ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De la 1 ianuarie 2021, acordarea fondurilor europene pentru România va fi condiţionată de independenţa Justiţiei

21 Februarie 2020   |   AGERPRES

Raportorul european Siegfried Mureşan a afirmat că începând din 2021 Guvernele care afectează funcţionarea statului de drept vor risca penalităţi la absorbţia de fonduri europene.

 
 
Criteriile care corelează acordarea fondurilor europene cu independenţa Justiţiei şi cu funcţionarea statului de drept din ţările membre UE vor fi finalizate şi transpuse în lege în acest an, astfel încât de la 1 ianuarie 2021 acordarea fondurilor europene va fi condiţionată de independenţa Justiţiei, a declarat vineri raportorul Parlamentului European pentru finanţarea Pactului Ecologic European, Siegfried Mureşan.

"Decizia pentru activarea mecanismului şi pentru suspendarea sau chiar tăierea unor fonduri europene nu poate fi politică, ea trebuie să fie automată, pe baza unor criterii obiective ce ţin de funcţionarea Justiţiei. (Criteriile vor fi gata, n.r.) înainte de 1 ianuarie 2021, obiectivul este ca la momentul la care noul buget multianual intră în vigoare, la 1 ianuarie 2021, aceste criterii să existe, să fie adoptate, să fie literă de lege şi să fie condiţionate de acordarea tuturor fondurilor europene de la 1 ianuarie 2021", a declarat Siegfried Mureşan.


Raportorul european a afirmat că începând din 2021 Guvernele care afectează funcţionarea statului de drept vor risca penalităţi la absorbţia de fonduri europene.

"Responsabilitatea mea ca om politic este să mă asigur că Justiţia funcţionează independent, că nu există presiune asupra Justiţiei. Ce este esenţial, şi va fi important şi pentru absorbţia de fonduri europene în viitor, este independenţa Justiţiei, buna funcţionare a Justiţiei şi respectarea statului de drept în România, fiindcă va exista o corelare a fondurilor europene cu statul de drept în România în următorii 7 ani de zile, adică Guverne care au în vedere afectarea statului de drept vor risca penalităţi la absorbţia de fonduri europene", a precizat Siegfried Mureşan.

Raportorul Parlamentului European a explicat că mecanismul european de semnalare a încălcării independenţei Justiţiei din statele membre trebuie să fie apolitic.

"Modalitatea tehnică de implementare a acestui mecanism este încă în curs de negociere, dar există o majoritate clară pentru acest mecanism. Ce este important pentru credibilitatea noastră la nivel european, şi asta are un impact şi asupra absorbţiei de fonduri europene, este ca Justiţia în ansamblu să funcţioneze, să-şi îndeplinească misiunea şi să fie credibilă. Ordonanţa 13 a fost un act legislativ intempestiv care în mod evident a pus în pericol echilibrul puterilor în stat, a servit clasa politică şi a afectat caracterul independent şi echilibrat al Justiţiei. Indicatorii vor fi extrem de precişi, iar mecanismul trebuie să fie unul apolitic şi automat", a afirmat Siegfried Mureşan.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3892 / 5358
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...