ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mai mulţi deputaţi au depus un proiect pentru abrogarea taxei de 2% pentru companiile din energie

18 Noiembrie 2019   |   MEDIAFAX

Majorarea taxei pe cifra de afaceri a companiilor din domeniile energiei şi gazelor naturale la 2% a fost introdusă prin OUG 114/2018.

 
 
Un proiect de lege depus de 18 deputaţi PSD şi unul de la PRO Europa la Camera Deputaţilor abrogă prevederea legislativă prin care firmele din domeniile energiei electrice şi gazelor naturale trebuie să plătească o taxă de 2% din cifra de afaceri anuală.

Astfel, sunt abrogate următoarele alineate ale articolului 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului numărul 33/2007 privind funcţionarea şi organizarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE):

"Nivelul tarifelor şi contribuţiilor se stabileşte anual prin ordin al preşedintelui ANRE, cu excepţia contribuţiei anuale percepute de la titularii de licenţe în domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale, şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Contribuţia anuală percepută de la titularii de licenţe în domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale este egală cu 2% din cifra de afaceri anuală realizată de aceştia din activităţile ce fac obiectul licenţelor acordate de ANRE. Cifra de afaceri ce se constituie ca bază de calcul pentru perceperea contribuţiei anuale este definită şi calculată conform reglementărilor ANRE aprobate prin ordin al preşedintelui ANRE cu avizul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

Prin derogare, contribuţia anuală percepută de la titularii licenţelor de exploatare comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de cărbune, precum şi a celor de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare, se stabileşte anual prin ordinul preşedintelui ANRE".

În textul legii este introdusă prevederea legislativă în forma anterioară modificării: "Începând cu data de 1 ianuarie 2020, nivelul tarifelor şi contribuţuiilor se stabileşte anual prin ordin al preşedintelui ANRE şi se publică în Monitorul Oficial al României, partea I".

Majorarea taxei pe cifra de afaceri a companiilor din domeniile energiei şi gazelor naturale la 2% a fost introdusă prin OUG 114/2018.

Iniţiatorii proiectului arată în expunerea de motive că această prevedere a determinat "într-un termen foarte scurt" majorarea contribuţiei operatorilor licenţiaţi de ANRE de la 0,1% la 2%.

"Deşi ANRE a ţinut cont la stabilirea cifrei de afaceri anuale ale operatorilor de principiul eliminării dublei taxări, evitând astfel o taxare exagerată, contribuţia a fost inclusă în preţurile şi tarifele recunoscute operatorilor din sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale reflectându-se în preţurile plătite de către clienţii finali", mai arată deputaţii.

De asemenea, "Comisia Europeană a atras atenţia că aceste prevederi încalcă în mod grav obligaţiile impuse prin Pachetul 3 Energie şi a solicitat abrogarea urgentă a acestora", conform expunerii de motive a proiectului de lege.

Propunerea legislativă urmăreşte revenirea la prevederile anterioare modificărilor introduse prin OUG 114/2018 şi OUG 19/2019.

Proiectul de lege a fost depus la Camera Deputaţilor, prim for sesizat, decizional fiind Senatul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3976 / 5222
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...