ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Activitate intensă în practica de Employment de la Mitel & Asociații, într-o perioadă în care solicitările clienților s-au diversificat | Mădălina Mitel, Partener: Echipa noastră are o vastă experiență în toate domeniile de activitate, clienții fiind activi într-o multitudine de domenii economice. Această experiență ne conferă o viziune globală asupra dinamicii pieței de profil, a necesităților acesteia și a modului în care ele pot fi satisfăcute

27 Mai 2022   |   Ștefania Enache

Odată cu încetarea stării de alertă au intervenit multiple probleme legate de modul în care se vor desfășura relațiile de muncă

Mădălina Mitel (stanga) Partener, coordonatoarea practicii de Employment, si Cristina Dan, Managing Associate - Mitel & Asociatii

 
 
Echipa Mitel & Asociații este implicată într-un număr semnificativ de proiecte care vizează practica de Employment.Continuând trendul din 2021, anul acesta se caracterizează printr-o activitate bogată în această arie. Proiectele pe care specialiștii le au în lucru ating o gamă largă de zone, de la restructurări și reorganizări la nivelul companiilor, la identificarea unor soluții eficiente pentru flexibilizarea muncii. „Proiectele în derulare includ restructurări și reorganizări la nivelul companiilor care doresc o mai bună și eficientă utilizare a resurselor lor, analize detaliate care privesc modul de lucru al salariaților după ridicarea restricțiilor, impactul pe care telemunca îl va avea în viitorul apropiat și modalitățile de flexibilizare a muncii, asistența curentă legată de probleme de zi cu zi în domeniul HR, transferul salariaților în contextul unui transfer de activitate, implementarea unor clauze de non-compete și loialitate ca parte a pachetului de angajare, suport acordat angajatorilor care doresc să se implice în criza umanitară generata de conflictul din Ucraina”, punctează Mădălina Mitel, Partener Mitel & Asociații.


Odată cu încetarea stării de alertă au intervenit multiple probleme legate de modul în care se vor desfășura relațiile de muncă. Avocatul atrage atenția că revenirea la modul de lucru pre-pandemie este cvasi-imposibilă.

„În mod special, angajatorii ar trebui să aibă în vedere modalitatea legală în care salariații își desfășoară activitatea în acest moment (dacă mai sunt valabile actele adiționale prin care s-a agreat telemunca) și să implementeze măsuri prin care să asigure atât un risc scăzut de îmbolnăvire la locul de muncă, cât și gestionarea anxietății legate de revenirea în colectivitate”, menționează Mădălina Mitel.




La rândul său, Cristina Dan, Managing Associate Mitel & Asociații, amintește faptul că măsurile de sprijin puse la dispoziție de către Statul Român fie au încetat să se mai aplice, fie vor înceta în perioada următoare. „Spre exemplu, contractele colective care au fost prelungite, ope legis, pe perioada stării de alertă și 90 de zile de la încetarea acesteia vor expira în curând, iar angajatorii au obligația de a demara procedura negocierii colective”, argumentează avocatul.

În acest moment, prioritățile clienților care apelează la serviciile Mitel & Asociații variază în funcție de strategia adoptată de aceștia în perioada pandemiei și de tipul de activitate desfășurată. Astfel, în cazul angajatorilor care au putut implementa telemunca, prioritățile sunt legate de revenirea la birou a salariaților și crearea unor noi modele de flexibilizare a relațiilor de muncă. Pentru firmele unde telemunca nu a fost o posibilitate la scară largă (ex. unități de producție), prioritățile sunt legate de optimizarea costurilor cu personalul și utilizarea eficace a resurselor societății.

„Există un număr tot mai mare de solicitări din partea angajaților ca angajatorii lor să introducă/mențină programe flexibile de muncă și munca la distanță. Aceste solicitări ridică dificultăți de implementare în contextul în care prevederile Codului Muncii sunt rigide, concepția leguitorului despre muncă nefiind aliniată la cerințele și dinamica actuală a pieței muncii”, explică Mădălina Mitel.

