ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Noi măsuri pentru fluidizarea procedurilor de achiziție publică, sau intensificarea opacității acestora?

03 Septembrie 2021   |   Cristiana Prodescu – Senior Associate SCA Simion & Baciu

Este de domeniul evidenței faptul că o parte dintre modificările implementate la propunerea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (“ANAP”) vor forța remodelarea strategiilor în licitații.

 
 
Începând de astăzi, 30 august 2021, intră în vigoare noile modificări ale cadrului legislativ în materia achizițiilor publice, după ce în Monitorul Oficial, Partea I nr. 821 din 27 august 2021 a fost publicată Ordonanța nr. 3/2021 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul achizițiilor publice (“Ordonanța”).

Ordonanța modifică cu precădere prevederile de ordin substanțial, precum și pe cele de ordin procedural de esență pentru procesul de achiziție publică, astfel cum acestea sunt reglementate de Legea achizițiilor publice nr. 98/2016 (“Legea 98”), Legea achizițiilor sectoriale nr. 99/2016 (“Legea 99”), Legea concesiunilor de lucrări și a concesiunilor de servicii nr. 100/2016 (“Legea 100”) și Legea remediilor și căilor de atac privind contractele de achiziții și de concesiuni nr. 101/2016 (“Legea 101”).


Apreciem că noua formă a dispozițiilor legale va genera un impact semnificativ atât asupra etapei pregătirii dosarului de achiziție și a modalității în care procedurile vor decurge în raport cu operatorii economici, cât și asupra etapei contestării procedurilor, în situația unor nemulțumiri în ceea ce privește cerințele documentațiilor de atribuire și mai cu seamă în ceea ce privește rezultatele procedurilor (fie ele intermediare, sau finale).

Deși impactul acestor modificări, îndeosebi asupra activității operatorilor economici, va fi evaluat după ce anumite probleme practice ridicate de aceștia vor fi semnalate odată cu parcurgerea procedurilor de achiziții sub noul cadru legislativ, este de domeniul evidenței faptul că o parte dintre modificările implementate la propunerea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (“ANAP”) vor forța remodelarea strategiilor în licitații.
Din studiul coroborat al modificărilor legislative, rezultă totuși o aplecare a ANAP și deopotrivă a Executivului pentru atribuirea mai rapidă a contractelor de achiziții și a măririi gradului de absorbției al fondurilor europene, însă rămân sub semnul întrebării câteva măsuri care par mai degrabă de relaxare/ de flexibilizare și care ar putea să reprezinte un obstacol în calea transparenței procesului decizional al autorităților contractante.

Nu sunt de ignorat nici modificările aduse cu privire la cadrul aplicabil remediilor judiciare în materia atribuirii contractelor din sfera achizițiilor publice, cea mai importantă dintre acestea fiind aceea a instituirii unei obligații a autorității contractante de a încheia contractul de achiziție odată cu pronunțarea hotărârii de primă instanță ce cuprinde soluția de menținere a rezultatului procedurii de atribuire, în ceea ce privește contestația formulată în fața Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (“CNSC”), sau a tribunalului competent.

Deși justificarea ANAP în ceea ce privește această modificare intervenită ca urmare a propunerii sale, este aceea a eficientizării procesului de achiziție publică și a asigurării derulării investițiilor în graficul estimat, facilitând astfel semnarea contractului fără a mai aștepta o eventuală soluționare în instanță a plângerii sau recursului, în practică o astfel de modificare cel mai probabil se va dovedi anevoioasă – în contextul in care jurisprudenta ne-a demonstrat faptul că nu în puține situații soluțiile organelor jurisdicționale de prim rang au fost modificate chiar la 180 grade.

Până la observarea concretă a consecințelor asupra practicii a celor referite, profesioniștii în domeniu trebuie să acomodeze această reformare a legislației primare și să implementeze noile modificări într-un mod specific strategiei proprii a clienților, cu scopul precis de a maximiza șansele acestora de adjudecare a contractelor.








 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 5382 / 8915
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Filip & Company a asistat Banca Transilvania în lansarea unei emisiuni de obligațiuni verzi în valoare 700 mil. €. Ce avocați au fost în echipa de proiect
    Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
    VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
    Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
    Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
    LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
    Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
    LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
    Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
    LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
    Cariere în Drept | De vorbă cu Maria Stanca, unul dintre mai buni studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității din București - promoția 2023, care a ales profesia de notar: ”Pentru cei care își doresc o profesie juridică, într-adevăr, Facultatea de Drept nu se parcurge cu lejeritate, volumul de studiu și cerințele fiind considerabile. Îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii și să dau înapoi societății; practicând dreptul, simt că tocmai asta fac”
    Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...