ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Nichişoiu (Coface România): Stabilitatea politică, printre bilele albe care au susţinut ratingul investment grade al României

26 Februarie 2025   |   Agerpres

Acesta a adăugat că în ultimii 20 de ani s-au întâmplat multe lucruri bune în România, dar care nu s-a reflectat şi în rating-ul de ţară.

 
 
Stabilitatea politică s-a numărat printre bilele albe care au susţinut ratingul investment grade al României, iar adevărata discuţie se poartă începând cu dimineaţa zilei de luni, 19 mai, susţine Bogdan Nichişoiu, manager financial analysis & credit scoring, Coface România.

"Este interesant de observat faptul că avem un context foarte, foarte siropos. Din 2005, România practic îşi păstrează rating-ul de ţară, cu o singură excepţie, cred că S&P-ul în criza Lehman (compania de servicii financiare, Lehman Brothers - n.r.) ne-au downgradat şi pe urmă ne-au readus în zona de investment grade, în 2005. În 2005 nici măcar nu eram parte din Uniunea Europeană. Eu cred că agenţiile de rating, într-un mod frustrant pentru noi, pentru România, n-au captat cel puţin două oportunităţi pe care noi, România, le-am avut pentru a fi upgradaţi. Gândiţi-vă în 2014, noi am avut un deficit de cont curent aproape de zero, sub un punct procentual, şi în acelaşi timp am avut un deficit bugetar de unu şi ceva la sută, deci foarte, foarte mic", a declarat Bogdan Nichişoiu, la o conferinţa de presă organizată de Coface.


Acesta a adăugat că în ultimii 20 de ani s-au întâmplat multe lucruri bune în România, dar care nu s-a reflectat şi în rating-ul de ţară.

"Dincolo de lucrul acesta, în ultimii 20 de ani noi am avut o convergenţă economică fantastică, multe lucruri s-au întâmplat bine în această ţară, lucru care nu s-a reflectat şi în rating-ul de ţară. Da, aici şi durerea mea, ca unul care păstoreşte în Coface România zona aceasta de credit scoring. Din păcate, agenţiile de rating nu ne-au săltat pe acest podium meritat în ultimii 20 de ani. În egală măsură nu vom comenta deciziile pe care Fitch, respectiv S&P, le-au luat în decembrie, ianuarie, din nou în februarie, dar Fitch a revenit şi practic a avut un status-quo la nivelul rating-ului şi perspectivei de rating, pentru că au dreptate, lucrurile sunt într-adevăr mult mai acide în România în momentul de faţă, dar păstrând un rating investment grade", a explicat Bogdan Nichişoiu.

În ceea ce priveşte legătura dintre spaţiul politic şi rating, acesta susţine că legătura este foarte puternică şi valabilă pentru absolut orice fel de ţară, deci nu este ceva specific doar României.

"În aceşti 20 de ani, dar mai ales în ultimii 5 ani, vă invit să vedeţi opiniile exprimate de cele trei agenţii de rating, în care, în părţile bune ale României, bilele albe care au susţinut acest investment grade rating se situează şi stabilitatea politică. Faptul că n-am avut derapaje precum, spre exemplu, Ungaria le-a avut, Polonia. Gândiţi-vă, Ungaria, Polonia au avut bariera închisă pe fonduri europene ani de zile. Lucru care nu ni s-a întâmplat per se. Şi atunci este un lucru firesc ca aceste agenţii de rating să-şi dorească, să-şi pună întrebarea, ok, ce se întâmplă la nivelul stabilităţii politice. De bine, de rău, totuşi noi avem, iată, un Parlament, chiar dacă mai divizat, cum spun de altfel şi Fitch, S&P în opiniile lor din decembrie, respectiv ianuarie, totuşi avem un guvern funcţional, avem o majoritate parlamentară. Vom vedea până când, dar eu cred că suntem într-o logică până pe 18-19 mai, într-o logică de status quo, adică trebuie să vedem cum această buclă electorală se va închide în final, la sfârşitul zilei şi eu sunt convins că, şi mi se confirmă de către Fitch, logica lor va fi de status quo până la acel moment", a explicat Bogdan Nichişoiu.

În opinia sa există, în continuare, premisele unei stabilităţi politice pentru partidele pro-europene.

"Aşa că, din această perspectivă, a stabilităţii politice, eu cred că există o foarte mare parte plină a paharului şi urmează să vedem în mai ce se va întâmpla. Legătura este intrinsecă. Da? Deci una, practic, o determină în parte şi pe cealaltă, dar cred că este foarte, foarte devreme în momentul de faţă să venim cu nişte judecăţi foarte clare, se va întâmpla asta sau se va întâmpla asta. De bine de rău, încă o dată, avem un guvern care a trecut şi legea bugetului, vedem şi vineri sau când este moţiunea, cel mai probabil va rămâne în picioare, deci eu cred că adevărata discuţie se poartă începând cu dimineaţa zilei de luni, 19 mai", a mai transmis Bogdan Nichişoiu.

Coface România a organizat miercuri o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost lansat "Studiul Insolvenţelor din România cu date pentru anul 2024".

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 487 / 9764
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...