

26 Septembrie 2024   |   Ștefania Enache

În acest moment interlocutoarea BizLawyer își desfășoară stagiatura, beneficiind de suportul notarului său coordonator, despre care spune că îi este mentorul lângă care a crescut uman și profesional încă din anul I.

 
 
După finalizarea studiilor de licență, Maria Stanca a ales să practice exclusiv Dreptul Civil.  „Motivul este, pe cât de simplu, pe atât de determinant: este cu și despre oameni, în ipostazele și cu provocările lor de zi cu zi”, punctează tânăra. A făcut parte din galeria celor mai buni studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității din București - promoția 2023, urmând în paralel și Colegiul din cadrul Paris | Pantheon Sorbonne. După încheierea acestei etape, a ales să susțină, în noiembrie 2023, examenul de admitere în profesia de notar.  În prezent își desfășoară activitatea ca notar stagiar, pregătindu-se temeinic sub îndrumarea mentorului său, care o ajută să se dezvolte atât din punct de vedere uman, cât și profesional.


Încă din copilărie a visat la o profesie dedicată oamenilor, iar de aici s-a născut și dorința ei de a-și îndrepta pașii către o instituție de învățământ din domeniul juridic. „În copilărie, ori de câte ori eram întrebată „ce vreau să mă fac când o să fiu mare”, răspunsul privea invariabil studiile la Facultatea de Drept. Ca atare, cred că în sinea mea, am simțit că locul meu este în lumea Dreptului și am urmat această direcție fără să îmi mai pun întrebări. Pregătirea am început-o în clasa a XI-a, neavând alte variante”, mărturisește interlocutoarea BizLawyer.

A susținut admiterea la facultate în 2019, iar punctajul obținut i-a permis să urmeze studiile la buget. Din punctul său de vedere, rezultatul la acest examen nu a avut nicio influență asupra parcursului său ulterior.
Maria a terminat Colegiul Național „Sf. Sava”, din București și spune despre anii de liceu că au fost poate cei mai frumoși de până acum. „Am avut oportunitatea de a mă dezvolta cultural, personal și social, prin prisma contactului cu teatrul, cu voluntariatul și cu participarea la olimpiade. În realitate, consider că în liceu am făcut, cu o ușoară timiditate, primii pași spre a-mi deschide mintea și sufletul”, argumentează tânăra.




„Dreptul nu este facil, dar este fascinant”

Odată cu admiterea la facultate a început o etapă nouă în viața sa, etapă pe care o analizează acum și despre care spune că, dacă ar avea posibilitatea de a face o modificare, ar schimba modul cum s-a raportat la facultate, în sensul că ar privi parcursul său academic cu puțin mai multă detașare.  

Maria Stanca își amintește și acum despre prima sesiune, pe care o caracterizează ca fiind una „terifiantă”. „Trecerea de la volumul de studiu din liceu la cel din facultate nu este nici pe departe ușoară, iar eu am resimțit acest lucru destul de puternic. Principala lecție a fost, în mod cert, că trebuie să înveți serios din timpul semestrului, nu doar să citești (!). Studenții fac distincția aceasta între „a învăța” și „a citi”, iar acesta din urmă nu asigură o trecere tocmai lină prin furtuna sesiunii. Cu privire la  următoarele sesiuni… stresul nu aș putea spune că s-a diminuat, însă eram mai pregătită psihologic să îi fac față. Deja știam ce am de făcut, știam la ce să mă aștept, nemaifiind pusă în situația necunoscutului”, explică interlocutoarea BizLawyer.

Privind în urmă, tânăra a ajuns la concluzia că studenția sa a fost atipică și de aceea nu știe dacă le poate oferi celor care acum se pregătesc pentru această etapă sfaturi prețioase. „Urmând două școli în paralel (Facultatea de Drept din cadrul Universității din București și Colegiul din cadrul Paris I Pantheon Sorbonne, N.R.), timpul pe care îl aveam se dovedea adesea limitat, astfel că mi-l petreceam preponderent studiind. Ca atare, nu știu dacă aceasta este neapărat rețeta succesului academic, lipsindu-mi cumva elementul social din ecuația studenției mele. Mulți dintre colegi se pregăteau și pentru gale sau excursii de team building, spre pildă. Astfel, privind retrospectiv, cred că o „studenție de succes” presupune nu doar studiu, ci și investirea timpului în relația cu sine și în crearea de conexiuni cu ceilalți colegi”, precizează Maria.
În opinia sa, pentru orice tânăr esențial este să urmeze studiile într-un domeniu care îi place. „Uneori, însă, e nevoie de puțină răbdare să descopere ce e potrivit pentru el, iar asta este una din virtuțile necesare pentru orice tânăr. De asemenea, l-aș sfătui să își cultive reziliența psihologică și curiozitatea. Dreptul nu este facil, dar este fascinant.”, atrage atenția interlocutoarea BizLawyer.
 

