
Judecătorii resping definitiv cererea Primăriei Sectorului 4 de evacuare a Colegiului ’Gheorghe Şincai’
18 Martie 2021
AgerpresPrimăria primise o decizie nefavorabilă şi la instanţa de fond - Judecătoria Sectorului 4, însă prin admiterea unei excepţii, în timp ce Tribunalul Bucureşti a respins pe fond cererea de chemare în judecată ca fiind neîntemeiată.
Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au respins definitiv joi cererea formulată de Primăria Sectorului 4 privind evacuarea, prin ordonanţă preşedinţială, a Colegiului Naţional "Gheorghe Şincai", pentru a permite demararea lucrărilor de consolidare a imobilului.
Primăria primise o decizie nefavorabilă şi la instanţa de fond - Judecătoria Sectorului 4, însă prin admiterea unei excepţii, în timp ce Tribunalul Bucureşti a respins pe fond cererea de chemare în judecată ca fiind neîntemeiată.
Primăria Sectorului 4 a demarat un proiect ce prevede consolidarea şi reabilitarea clădirii în care funcţionează Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai", fiind încheiat în acest sens un contract cu o firmă de construcţii în valoare de 17,6 milioane lei. Conform administraţiei locale, liceul funcţionează într-o clădire de patrimoniu, încadrată în clasa a II-a de risc seismic, fiind necesare lucrări urgente de consolidare.
"Clădirea, monument istoric, a fost expertizată şi încadrată în clasa de risc seismic II, ceea ce înseamnă că fiecare zi în plus petrecută de elevi şi de personalul didactic şi nedidactic în interiorul acesteia reprezintă un risc la adresa securităţii şi integrităţii fizice a persoanelor", susţinea Primăria condusă de Daniel Băluţă.
Administraţia locală a propus ca, pe durata lucrărilor (22 de luni), activitatea didactică să se desfăşoare temporar în altă parte, însă elevii şi profesorii au refuzat.
În septembrie 2020, Consiliul de administraţie al liceului a respins relocarea în altă clădire, iar Primăria a reacţionat prin deschiderea unui proces la Judecătoria Sectorului 4, în care solicita evacuarea de urgenţă şi predarea amplasamentului.
Pe 21 septembrie 2020, Primăria Sectorului 4 a obţinut de la Primăria Capitalei autorizaţia de construire pentru modernizarea, reabilitarea liceului şi obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. În acest caz, Colegiul "Gheorghe Şincai" a deschis pe 10 februarie 2021 un proces la Tribunalul Bucureşti, care are ca obiect "anulare act administrativ ac nr. 501/1875441/21.09.2020".
Situaţia s-a complicat după ce directoarea liceului şi-a dat demisia, iar Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a numit un director.
Zeci de profesori şi elevi au protestat în curtea liceului faţă de schimbarea conducerii şi intenţia Primăriei Sectorului 4 de a muta cursurile în altă parte.
În luna februarie 2021, Ministerul Educaţiei a anunţat că Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Primăria Sectorului 4 au semnat un protocol prin care îşi asumă în mod explicit obligaţia de a nu perturba în niciun fel procesul didactic aferent semestrului al II-lea în Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai".
Potrivit documentului, până la data de 1 august, Primăria Sectorului 4 va prezenta mai multe variante "conforme intereselor educaţiei" pentru relocarea activităţilor didactice desfăşurate în Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai" pe perioada execuţiei lucrărilor de consolidare care vor avea o durată de 22 de luni.
"Varianta optimă va fi adoptată prin consens, numai cu acordul tuturor părţilor semnatare, inclusiv prin consultarea elevilor şi părinţilor. De asemenea, în organizarea procesului de predare, Primăria Sectorului 4 al Municipiului Bucureşti va sprijini Colegiul Naţional 'Gheorghe Şincai' în vederea garantării conservării în cele mai bune condiţii a arhivei şi a elementelor de patrimoniu", se arăta într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2155 / 4663 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...