ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Guvernul a modificat Statutul personalului silvic; Fechet: Am eliminat bonusurile neruşinate la pensionare

13 Martie 2025   |   Agerpres

De asemenea, prin actul normativ a fost limitat şi dreptul de a primi anual gratuit lemn pentru foc, dar de acest drept vor beneficia în continuare silvicultorii al căror venit salarial lunar net este mai mic decât salariul mediu brut pe economie.

 
 
Guvernul a aprobat, joi, modificarea Statutului personalului silvic şi a eliminat "bonusurile neruşinate la pensionare", care, numai în ultimii doi ani, au costat "peste 194 de milioane de lei" Regia Naţională a Pădurilor şi de care au beneficiat "1.267 de persoane", a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Acesta a făcut precizările, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, după ce Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care drepturile de care beneficiază personalul silvic, în afara veniturilor permanente, au fost ajustate, respectiv la momentul pensionării, angajaţii din acest sector nu vor mai beneficia de o primă echivalentă cu minim 5 salarii brute pe ultima lună de activitate.


De asemenea, prin actul normativ a fost limitat şi dreptul de a primi anual gratuit lemn pentru foc, dar de acest drept vor beneficia în continuare silvicultorii al căror venit salarial lunar net este mai mic decât salariul mediu brut pe economie.

"Am adoptat o ordonanţă de urgenţă legată de Statutul personalului silvic. (...) Mi-am asumat că avem nevoie la nivelul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva de un moment T0. Obiectivul final pe care ni-l propunem este acela de a lăsa românilor, cu toată opoziţia de care ne lovim astăzi, o instituţie care administrează eficient pădurile noastre. (...) Vom începe cu reorganizarea Regiei şi începem cu structura centrală, vom elimina suprabeneficiile care nu au nicio justificare clară şi echitabilă. (...) Astfel, prin ordonanţă de urgenţă a fost astăzi modificat Statutul personalului silvic şi am eliminat bonusurile neruşinate la pensionare, care, numai în ultimii doi ani, au costat peste 194 de milioane de lei Regia Naţională a Pădurilor şi de care au beneficiat 1.267 de persoane", a declarat Mircea Fechet.

Ministrul a punctat cazurile unor angajaţi ai Romsilva care au beneficiat de bonusuri de pensionare de 100.000 de euro şi care, apoi, o parte, au revenit să lucreze la Regia Naţională a Pădurilor.

"Ne asigurăm în acest fel că în Romsilva nu vor mai exista astfel de situaţii, în care sfidarea înlocuieşte bunul simţ, aşa cum s-a întâmplat în cazul premierii cu 100.000 de euro la pensionare a mai multor angajaţi, din care o parte au revenit pe funcţie de îndată ce au încasat banii", a subliniat Fechet.

În context, ministrul a anunţat că săptămâna viitoare va avea loc la minister o întâlnire în vederea renegocierii contractului colectiv de muncă.

"Urmează foarte repede hotărârea de guvern privind reorganizarea Regiei Naţionale a Pădurilor şi voi invita săptămâna viitoare la minister atât sindicatele, cât şi conducerea executivă a regiei pentru a demara de urgenţă renegocierea contractului colectiv de muncă, având în vedere ordonanţa adoptată astăzi în Guvern. Pe scurt, îmi propun să eliminăm din contractul colectiv de muncă acea prevedere care dădea posibilitatea regiei să acorde bonusurile la pensionare, care pot ajunge şi la 100.000 euro, aşa cum am spus mai devreme", a explicat Fechet.

El a fost întrebat cum se va acţiona în continuare referitor la cele "17 sporuri" acordate angajaţilor Romsilva.

"Clarific faptul că cele 17 sporuri sunt prevăzute în contractul colectiv de muncă. Unele dintre ele au o acoperire legală ce izvorăşte din legislaţia privind statutul personalului silvic sau din alte acte normative, cum ar fi cele în legătură cu Codul muncii. Altele n-au nicio legătură cu vreun act normativ. Sunt pur şi simplu inventate de cele două părţi care negociază. Repet: de o parte a mesei stă sindicatul, de cealaltă parte a mesei stă conducerea executivă. Însă trebuie să admit că poate am ajuns aici şi pentru că această conducere executivă, la rândul ei, devenea beneficiară a acelor bonusuri sau prime sau bonificaţii negociate", a evidenţiat Fechet.

Ministrul a subliniat că în urma renegocierii contractului colectiv de muncă, ministerul nu-şi propune să elimine "doar bonusul de pensionare".

"Ne propunem să reparăm toate inechităţile din cadrul regiei, pentru că astăzi sunt nenumărate situaţii în care doi angajaţi cu aceeaşi vechime, cu aceleaşi studii şi cu acelaşi volum de muncă, cu aceleaşi sarcini, în funcţie de judeţul în care lucrează şi fără nicio legătură cu performanţa Direcţiei Silvice, e posibil să aibă salarii diferite şi cu 50%. Acest lucru se întâmplă, această anomalie aş putea să o cataloghez, se întâmplă din cauza faptului că directorii de Direcţii Silvice au posibilitatea de a acorda unul, două sau nouă astfel de sporuri anumitor angajaţi, ceea ce bineînţeles că provoacă o inechitate extremă şi, în acelaşi timp, îi demobilizează pe cei care muncesc egal, dar primesc bani mai puţini. Ne propunem să oprim şi aceste probleme, să le remediem, la fel cum ne propunem să terminăm cu sporurile acordate de-a valma. Au fost sporuri care s-au acordat la mii de angajaţi o dată", a mai declarat Fechet.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 35 / 5421
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...