ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De la 1 ianuarie 2021, acordarea fondurilor europene pentru România va fi condiţionată de independenţa Justiţiei

21 Februarie 2020   |   AGERPRES

Raportorul european Siegfried Mureşan a afirmat că începând din 2021 Guvernele care afectează funcţionarea statului de drept vor risca penalităţi la absorbţia de fonduri europene.

 
 
Criteriile care corelează acordarea fondurilor europene cu independenţa Justiţiei şi cu funcţionarea statului de drept din ţările membre UE vor fi finalizate şi transpuse în lege în acest an, astfel încât de la 1 ianuarie 2021 acordarea fondurilor europene va fi condiţionată de independenţa Justiţiei, a declarat vineri raportorul Parlamentului European pentru finanţarea Pactului Ecologic European, Siegfried Mureşan.

"Decizia pentru activarea mecanismului şi pentru suspendarea sau chiar tăierea unor fonduri europene nu poate fi politică, ea trebuie să fie automată, pe baza unor criterii obiective ce ţin de funcţionarea Justiţiei. (Criteriile vor fi gata, n.r.) înainte de 1 ianuarie 2021, obiectivul este ca la momentul la care noul buget multianual intră în vigoare, la 1 ianuarie 2021, aceste criterii să existe, să fie adoptate, să fie literă de lege şi să fie condiţionate de acordarea tuturor fondurilor europene de la 1 ianuarie 2021", a declarat Siegfried Mureşan.


Raportorul european a afirmat că începând din 2021 Guvernele care afectează funcţionarea statului de drept vor risca penalităţi la absorbţia de fonduri europene.

"Responsabilitatea mea ca om politic este să mă asigur că Justiţia funcţionează independent, că nu există presiune asupra Justiţiei. Ce este esenţial, şi va fi important şi pentru absorbţia de fonduri europene în viitor, este independenţa Justiţiei, buna funcţionare a Justiţiei şi respectarea statului de drept în România, fiindcă va exista o corelare a fondurilor europene cu statul de drept în România în următorii 7 ani de zile, adică Guverne care au în vedere afectarea statului de drept vor risca penalităţi la absorbţia de fonduri europene", a precizat Siegfried Mureşan.

Raportorul Parlamentului European a explicat că mecanismul european de semnalare a încălcării independenţei Justiţiei din statele membre trebuie să fie apolitic.

"Modalitatea tehnică de implementare a acestui mecanism este încă în curs de negociere, dar există o majoritate clară pentru acest mecanism. Ce este important pentru credibilitatea noastră la nivel european, şi asta are un impact şi asupra absorbţiei de fonduri europene, este ca Justiţia în ansamblu să funcţioneze, să-şi îndeplinească misiunea şi să fie credibilă. Ordonanţa 13 a fost un act legislativ intempestiv care în mod evident a pus în pericol echilibrul puterilor în stat, a servit clasa politică şi a afectat caracterul independent şi echilibrat al Justiţiei. Indicatorii vor fi extrem de precişi, iar mecanismul trebuie să fie unul apolitic şi automat", a afirmat Siegfried Mureşan.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3746 / 5212
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...