ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Muncii intenţionează să modifice legislaţia în domeniul ocupării forţei de muncă

21 Octombrie 2020   |   AGERPRES

Decizia ministrului vine în contextul în care, anul trecut, din aproximativ 170.000 de dosare de ajutor social, în cazul a 2063 a fost încetată plata, persoanele refuzând un loc de muncă propus în urma procesului de mediere dintre angajaţi şi angajator desfăşurat la nivelul unei agenţii judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.

 
 
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, intenţionează să modifice legislaţia în domeniul ocupării forţei de muncă astfel încât persoanele cu 4 clase să poată participa la mai multe categorii de cursuri de formare pentru a-şi putea găsi mai uşor un loc de muncă.

Decizia ministrului vine în contextul în care, anul trecut, din aproximativ 170.000 de dosare de ajutor social, în cazul a 2063 a fost încetată plata, persoanele refuzând un loc de muncă propus în urma procesului de mediere dintre angajaţi şi angajator desfăşurat la nivelul unei agenţii judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. În anul 2020 au fost înregistrate 700 dosare încetate, număr mai redus în situaţia pandemiei Covid.

"Am în lucru propunerea de a modifica legislaţia astfel încât persoanele cu 4 clase să poată participa la mai multe categorii de cursuri de formare. Am cerut să mă văd cu aceşti oameni care refuză locul de muncă. Funcţie de concluzii, mă gândesc la noi soluţii de sprijin. Este mult de muncă şi aici", scrie ministrul.


Potrivit sursei citate, perioada în care persoana primeşte o indemnizaţie de şomaj trebuie să fie cât mai scurtă, iar oamenii trebuie ajutaţi să îşi găsească cât mai repede un loc de muncă.

"Sunt convinsă că sindicatele care sunt de ani de zile în CA-ul ANOFM mă vor sprijini pentru a avea români activi pe piaţa muncii", precizează Alexandru.

Ea a arătat că trebuie văzut cât de uşor este să fie găsite anunţurile privind locurile de muncă arătând că sunt români care au revenit în ţară şi cărora ar trebui să le fie uşor să îşi găsească un loc de muncă.

"Din păcate, puţini apelează la AJOFM-uri. Instituţia nu este astăzi un actor important în această piaţă. Ar merita. Voi face şi eu o simulare. Revin", subliniază ministrul de resort.

Ea aminteşte că refuzul unui loc de muncă sau al participări la cursuri de formare profesională oferite de AJOFM-uri încetează dreptul la ajutor social, iar o nouă cerere de ajutor social se poate transmite după 12 luni.

Potrivit ministrului Muncii, cele mai multe sistări ale plăţilor - plăţi care atrag după sine interzicerea primirii de ajutor social de către aceste persoane apte de muncă pentru următoarele 12 luni - au fost la Dolj (11.070 ajutoare sociale, 6,76% rata şomajului), Botoşani (2960 ajutoare sociale, 2,47% rata şomajului) şi Buzău (9340 ajutoare sociale, 6,46% rata şomajului).

"Sunt însă judeţe în care principiul stabilit în lege nu funcţionează astfel încât oamenii se obişnuiesc să fie dependenţi de ajutorul social şi nu depun eforturi pentru a muncii", a mai scris Violeta Alexandru.

Aceasta a menţionat că una dintre explicaţiile pentru această situaţie ar fi aceea că procesul de comunicare între instituţiile implicate presupune un schimb greoi de documente: cererile pentru ajutor social se depun la primărie, care declanşează ancheta socială şi stabileşte eligibilitatea pentru acordarea ajutorului social. AJPIS-urile fac plata ajutorului social şi trimit lunar, în format electronic, în termen de 5 zile de la primirea situaţiilor de la primar, la AJOFM şi la ITM lista persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social. În termen de 5 zile, AJOFM şi ITM trimit înapoi la AJPIS situaţia nominală cu persoanele din familiile beneficiare de ajutor social care s-au încadrat în muncă, inclusiv cu cele care au plecat cu contract de muncă în străinătate/au refuzat un loc de muncă oferit/participarea la cursuri de formare profesională.

Pe de altă parte, o altă explicaţie ar fi, în opinia ministrului, faptul că AJOFM-urile nu se străduiesc suficient ca să găsească locuri de muncă acestor persoane care, în proporţie de peste 80% au 4 clase.

"Sau se ascund după explicaţia că persoanele nu vin la AJOFM atunci când sunt chemate pentru a li se oferi loc de muncă/cursuri de formare. Nu se încearcă înţelegerea motivului pentru fiecare caz în parte. Şi un om apt dacă îl pierdem de pe piaţa muncii, e grav", a subliniat Violeta Alexandru.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2776 / 5212
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...