ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Confiscarea averilor ilicite: Comisia LIBE a dat undă verde începerii negocierilor cu Consiliul UE

24 Mai 2023   |   Agerpres

Conform calendarului, ar urma ca până la finalul anului să fie elaborată varianta finală a acestei directive, care apoi va trebui să fie transpusă în toate statele membre ale Uniunii Europene.

 
 
Propunerea de directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind recuperarea şi confiscarea averilor ilicite introduce posibilitatea confiscării temporare înainte de încheierea procedurii judiciare, pentru a împiedica înstrăinarea bunurilor.

Noile reguli au fost adoptate marţi de Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European (LIBE) cu 50 de voturi pentru, un vot împotrivă şi patru abţineri. De asemenea, LIBE a autorizat începerea negocierilor în trilog (Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul UE), cu 53 de voturi pentru, niciun vot împotrivă şi două abţineri.

Comparativ cu legislaţia existentă, noua directivă va fi extinsă asupra traficului cu arme de foc, anumitor fapte comise ca parte a unei organizaţii infracţionale şi încălcării sancţiunilor decise de Uniunea Europeană. Eurodeputaţii au propus, de asemenea, includerea traficului ilegal cu material nuclear, a infracţiunilor care intră sub jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale, a preluării ilegale de avioane şi nave şi a actelor de sabotaj.


Textul convenit va acoperi lacunele prin asigurarea posibilităţii îngheţării rapide a averilor, cu măsuri temporare de urgenţă atunci când este necesar. Propunerea va permite confiscarea în anumite situaţii atunci când nu este posibilă condamnarea, de exemplu în cazuri de boală sau deces al unui suspect.

Pentru a spori eficienţa anchetelor transfrontaliere, noua legislaţie va armoniza atribuţiile birourilor înfiinţate de statele membre pentru recuperarea averilor, asigurând că instituţiile respective au acces la informaţiile necesare, precum la registrele privind acţionariatul, informaţii privind titlurile financiare, informaţii vamale şi declaraţiile financiare anuale ale companiilor.

În scopul prevenirii degradării averilor, statele membre vor înfiinţa birouri specializate pentru gestionarea averilor confiscate.

'Privarea infractorilor de câştigurile lor, limitarea capacităţii lor de a reinvesti aceste câştiguri în economia legală şi asigurarea că implicarea în activităţi infracţionale nu merită au o importanţă maximă'', a declarat raportorul în acest dosar, eurodeputatul Lorant Vincze (PPE/UDMR).

Potrivit acestuia, raportul consolidează atribuţiile autorităţilor abilitate de a identifica, îngheţa şi gestiona activele confiscate şi îmbunătăţeşte cooperarea între autorităţile naţionale şi agenţiile UE specializate.

La rândul său, eurodeputatul Vlad Gheorghe (Renew Europe), raportor pentru aviz în Comisia pentru bugete a PE (BUDG) pentru această propunere de directivă, a subliniat importanţa noii legislaţii. Astfel, dacă valoarea averii unui infractor este substanţial mai mare decât venitul său legal şi nu poate fi justificată, autorităţile pot considera averea ilicită şi o pot confisca, fără ca valoarea respectivă să aibă legătură cu prejudiciul faptei sale.

Un alt aspect remarcat de Vlad Gheorghe este acela că directiva menţionează inclusiv pericolul influenţării alegerilor şi a procesului democratic.

De asemenea, extrem de importantă este şi seria de prevederi privind compensarea victimelor, privilegiată de această directivă, inclusiv în cazul crimelor de război.

Conform calendarului, ar urma ca până la finalul anului să fie elaborată varianta finală a acestei directive, care apoi va trebui să fie transpusă în toate statele membre ale Uniunii Europene.

În decembrie 2021, Parlamentul European a solicitat armonizarea regimului UE cu privire la recuperarea şi confiscare averilor, iar în strategia UE privind combaterea infracţionalităţii organizate pentru perioada 2021-2025 Comisia Europeană a propus consolidarea acestor reguli.

Recent, sancţiunile UE împotriva Rusia în urma invadării Ucrainei au evidenţiat nevoia de a pune în aplicare sancţiunile mai rapid şi de a îmbunătăţi urmărirea averilor. În afară de actuala propunere de directivă, eurodeputaţii lucrează şi la o lege ce armonizează definiţiile şi pedepsele pentru încălcarea regimului de sancţiuni al UE.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 587 / 5212
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...