ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Senat: Preluarea abuzivă a unor imobile, în perioada comunistă, se prezumă dacă nu se poate face dovada

16 Mai 2023   |   Agerpres

Plenul a introdus pe ordinea de zi de luni această propunere legislativă, după ce a respins solicitarea de retragere a acesteia din circuitul legislativ.

 
 
Senatul a adoptat, luni, o propunere legislativă cu amendamente prin care se stabileşte că, în cazul în care pentru un imobil nu se poate face dovada preluării abuzive de către stat, în perioada comunistă, iar acesta se regăseşte sau s-a regăsit în patrimoniul statului, se prezumă că imobilul a fost preluat abuziv.

Într-un amendament se prevede că "în procedura judecătorească, cuantumul despăgubirilor se va stabili prin raportare la grila notarială valabilă în anul anterior pronunţării hotărârii judecătoreşti"

"Existenţa şi, după caz, întinderea dreptului de proprietate se prezumă a fi cea recunoscută în actul normativ sau de autoritate prin care s-a dispus măsura preluării abuzive, coroborat cu orice alte acte juridice care atestă deţinerea proprietăţii la momentul trecerii în proprietatea statului", se mai arată în forma adoptată de Senat a propunerii legislative.


Comisia juridică a eliminat, într-un alt amendament, articolul formulat în forma iniţială a proiectului de act normativ, care prevedea că "în cazul in care, nu a fost emisă o decizie de către Comisia Naţională sau decizia Comisiei Naţionale a fost atacată, evaluarea imobilelor pentru care se acorda despăgubiri se exprima în puncte şi se face prin aplicarea grilei notariale valabile pentru anul precedent pronunţării hotărârii judecătoreşti".

Plenul a introdus pe ordinea de zi de luni această propunere legislativă, după ce a respins solicitarea de retragere a acesteia din circuitul legislativ.

Liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, a afirmat că propunerea legislativă "a fost practic deturnată pentru a servi unui alt scop".

Liderul grupului PNL, Daniel Fenechiu, a explicat că la propunerea legislativă s-a muncit foarte mult şi s-au formulat amendamente "care sunt aplicabile în domenii care ne interesează, cum ar fi Cartierul Justiţiei, prioritate a Guvernului".

Vicepreşedintele Senatului, Robert Cazanciuc, a acuzat USR că are "orgolii de proprietate intelectuală", fără să pună în prim-plan interesul general.

"Eu credeam că încercăm să găsim împreună soluţii pentru problemele care frământă societatea românească. (...) Am dezbătut nu ştiu câte şedinţe şi iniţiatorul nu a spus nimic că nu ar fi în regulă şi ne trezim, când avem raport de admitere, că vrea să retragă. (...) Dacă ne trezim că muncim două luni şi, în plen, vii să retragi propunerea pentru că ai orgolii de proprietate intelectuală şi nu pui în prim plan interesul general, o să votăm în consecinţa data viitoare proiectele USR", a spus Cazanciuc.

Propunerea legislativă pentru completarea şi modificarea Legii nr.165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 608 / 5213
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Decizie de referință a ICCJ: titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil
Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...