O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Studenții au nevoie de cât mai multă practică

Chiar dacă a finalizat facultatea cu cele mai bune rezultate înregistrate de absolvenții din generația sa, Maria nu a pus mare preț pe acest lucru, fiind de părere că media în sine nu prea a contat în parcursul său ulterior. „În schimb, au contat eforturile pe care le-am depus pentru a obține acea medie, pentru că mi-au asigurat o bază solidă de cunoștințe, ușor de accesat acum, când desfășor activitate profesională”, nuanțează tânăra.

Programa de învățământ derulată de Facultatea de Drept din cadrul Universității din București a fost schimbată după ce Maria și-a susținut licența și este și ea curioasă în a descoperi rezultatele modificărilor aduse în pregătirea viitorilor juriști. „Cheia, cred eu, este în desfășurarea practicii. Programa prevede prea puține ore de practică obligatorie, care se realizează pe timpul verii. Cred că ar fi utilă calibrarea teoriei cu mai multă practică, care să sedimenteze încă din timpul anului universitar informațiile acumulate la cursuri. De asemenea, cred că ar fi utilă eliminarea posibilității de a echivala practica obligatorie cu participarea la anumite evenimente care nu presupun desfășurarea efectivă de activități practice”, susține interlocutoarea BizLawyer.

Maria amintește faptul că Facultatea de Drept din cadrul Universității din București are mulți profesori remarcabili, iar acest aspect este un mare plus. „Aș adăuga, indubitabil, posibilitatea de a urma cursurile Colegiului din cadrul Paris I Pantheon Sorbonne, fiindcă oferă o perspectivă comparativă de studiu, extrem de complexă și de valoroasă. În ceea ce privește minusurile, aș spune că sunt multe materii unde, din pricina modului în care sunt structurate sau predate, accentul cade încă pe teorie excesivă, cumva îndepărtată de realitatea actuală”, completează tânăra.  

Referindu-se la perioada după absolvire și la intrarea în profesie, Maria subliniază faptul că totul depinde de obiectivele urmărite. „Pentru cei care își doresc o profesie juridică, într-adevăr, Facultatea de Drept nu se parcurge cu lejeritate, volumul de studiu și cerințele fiind considerabile. Iar din experiența proprie, perioada premergătoare admiterii în profesie – în speță, în profesia de notar –  a fost draconică. Au fost luni întregi în care învățam câte 12-14 ore pe zi, cu toate că aveam un bagaj solid de cunoștințe încă din timpul facultății. Tind să cred că deschiderea pieței muncii pentru absolvenți este direct proporțională cu gradul de pregătire și de deschidere spre a învăța lucruri noi (constant). Ce mi-aș dori (sau mi-aș fi dorit) să se întâmple în pregătirea mea este să existe o preocupare în mediul universitar (și) pentru tranziția de la student la absolvent: așteptările proprii unui examen de admitere, gestionarea unui „eșec”, provocările inerente profesiilor și practicii juridice. Sunt conștientă, fără îndoială, că sunt etape prin care fiecare tânăr trebuie să treacă, pentru a experimenta pe propria piele și reușitele, și dezamăgirile academice și profesionale, însă nu pot nega utilitatea unei abordări direcționate și astfel”, transmite tânăra.

Cu toate acestea, punctează că, dacă ar trebui să o ia de la capăt, „fără îndoială” ar alege același drum. „Aici este locul meu și dacă ar fi nevoie să o iau de la capăt de o sută de ori, de fiecare dată aș alege la fel. Îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii și să dau înapoi societății; iar practicând dreptul, simt că tocmai asta fac. Ce aș schimba, însă, ar fi modul cum mă raportez la facultate, în sensul că aș privi parcursul meu academic cu puțin mai multă detașare. În mod cert, gradul de dificultate este principala așteptare confirmată”, mărturisește Maria Stanca.   

În acest moment interlocutoarea BizLawyer își desfășoară stagiatura, beneficiind de suportul notarului său coordonator, despre care spune că îi este mentorul lângă care a crescut uman și profesional încă din anul I. „Este un om de excepție, care m-a învățat una din cele mai prețioase lecții: în tot tumultul lumii juridice, eu să rămân un om fără orgolii, modest și integru. Pot spune că m-a pregătit nu doar pentru profesie, ci și pentru viață; și pentru acestea, îi sunt infinit recunoscătoare”, încheie tânăra intervievată de BizLawyer.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

    ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 4 / 1819
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
    Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
    Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
    Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
    Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
    Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
    Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
    VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
    Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
    LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
    LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
    LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...