ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat Metodologia de determinare şi colectare a contribuţiei aferente contractelor pentru diferenţă

18 Iulie 2024   |   Agerpres

Potrivit sursei citate, impactul asupra operatorilor economici este, de asemenea, unul pozitiv, ţinând cont de faptul că aceştia pot beneficia de un mecanism de ajutor de stat instituit prin încheierea contractelor prin diferenţă (CfD) derulat prin procesul de licitaţie directă.

 
 
Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat joi Ordinul preşedintelui ANRE nr. 51/2024 pentru aprobarea Metodologiei de determinare şi colectare a contribuţiei aferente contractelor pentru diferenţă (CfD).

Conform unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, în vederea aplicării mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferenţă pentru producţia de energie prin tehnologii cu emisii reduse de carbon, fondurile necesare se constituie prin încasarea lunară de către Contrapartea CfD a contribuţiei CfD de la: furnizorii de energie electrică activi pe piaţa cu amănuntul de energie electrică din România; producătorii de energie electrică pentru energia electrică consumată din producţia proprie la locuri proprii de consum şi pentru care datorează tariful pentru serviciul de distribuţie/transport; producătorii de energie pentru energia electrică furnizată consumatorilor racordaţi la barele centralelor şi pentru care se datorează tariful pentru serviciul de distribuţie/transport.


Metodologia stabileşte procesul de determinare a contribuţiei CfD ce trebuie colectată de contrapartea CfD, conform dispoziţiilor legale, modul de determinare a costurilor anuale suportate de Contrapartea CfD şi de Operatorul Schemei CfD pentru îndeplinirea sarcinilor administrative care le revin, procesul de colectare a datelor necesare pentru aprobarea contribuţiei CfD, modalitatea de revizuire a contribuţiei CfD.

"Impactul socio-economic al ordinului aprobat de ANRE asupra pieţei de energie în ansamblul ei este unul pozitiv, având în vedere scopul urmărit, respectiv favorizarea dezvoltării de noi capacităţi de producţie, precum şi contribuirea atât la creşterea producţiei de energie din surse regenerabile, cât şi la reducerea emisiilor prin utilizarea de tehnologii viabile şi cu emisii reduse de carbon. Prin această metodologie se asigură cadrul de reglementare pentru punerea în funcţiune a circa 5000 MW capacităţi de producţie, în perioada 2024-2025 şi nu numai, şi aceste noi active vor determina creşterea concurenţei pe piaţa de energie electrică, ceea ce ar putea să genereze reducerea preţului energiei electrice", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, impactul asupra operatorilor economici este, de asemenea, unul pozitiv, ţinând cont de faptul că aceştia pot beneficia de un mecanism de ajutor de stat instituit prin încheierea contractelor prin diferenţă (CfD) derulat prin procesul de licitaţie directă.

De asemenea, se estimează un impact pozitiv şi din punct de vedere financiar, având în vedere faptul că se preconizează valori reduse ale taxei, mult mai mici decât potenţialele reduceri ale preţului pe piaţa de energie electrică.

ANRE a aprobat în şedinţa Comitetului de Reglementare de miercuri şi Ordinul preşedintelui ANRE nr. 52/2024 pentru aprobarea Contractului-cadru dintre Contrapartea CfD şi plătitorul de contribuţie CfD pentru colectarea contribuţiei CfD şi a Contractului-cadru dintre Operatorul schemei CfD şi Contrapartea CfD.

Executivul a aprobat în aprilie Hotărârea de Guvern privind aprobarea cadrului general pentru implementarea şi funcţionarea mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferenţă pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon, care stabileşte un cadru de investiţii predictibil pentru Contractele pentru Diferenţă, pe 15 ani, în care preţul pentru energia electrică este setat în urma unei licitaţii.

"Această hotărâre de Guvern stabileşte un cadru pentru contractele pentru diferenţă. Acest instrument este utilizat în toate economiile avansate pentru sprijinirea investiţiilor în sectorul energetic. Ce prevede el? Practic prevede un cadru de investiţii predictibil, pe 15 ani, în care preţul de vânzare pentru energia electrică este setat în urma unei proceduri de licitaţie, în urma unei proceduri competitive. Atunci când preţurile în piaţă, vorbim de media lunară, sunt peste acest preţ setat în mod competitiv la licitaţie şi investitorul câştigă mai mult, returnează diferenţa către stat, către contra-parte, cum i se spune, în cazul acestei scheme vorbim de OPCOM. Atunci când preţurile în piaţă sunt sub preţul stabilit prin licitaţie, preţul de exercitare, diferenţa este dată de către stat către investitorul privat. Asta asigură un orizont de 15 ani de zile în care la nivelul operării acestor capacităţi de producţie a energiei regenerabile în principal, dar nu numai, stimulăm investiţiile, accelerăm tranziţia verde a României, permitem îndeplinirea ţintelor pe care România şi le-a asumat", explica ministrul Energiei la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

Ministerul Energiei preciza, printr-un comunicat, că Hotărârea de Guvernul stabileşte cadrul general de funcţionare a mecanismului Contractelor pentru Diferenţă bidirecţional. Acesta asigură un ajutor financiar de operare pentru capacităţile de producere de energie electrică cu emisii reduse de carbon. Tehnologiile eligibile de producţie a energiei electrice sunt cele care utilizează: resurse eoliene onshore; resurse eoliene offshore; resurse solare fotovoltaice; resurse hidro; resurse nucleare; hidrogen; stocarea energiei.

În baza mecanismului Contractului pentru Diferenţă, se acordă ajutor de exploatare pentru operarea unor capacităţi de producţie energie electrică. Acordarea acestui tip de ajutor de operare se realizează fie în baza unor scheme de ajutor de stat, fie în baza unui ajutor de stat ad-hoc, notificate şi aprobate de către DG Competition.

Ajutorul de operare este acordat prin intermediul plăţilor pentru diferenţă pentru energia produsă, măsurată şi livrată în Sistemul Electroenergetic Naţional, care face obiectul contractului CfD, de către Contrapartea CfD (OPCOM) către beneficiarul CfD, în situaţia în care preţul de referinţă este mai mic decât preţul de exercitare licitat sau de către beneficiar către Contrapartea CfD, în situaţiile în care preţul de referinţă este mai mare decât preţul de exercitare.

În cazul schemelor de tip CfD, preţul de exercitare pentru un contract este determinat prin licitaţie, iar în cazul unui ajutor de stat CfD ad-hoc, preţul de exercitare este determinat prin negociere. Orice schemă de tip CfD sau ajutor de stat CfD ad-hoc şi orice contract CfD aferent se supune autorizării şi face obiectul deciziei de autorizare a ajutorului de stat din partea Comisiei Europene.

Bugetul total estimat al schemei este de 3 miliarde de euro şi este asigurat din Fondul pentru Modernizare. În cazul epuizării prognozate sau efective a resurselor financiare alocate din Fondul de modernizare, Ministerul Energiei va identifica modalităţi de acoperire al deficitului CfD şi va notifica Comisiei orice modificare a ajutorului existent.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 17257
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...