CJUE: Un refugiat minor neînsoţit are dreptul la reîntregire familială necondiţionat de resurse
31 Ianuarie 2024
AGERPRESInstanţa consideră că o ţară de primire trebuie să îi primească şi pe fraţii refugiatului în cazuri excepţionale, cum ar fi cel de handicap, oricare ar fi pentru colectivitate costul îngrijirilor medicale.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis marţi că un refugiat minor are dreptul la reîntregire familială cu părinţii săi chiar şi fără a dispune de resurse, într-un caz ce va face jurisprudenţă, transmite AFP.
Autorităţile austriece îi refuzaseră unui sirian reîntregirea familială, pe motivul că devenise major în momentul deciziei, dar mai ales pentru că nu îndeplinea condiţiile financiare necesare pentru a-şi susţine părinţii.
Or, într-o hotărâre cu caracter obligatoriu, CJUE a reamintit că a judecat deja în 2018 că un minor neînsoţit care devine major pe parcursul procedurii de azil îşi păstrează dreptul la viaţa de familie, conform unei directive din 2003.
Autorităţile austriece îi refuzaseră unui sirian reîntregirea familială, pe motivul că devenise major în momentul deciziei, dar mai ales pentru că nu îndeplinea condiţiile financiare necesare pentru a-şi susţine părinţii.
Or, într-o hotărâre cu caracter obligatoriu, CJUE a reamintit că a judecat deja în 2018 că un minor neînsoţit care devine major pe parcursul procedurii de azil îşi păstrează dreptul la viaţa de familie, conform unei directive din 2003.
'Acest drept nu poate depinde de celeritatea mai mare sau mai mică cu care este tratată cererea', a precizat CJUE într-un comunicat.
Marţi, Curtea a adăugat că acest drept 'nu poate fi supus condiţiei ca refugiatul sau părinţii săi să dispună de o locuinţă suficient de mare, de o asigurare medicală şi de resurse necesare'.
'În fapt, este practic imposibil pentru un refugiat minor neînsoţit şi extrem de dificil pentru părinţii săi să îndeplinească asemenea condiţii', arată CJUE.
În plus, instanţa consideră că o ţară de primire trebuie să îi primească şi pe fraţii refugiatului în cazuri excepţionale, cum ar fi cel de handicap, oricare ar fi pentru colectivitate costul îngrijirilor medicale.
În cazul concret al sirianului, sora majoră a acestuia era paralizată, fiind dependentă în totalitate de părinţii lor, şi nu putea, prin urmare, să rămână singură în Siria.
'Dacă nu ar fi admisă în acelaşi timp cu ei, refugiatul ar fi, de facto, privat de dreptul său la reîntregire familială, dat fiind că părinţilor săi le este imposibil să se reîntregească singuri cu fiul lor', a explicat CJUE.
Curtea fusese sesizată de tribunalul administrativ din Viena, pe lângă care părinţii şi sora refugiatului contestaseră refuzul autorităţilor austriece.
Această decizie 'obligă celelalte jurisdicţii naţionale care ar fi sesizate în legătură cu o problemă similară', mai scrie CJUE.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 190 / 4583 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Iablonschi & Asociații se alătură rețelei Marcalliance, care își consolidează astfel rețeaua globală și prezența în Europa de Est | Dorothée De Bernis (Președinte Marcalliance): ”Ne bazăm în România pe o echipă juridică de încredere”
Hațegan Attorneys, firmă de avocatură de tip butique cu sediul la Timișoara, își consolidează practica de Banking & Finance prin cooptarea unui profesionist cu experiență în corporate banking pe poziția de counsel
Arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, care care cer compensații pentru tratamentul aplicat de autoritățile române, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 213 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...