ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CJUE: Stocarea datelor persoanelor condamnate penal, până la decesul acestora, este contrară dreptului Uniunii

31 Ianuarie 2024   |   AGERPRES

În hotărârea sa, Curtea declară că stocarea generală şi nediferenţiată a datelor biometrice şi genetice ale persoanelor condamnate penal pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni, până la decesul acestora, este contrară dreptului Uniunii.

 
 
Autorităţile poliţieneşti nu pot stoca, fără altă limită temporală decât cea a decesului, date biometrice şi genetice privind persoanele care au făcut obiectul unei condamnări penale definitive pentru o infracţiune săvârşită cu intenţie, se arată într-o decizie transmisă marţi de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Chiar dacă această stocare generală şi nediferenţiată este justificată de prevenirea, depistarea, investigarea sau urmărirea penală a infracţiunilor sau de executarea pedepselor, autorităţile naţionale trebuie să pună în sarcina operatorului obligaţia de a verifica în mod regulat dacă această stocare este în continuare necesară şi să recunoască persoanei vizate dreptul la ştergerea acestor date atunci când stocarea nu mai este necesară, precizează CJUE, instanţă cu sediul la Luxemburg.


În Bulgaria, o persoană a făcut obiectul unei înscrieri în registrul poliţiei în cadrul unei proceduri de cercetare penală pentru mărturie mincinoasă. Această persoană a fost în final declarată vinovată de săvârşirea acestei infracţiuni şi condamnată la o pedeapsă cu suspendare de un an. După executarea acestei pedepse, persoana a beneficiat de o reabilitare. Ulterior, ea a solicitat să fie radiată din registrul poliţiei.

Conform dreptului bulgar, datele care o privesc sunt stocate în acest registru şi pot fi prelucrate de autorităţi, care au acces la acestea fără nicio altă limitare de durată decât decesul persoanei. Cererea sa a fost respinsă pentru motivul că o condamnare penală definitivă, chiar după reabilitare, nu face parte dintre motivele de radiere a înscrierii în registrul poliţiei. Sesizată cu o cale de atac, Curtea Administrativă Supremă bulgară a adresat întrebări Curţii de Justiţie, se arată în comunicatul de presă.

În hotărârea sa, Curtea declară că stocarea generală şi nediferenţiată a datelor biometrice şi genetice ale persoanelor condamnate penal pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni, până la decesul acestora, este contrară dreptului Uniunii.

CJUE arată că datele cu caracter personal care sunt stocate în registrul poliţiei în Bulgaria sunt, printre altele, prelevarea amprentelor digitale, o fotografie, precum şi o prelevare în scopul realizării profilului ADN. Registrul conţine de asemenea date referitoare la infracţiunile săvârşite de persoana vizată şi la condamnările pronunţate în acest temei. Aceste date pot fi indispensabile pentru a verifica dacă persoana vizată este implicată în cadrul altor infracţiuni decât cele pentru care a fost condamnată definitiv.

Însă toate aceste persoane nu prezintă acelaşi grad de risc de a fi implicate în alte infracţiuni, justificând o durată uniformă de stocare a datelor care le privesc, notează Curtea. Astfel, factori precum natura şi gravitatea infracţiunii săvârşite sau lipsa recidivei pot determina ca riscul reprezentat de persoana condamnată să nu justifice în mod necesar menţinerea datelor care o privesc, până la decesul său, în registrul poliţiei.

În consecinţă, acest termen nu este corespunzător decât în circumstanţe particulare care îl justifică în mod adecvat. Or, această situaţie nu se regăseşte atunci când termenul este aplicabil în mod general şi nediferenţiat oricărei persoane condamnate definitiv pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni.

Dreptul Uniunii impune ca reglementarea naţională să prevadă obligaţia, pentru operator, de a verifica în mod regulat dacă această stocare este în continuare necesară şi să recunoască persoanei interesate dreptul la ştergerea acestor date în ipoteza în care stocarea nu mai este necesară.

CJUE reaminteşte că trimiterea preliminară permite instanţelor din statele membre ca, în cadrul unui litigiu cu care sunt sesizate, să adreseze Curţii întrebări cu privire la interpretarea dreptului Uniunii sau la validitatea unui act al Uniunii. Curtea nu soluţionează litigiul naţional. Este de competenţa instanţei naţionale să soluţioneze cauza conform deciziei Curţii. Această decizie este obligatorie, în egală măsură, pentru celelalte instanţe naţionale care sunt sesizate cu o problemă similară.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 189 / 4583
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Iablonschi & Asociații se alătură rețelei Marcalliance, care își consolidează astfel rețeaua globală și prezența în Europa de Est | Dorothée De Bernis (Președinte Marcalliance): ”Ne bazăm în România pe o echipă juridică de încredere”
Hațegan Attorneys, firmă de avocatură de tip butique cu sediul la Timișoara, își consolidează practica de Banking & Finance prin cooptarea unui profesionist cu experiență în corporate banking pe poziția de counsel
Arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, care care cer compensații pentru tratamentul aplicat de autoritățile române, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 213 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...