ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Preţurile materialelor de construcţii au crescut cu 60-80% (federație patronală)

14 Martie 2022   |   Agerpres

Vicepreşedintele FPSC a arătat că actuala criză a materiilor prime este unul dintre cei trei factori care au generat creşterea preţurilor. Alţi factori care au determinat această evoluţie ascendentă a preţurilor sunt majorarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale şi transportul.

 
 
Preţurile materialelor de construcţii au crescut cu 60-80% în februarie 2022, comparativ cu septembrie 2021, a declarat, luni, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), Irinel Gheorghe, într-o conferinţă de presă.

"Astăzi suntem într-o situaţie fără precedent: dacă vorbim despre septembrie 2021 - februarie 2022, creşterile în medie ale preţurilor materialelor de construcţii sunt între 60-80%, nu sunt 20%, nu sunt 50%, ci sunt la acest nivel. Gândiţi-vă ce înseamnă aceste creşteri pe un flux al unor contracte de atribuire care încep cu studiu de fezabilitate şi se termină cu faza emiterii primei facturi, ca unitate de timp", a afirmat Irinel Gheorghe.

Vicepreşedintele FPSC a arătat că actuala criză a materiilor prime este unul dintre cei trei factori care au generat creşterea preţurilor. Alţi factori care au determinat această evoluţie ascendentă a preţurilor sunt majorarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale şi transportul.


"Cauzele acestor creşteri fără precedent sunt următoarele: există în acest moment o criză a materiilor prime, generată în primul rând de faptul că anumite materii prime sunt cotate la bursă, şi aici vorbim despre minereuri şi despre ţiţei. Criza materiilor prime este generată şi de sustenabilitatea pe care România şi-a asumat-o în cadrul Uniunii Europene şi din cauza asta tot mai multe unităţi de producţie s-au închis în UE şi probabil şi în România. Vă dau exemplul plăcilor de gips-carton: 70% sau 80% din producţia de gips-carton se bazează pe reziduurile rezultate din arderea cărbunelui în termocentrale şi doar restul se bazează pe extracţia din cariere de ipsos. Gândiţi-vă ce înseamnă închiderea termocentralelor, doar din această perspectivă. O altă cauză ar fi creşterea fără precedent a preţurilor la energia electrică şi la gaz. Vorbim astăzi despre creşteri raportate la septembrie 2021 la energie electrică de peste 4 ori, iar la gaz de peste 8, chiar 10 ori, în contextul în care statul român este acţionar la multe dintre entităţile producătoare de energie - Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi probabil putem să discutăm şi ce înseamnă OMV. O a treia cauză ar fi transportul, cu toate lucrurile care se cumulează la un moment dat: preţul combustibilului, preţurile crescute ale asigurărilor, RCA sau CASCO. În componenta de preţ a unui produs, a unui material de construcţii, transportul începe să însemne peste 10%. Aici n-am vorbit despre componenta menţinerii deocamdată a salariilor muncitorilor din sectorul nostru, care nu cred că mai poate fi menţinută la nivelul actual", a precizat Irinel Gheorghe.

Vicepreşedintele FPSC a apreciat că autorităţile ar trebui să interzică exporturile de materialele de construcţii.

"Identificăm şi câteva soluţii în acest context. Cred că este important ca statul să intervină în cel puţin două direcţii. N-am vrea să ne expunem unui risc, şi din punct de vedere al producătorilor materialelor de construcţii riscul ar fi anumite materiale să plece la export, pentru că sunt deja ţări în Uniunea Europeană în care programul PNRR funcţionează şi care au nevoie de materiale de construcţii. O primă măsură cred că ar fi totuşi o blocare a exporturilor de materiale de construcţii din România. O altă măsură ar fi identificarea unui proiect care să fie dezvoltat pe orizontală şi cred că proiectul de reabilitare termică a locuinţelor este un proiect interesant, care nu aduce doar efecte estetice, ci aduce nişte efecte sociale foarte importante, deoarece reduce consumul cu 35-40%", a adăugat Irinel Gheorghe.

Pe de altă parte, acesta a subliniat că stocurile la materiale de construcţii sunt în prezent la niveluri mici.

"Stocurile (la materiale de construcţii, n.r.) sunt mici, pentru că venim după o pandemie care ne-a lăsat cu o inflaţie de 20%. Noi nu mai avem combinate metalurgice în care să producem oţel-beton. Ele nu mai există! Deci stocurile sunt extrem de mici. Lanţul de aprovizionare din Ucraina, dacă războiul se termină mâine, va dura un an de zile, pentru că sunt fabrici care sunt distruse, sunt drumuri care sunt distruse, şi toată această relaţie este închisă. (...) Problema noastră nu o reprezintă neapărat materialele de construcţii, ci sunt materiile prime: noi nu mai producem nimic, nu producem oţel, petrochimia României nu există. Adevărata dramă este că nu există industrie producătoare de materii prime pentru construcţii", a încheiat Irinel Gheorghe.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3802 / 8789
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, alături de Vectr Holdings la achiziția clădirii de birouri The Landmark. Echipă pluridisciplinară, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner), cu mai mulți avocați în prima linie | Dimitris Sophocleous, reprezentantul clientului: ”Expertiza RTPR și abordarea proactivă ne-au ajutat să depășim potențialele obstacole și să asigurăm succesul tranzacției”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
Totul despre admiterea la Facultatea de Drept a Universitații București | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății, despre examen: ”În elaborarea subiectelor se va proceda, ca în fiecare an, la câteva inovații de format menite să asigure selectarea candidaților care și-au însușit substanțial materiile concursului, fără a se limita la rutina formatului de subiecte practicat în anii precedenți. În ultimii ani s-a urcat de la 3,8 candidați pe loc spre 5 candidați pe loc cu finanțare publică și sperăm ca în acest an să menținem tendința de creștere a numărului de candidați și implicit a concurenței”
Industria farmaceutică, o ramură strategică pentru reindustrializarea României, este sprijintă prin implicarea moleculară a avocaților de la Bulboacă & Asociații în tranzacțiile de finanțare și refinanțare a unui lider din domeniul farmaceutic
Filip & Company a asistat grupul Digi Spania la încheierea a două contracte semnificative cu Telefónica Móviles España | Alexandru Bîrsan, partener: ”Aceasta este cea de-a patra tranzacție importantă pe care Digi o încheie în Spania în ultimele 15 luni”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...