ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România va avea un comitet pentru inteligenţă artificială

05 Mai 2023   |   Agerpres

Membri Comitetului vor fi organizaţi în patru arii funcţionale: mediul academic şi de cercetare, mediul privat, mediul public şi societatea civilă.

 
 
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a semnat un ordin privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comitetului Român pentru Inteligenţă Artificială, ca urmare a Memorandumului privind înfiinţarea acestui Comitet aprobat în şedinţa Guvernului din data de 11 noiembrie 2022.

Potrivit unui comunicat remis presei, documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.

"Inteligenţa Artificială este foarte importantă pentru că schimbă viitorul omenirii. Avem un mod de lucru în ceea ce priveşte strategia în domeniul inteligenţei artificiale şi cadrul strategic. Ne propunem ca în câteva luni strategia să fie completă. Comitetul acesta reuneşte marile minţi ale României din ţară şi din diaspora, de la matematicieni, filosofi la oameni de ştiinţă care vor seta acest sector, inclusiv limitele etice, cât de departe vom putea merge cu inteligenţa artificială", a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, citat în comunicat.


Comitetul Român pentru Inteligenţa Artificială este un organism consultativ care se află sub patronajul prim-ministrului României, cu asigurarea secretariatului tehnic de către Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID).

Comitetul are misiunea de a sprijini MCID în exercitarea atribuţiilor sale de autoritate de stat în domeniul cercetării-dezvoltării, inovării şi digitalizării, prin propuneri privind reglementarea, coordonarea, monitorizarea şi evaluarea activităţilor privind inteligenţa artificială, precum şi dezvoltarea acesteia în România.

"Principalul obiectiv al Comitetului este crearea unui ecosistem de inteligenţă artificială bazat pe excelenţă, încredere şi respectarea principiilor etice, coerent, performant şi sustenabil, care să genereze valoare adăugată în plan social şi economic prin utilizarea tehnologiilor de inteligenţă artificială, să promoveze şi să susţină cercetarea-dezvoltarea-inovarea şi educaţia/formarea în acest domeniu, să crească numărul de specialişti locali şi să fructifice aportul mediului privat şi al cetăţenilor români din străinătate, urmărind stimularea adoptării pe scară largă a domeniului inteligenţei artificiale în România", se arată în comunicat.

Din comitet vor face parte specialişti în domeniul inteligenţei artificiale şi domenii conexe, antreprenori, cercetători ştiinţifici, cadre didactice, studenţi şi elevi din învăţământul preuniversitar şi universitar, reprezentanţi ai administraţiei publice, orice alte persoane care au legătură directă sau interes dovedit pentru dezvoltarea domeniului inteligenţei artificiale şi pentru realizarea scopurilor Comitetului.

Membri Comitetului vor fi organizaţi în patru arii funcţionale: mediul academic şi de cercetare, mediul privat, mediul public şi societatea civilă.

În cadrul acestui comitet vor funcţiona mai multe consilii şi grupuri de lucru: Consiliul Ştiinţific şi de Etică a Inteligenţei Artificiale care va oferi Guvernului României consiliere ştiinţifică şi în materie de utilizare responsabilă şi etică a inteligenţei artificiale, Consiliul de Educaţie în Inteligenţa Artificială, va oferi Guvernului României consiliere cu privire la adaptarea domeniului educaţional naţional care să răspundă la specificul şi nevoile generate de evoluţia domeniului IA şi Coaliţia pentru Dezvoltarea Inteligenţei Artificiale, o iniţiativă consultativă deschisă care include reprezentanţi ai companiilor, organizaţiilor neguvernamentale şi ai altor entităţi juridice interesate de domeniul IA, din partea mediului de afaceri, investiţional şi de start-up-uri, din România, cu rol consultativ pentru sprijinirea activităţii Comitetului, excluzând orice formă de reprezentare a intereselor comerciale sau de influenţă a pieţei libere.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 627 / 5200
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Promat Comimpex (Ameropa) achiziționează un pachet majoritar de acțiuni în Agrotex. PNSA a asistat cumpărătorul cu o echipă condusă de Bogdan C. Stoica (Partener) și Claudia Salomia (Senior Associate)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CMS asistă Entek Elektrik Üretim la achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,26 MWdc în curs de dezvoltare în România
POPESCU & ASOCIAȚII este, pentru al 2-lea an consecutiv, Eastern Europe Firm of the Year | Loredana POPESCU (Partner) a fost desemnată Equity Capital Markets Lawyer of the Year
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Elena Iacob, promovată anul acesta pe poziția de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România: “Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
De vorbă cu Corina Oana Mazilu, admisă în primii zece la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, acum avocat stagiar: ”Ceea ce mă fascinează cu privire la această profesie este că, prin ajutorul oferit oamenilor, ajungi să te descoperi și să te redescoperi pe tine însuți”
Filip & Company a asistat BayWa r.e. România în achiziția parcului fotovoltaic White Gate din județul Constanța. Echipa de proiect a fost coordonată de Ioana Roman (partener)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...