ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Şeful DNA respinge cererea CSM de revocare a procurorului din dosarul “Colectiv”: profesionalism, onestitate şi curaj

06 Septembrie 2021   |   Agerpres

Şeful DNA a transmis luni că nu există motive de revocare a procurorului.

 
 
Procurorul şef al DNA, Crin Bologa, a respins cererea Secţiei de pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind revocarea procurorului Melinda Diaconescu, susţinând că aceasta şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, atunci când a solicitat recuzarea judecătorilor din dosarul 'Colectiv', "cu profesionalism, onestitate şi curaj".
 
La sfârşitul lunii iunie, Secţia pentru judecători a CSM a adoptat o hotărâre prin care a cerut revocarea procurorului Melinda Diaconescu, în urma unei solicitări a judecătorilor din dosarul "Colectiv", care susţineau că procurorul le-ar fi afectat independenţa şi imparţialitatea.
 
Şeful DNA a transmis luni că nu există motive de revocare a procurorului.
 
"Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Crin-Nicu Bologa, a analizat conţinutul hotărârii amintite anterior şi comportamentul doamnei procuror Melinda Diaconescu şi a constatat că nu există motive pentru a dispune revocarea acesteia din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Mai mult, doamna procuror şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu cu profesionalism, onestitate şi curaj, în conformitate cu prevederile art. 67 Cod procedură penală şi în virtutea independenţei garantate de art. 67 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 304/2004. Procurorul şef al DNA, Crin-Nicu Bologa, asigură cetăţenii că procurorii Direcţiei îşi desfăşoară activitatea conform principiilor legalităţii, imparţialităţii şi independenţei în dispunerea soluţiilor şi a concluziilor lor în faţa instanţei de judecată, în scopul aflării adevărului, apărării ordinii de drept, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. De asemenea, conducerea DNA asigură procurorii Direcţiei de tot sprijinul instituţional permis de lege, care să le garanteze desfăşurarea activităţii în condiţii de legalitate, independenţă şi profesionalism", susţine DNA, într-un comunicat de presă.
 
DNA mai anunţă că procurorul Melinda Diaconescu a formulat o plângere prealabilă, prin care solicită Secţiei pentru judecători a CSM revocarea hotărârii care o vizează.
 
De asemenea, ea a formulat o cerere pentru apărarea reputaţiei profesionale şi a independenţei la Secţia pentru procurori a CSM, cu referire la conţinutul hotărârii şi a discuţiilor ce au avut loc la şedinţa Secţiei pentru judecători.
 
În luna aprilie, procurorul Melinda Diaconescu a depus la Curtea de Apel Bucureşti o cerere de recuzare a judecătorilor Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, care fac parte din completul din dosarul "Colectiv".
 
Procurorul era nemulţumit că judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte din inculpaţii din dosar, printre care şi fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone.
 
Ulterior, propunerea instanţei a dus la dezbateri aprinse între judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache, pe de o parte, şi procurorul DNA şi avocaţii victimelor, pe de altă parte, trecându-se chiar la ameninţări cu amenzi din partea magistratului.
 
Cei doi magistraţi nu au căzut de acord asupra modului de soluţionare a schimbării încadrării juridice, au separat dosarul în două, după care l-au reunit la loc.
 
Consecinţa demersului judecătorilor a fost că, în loc ca dezbaterile finale să se încheie în luna iunie, cum de altfel chiar ei programaseră, dosarul a fost amânat pentru luna septembrie. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1564 / 4484
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Elena Iacob, promovată anul acesta pe poziția de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România: “Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”
Filip & Company a asistat BayWa r.e. România în achiziția parcului fotovoltaic White Gate din județul Constanța. Echipa de proiect a fost coordonată de Ioana Roman (partener)
CMS asistă Alcedo cu privire la achiziția Naturevo. Echipa, condusă de Horea Popescu (Managing Partner) și Mircea Moraru (Counsel)
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...