
Avocații CMS, implicați în evaluarea opțiunilor de implementare a unui mecanism de sprijin de tipul „Contractelor pentru Diferență” pentru Ministerul Energiei
26 Martie 2019
BizLawyerCMS a colaborat la acest studiu printr-o echipă internațională de specialiști, cu contribuția liderului practicii de energie curată din Londra, Munir Hassan.
La solicitarea Ministerului Energiei, avocații CMS au contribuit, împreună cu consultanți ai NERA Economic Consulting și Marsh Europe, la întocmirea unui studiu privind oportunitatea implementării unui mecanism de sprijin de tipul „Contractelor pentru Diferență” („CfD”), menit să încurajeze investițiile în tehnologii cu emisii reduse de carbon.
Varinia Radu, Partener, Coordonator al practicii de energie, resurse naturale și mediu CMS România: „Scheme de sprijin de tipul Contractelor pentru Diferență sunt o modalitate foarte uzitată de statele din Europa occidentală cu scopul atingerii - cu costuri mai reduse – a țintelor de reducere a emisiilor, în condiții de eficiență economică. Această măsură asigură, în același timp, un climat investițional relativ stabil pentru investitori și facilitează accesul la surse de finanțare. Prin acest mecanism de piață, beneficiarii de CfD vor avea certitudinea obținerii unui anumit nivel de venituri, care garantează recuperarea investiției inițiale și în același timp evită supracompensarea”.
Varinia Radu, Partener, Coordonator al practicii de energie, resurse naturale și mediu CMS România: „Scheme de sprijin de tipul Contractelor pentru Diferență sunt o modalitate foarte uzitată de statele din Europa occidentală cu scopul atingerii - cu costuri mai reduse – a țintelor de reducere a emisiilor, în condiții de eficiență economică. Această măsură asigură, în același timp, un climat investițional relativ stabil pentru investitori și facilitează accesul la surse de finanțare. Prin acest mecanism de piață, beneficiarii de CfD vor avea certitudinea obținerii unui anumit nivel de venituri, care garantează recuperarea investiției inițiale și în același timp evită supracompensarea”.
CMS a colaborat la acest studiu printr-o echipă internațională de specialiști, cu contribuția liderului practicii de energie curată din Londra, Munir Hassan. Din echipă au mai facut parte avocații Louise Dalton, Ramona Dulamea și Raluca Diaconeasa.
Estimările consorțiului de consultanți arată că, pentru finalizarea proiectelor de energie nucleară cum ar fi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și pentru cele de energie regenerabilă, subvenția anuală necesară s-ar ridica la aproximativ 340 milioane euro.
Subvențiile vor fi finanțate prin prețul energiei electrice, facturate consumatorilor finali. Mecanismul poate prevedea, în anumite cazuri, posibilitatea corecțiilor „prețului de exercitare”, în situațiile în care costurile de exploatare și întreținere se modifică, în plus sau în minus.
Mecanismul nu garantează vânzarea energiei electrice produse, ci numai prețul de exercitare, cu corecțiile aferente, obligațiile vânzării electricității fiind preluate exclusiv de către producători.
Gabriel Sidere, Managing Partner, CMS Romania: „Implementarea unui mecanism de sprijin de tip CfD în industria energetică ar trebui să poată susține finanțarea unor proiecte energetice esențiale, cu sume care ar putea ajunge la aproximativ 400 de milioane de euro anual. Mecanismul, care va avea nevoie de un mediu de reglementare stabil și mecanisme fiabile de soluționare a litigiilor, se va putea aplica tuturor proiectelor de producere a energiei electrice prin tehnologii cu emisii reduse de carbon, începând cu 1 ianuarie 2020. Creșterea investițiilor în domeniul energetic, în contextul actual, nu poate să fie decât benefică, asigurând României pașii necesari pe care trebuie să îi facă în direcția obținerii independenței energetice, prin intermediul unor energii sustenabile”.
CMS oferă clienților consiliere specializată, în probleme juridice și fiscale. Cu cei 4500 de profesioniști din domeniul juridic în întreaga lume, care lucrează în echipe specializate pe industrii, experți în managementul proiectelor, CMS are în centrul preocupărilor clienții și îndeplinirea obiectivelor acestora. CMS este o firmă de avocatură cu servicii integrate în top 10 la nivel global, din punct de vedere al numărului de avocați (Am Law 2017 Global 100). Cu peste 70 de birouri în peste 40 de țări din întreaga lume, CMS a totalizat venituri de peste 1,3 miliarde EUR în 2017. CMS consiliază majoritatea companiilor prezente în index DAX 30, un număr important din topul FT European 500 și un număr de companii listate în topul Fortune 500.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1887 / 1978 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...