De asemenea, restructurarea unei afaceri, în special reorganizarea modului în care sunt utilizate resursele umane, reprezintă o preocupare continuă pentru orice manager, mai ales în contextul dinamicii actuale a pieței muncii. „Din acest motiv, solicitări privind restructurarea business-ului au existat în permanență, în perioada de pandemie numărul lor fiind, într-adevăr, mai ridicat. Au existat și planuri de relocare a unor linii de producție în alte țări, iar avocații noștri au avut în analiză pregătirea pentru astfel de proiecte”, subliniază Cristina Dan.

Avocatul mai spune că, aproximativ 40% dintre procesele de restructurare în care echipa a fost implicată au generat situații litigioase, unii salariați fiind nemulțumiți de deciziile economice luate de angajator. „Rata noastră de succes în cazul acestor dosare este de peste 90%, plângerile salariaților fiind cel mai adesea neîntemeiate”, precizează Cristina Dan.

În ceea ce privește marile provocări ale anului în curs, Cristina Dan este de părere că, pentru angajatorii care au o activitate ce poate fi prestată în regim de telemuncă, marea provocare va fi reintrarea în ritmul de lucru pre-pandemie și identificarea acelor programe de lucru care să ofere flexibilitate salariaților, dar să asigure și o productivitate sporită.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Proiecte semnificative

Portofoliul de proiecte generate în ultimul an de practica Employment este unul semnificativ în economia firmei de avocatură.

Coordonatorul echipei este Mădălina MitelPartener, sprijinită îndeaproape de Cristina DanManaging Associate. Echipa de Employment include atât avocați specializați în consultanță, cât și avocați specializați în litigii de dreptul muncii, care colaborează strâns cu toate celelalte echipe din cadrul firmei, în funcție de proiectul supus analizei.

„Viziunea noastră asupra acestei arii de practică este una pragmatică, concentrată pe găsirea unor soluții adecvate aplicate situațiilor concrete cu care clienții noștri se confruntă. Echipa noastră are o vastă experiență în toate domeniile de activitate, clienții fiind activi într-o multitudine de domenii economice. Această experiență ne conferă o viziune globală asupra dinamicii pieței de profil, a necesităților acesteia și a modului în care ele pot fi satisfăcute”, declară Mădălina Mitel.

Dintre mandatele cheie lucrate de avocații Mitel & Asociații, trebuie menționată implementarea măsurilor de ajutor din partea Statului Român în perioada stării de alertă pentru un număr mare de clienți a căror activitate de producție a fost afectată ca urmare a pandemiei. Gradul de dificultate al acestor proiecte a rezultat din particularitățile practice ale implementării măsurilor la nivelul autorităților publice din România.

Un alt proiect a vizat implementarea unei decizii de restructurare prin reducerea personalului, ca urmare a dificultăților întâmpinate în timpul pandemiei și a rezultatelor negative asupra veniturilor companiei.

De asemenea, avocații au oferit asistență legată de reprezentativitatea sindicatelor la nivelul angajatorului și identificarea soluțiilor pentru negocierea contractului colectiv de muncă.

Toate aceste proiecte au fost coordonate de Mădălina Mitel, care subliniază că proiectul cel mai interesant aflat în derulare este transferul salariaților ca parte a unui transfer de activitate la nivelul unei companii multinaționale ce activează în domeniul serviciilor.

Echipa Mitel & Asociații a asistat în ultimele luni și cinci clienți (angajatori) în pregătirea documentelor și demersurile de negociere a pachetelor de încetare a relațiilor de muncă cu membri ai echipelor de management. „În toate cazurile negocierile au fost cheia încetării amiabile a relațiilor dintre părți, avocații noștri reușind să ghideze cu succes părțile spre o rezolvare rapidă a situației”, a nuanțat Mădălina Mitel în interviul acordat BizLawyer.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 577 / 1678
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...