Avocații de Employment de la Țuca Zbârcea & Asociații, implicați în două proiecte majore din industriile Food&Beverage și Telecom. Portofoliul de clienți, dominat de firme mari și foarte mari, cu prezență în mai multe jurisdicții
19 Noiembrie 2019
Ștefania EnachePractica de Dreptul Muncii din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații este coordonată de Șerban Pâslaru, în calitate de Partener, care se bucură de o experiență bogată în tot ceea ce înseamnă negocierea și încheierea contractelor colective de muncă, gestionarea relațiilor cu sindicatele, concedierile, fie acestea colective sau individuale. Echipa este formată atât din avocați de consultanță, cât și din litiganți, însumând nouă profesioniști.
Avocații Țuca Zbârcea & Asociații atrag atenția că, în perioada imediat următoare adoptării Legii Dialogului Social, și anume la aproximativ un an de la finalizarea crizei economice, s-a constat un recul în ceea ce privește dialogul social la nivelul angajatorilor. În ultimii doi-trei ani, lucrurile s-au mai schimbat pe fondul revigorării mișcării sindicale. Astfel, a crescut numărul mandatelor pe care avocații le primesc în spețe care vizează Dreptul Muncii și care au în centru negocieri colective.Firmele cer asistență din partea profesioniștilor în astfel de situații, dorind să evite problemele.
„După cum se știe, anul 2018 a debutat cu intrarea în vigoare a modificărilor semnificative aduse legislației fiscale de O.U.G. nr. 79/2017 cu privire la trecerea contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în sarcina angajatului. În acest context, la finalul lui 2017 și începutul anului 2018 am fost asaltați de solicitări privind acordarea de asistență în legătură cu implicațiile modificărilor fiscale, dar și cu privire la eventualele metode de implementare a noului cadru legal. Proiectele generate cu această ocazie au fost gestionate de noi împreună cu colegii specializați din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații Tax”, explică Mihai Anghel, Managing Associate al Țuca Zbârcea & Asociații.
„După cum se știe, anul 2018 a debutat cu intrarea în vigoare a modificărilor semnificative aduse legislației fiscale de O.U.G. nr. 79/2017 cu privire la trecerea contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în sarcina angajatului. În acest context, la finalul lui 2017 și începutul anului 2018 am fost asaltați de solicitări privind acordarea de asistență în legătură cu implicațiile modificărilor fiscale, dar și cu privire la eventualele metode de implementare a noului cadru legal. Proiectele generate cu această ocazie au fost gestionate de noi împreună cu colegii specializați din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații Tax”, explică Mihai Anghel, Managing Associate al Țuca Zbârcea & Asociații.
Proiectele de acest tip au un grad de complexitate destul de ridicat având în vedere, pe de-o parte, implicațiile majore la nivelul fiecărui angajator în ceea ce privește bugetele, fondurile de salarii, negocierile, uneori dificile, cu reprezentanții salariaților sau cu sindicatele, iar pe de altă parte, îngrijorările justificate existente în rândul angajatorilor cu privire la incertitudinea că o astfel de măsură fiscală ar putea fi reversibilă.
„Nu în ultimul rând, evoluția economică de după criză și majorările succesive ale salariului minim operate în ultimii ani au generat o creștere generalizată a costurilor cu forța de muncă. Am constatat, astfel, și o tendință în cadrul unor anumite categorii de angajatori de a lua măsuri în vederea restructurării, reorganizării sau eficientizării activităților astfel încât să asigure un nivel rezonabil al profitabilității. Astfel de măsuri au implicat externalizări ale unor activități, redefinirea unor procese și fluxuri interne cu consecința desființării unora dintre locurile de muncă sau chiar închiderea în întregime a unor fabrici sau facilități de producție, ceea ce a condus la concedieri colective, uneori massive”, mai spune Mihai Anghel.
Munca de zi cu zi a avocaților axați pe Dreptul Muncii
În activitatea de zi cu zi a Departamentului de Dreptul Muncii există multe proiecte care au legătură cu încetarea contractelor de muncă. Este vorba fie de înțelegeri ale părților, fie de concedieri individuale, colective, din motive disciplinare sau pentru necorespundere profesională.
„De regulă, suntem implicați în toate etapele unor astfel de demersuri. Astfel, oferim asistență încă din fazele incipiente, cum ar fi stabilirea celei mai adecvate strategii de urmat, ținând cont de particularitățile fiecărui caz în parte și redactarea documentelor necesare. Evident, suntem alături de clienții noștri și la implementarea efectivă a unor astfel de demersuri, respectiv pe parcursul procedurilor de informare sau consultare cu reprezentanții salariaților, dacă este cazul, sau la negocierea acordurilor de încetare. De asemenea, dacă este cazul, asigurăm și reprezentarea intereselor clienților noștri în instanță, în litigii de dreptul muncii”, arată avocatul.
În condițiile în care portofoliul de clienți include în majoritate firme mari și foarte mari, cu prezență în mai multe jurisdicții, casa de avocatură este implicată destul de des și în proiecte legate de relocarea salariaților străini în România sau, invers, a salariaților români în străinătate. „În această materie, oferim asistență clienților noștri în ceea ce privește procedura obținerii avizelor de angajare/de detașare, a vizelor necesare pentru venirea în siguranță a cetățenilor străini în România și cu privire la formalitățile necesare pentru obținerea dreptului de ședere în România. Cum implicațiile pe acest subiect depășesc sfera dreptului muncii, de cele mai multe ori colaborăm cu colegii noștri de la Țuca Zbârcea & Asociații Tax, în ceea ce privește regimul fiscal aplicabil veniturilor obținute de cetățenii străini din activități desfășurate în România sau asupra implicațiilor pe care detașarea sau angajarea unui cetățean străin în România le-ar putea avea pentru angajatorul străin”, nuanțează Mihai Anghel.
De asemenea, firma Țuca Zbârcea & Asociații a acumulat o experiență vastă în domeniul protecției datelor cu caracter personal, iar acest lucru a permis formarea unor echipe mixte care să includă atât avocați de Dreptul Muncii, cât și specialiști GDPR, echipe care să ajute clienții să se alinieze la noile cerințe legislative. „Evident că, odată cu intrarea în vigoare a GDPR, colaborarea cu colegii noștri a devenit o necesitate, input-ul lor fiind esențial în revizuirea diverselor documente HR, precum regulamente interne, proceduri de recrutare, proceduri privind monitorizarea flotei de mașini sau a echipamentelor de lucru utilizate, etc. Acordăm asistență clienților noștri și cu privire la sistemele de beneficii și compensații acordate salariaților. În astfel de proiecte, colaborăm îndeaproape cu colegii noștri specializați în drept fiscal”, amintește avocatul.
Munca profesioniștilor axați pe această arie de practică presupune foarte multe etape. Avocații acordă asistență cu privire la toate aspectele legate de Dreptul Muncii, cum ar fi redactarea sau revizuirea contractelor individuale de muncă și a actelor adiționale, a acordurilor de încetare, a regulamentelor de ordine interioară sau a diverselor proceduri interne, a tuturor documentelor necesare în cazul efectuării unei cercetări disciplinare.
Totodată, oferă consultanță și în ceea ce privește modul de gestionare a unor evenimente concrete ivite la locul de muncă, cum ar fi cazurile de hărțuire morală, sexuală sau orice cazuri de discriminare la locul de muncă, accidente de muncă, etc. „De asemenea, ținând cont că și în materia dreptului muncii legislația suferă adesea modificări cu impact semnificativ asupra activității clienților noștri, suntem solicitați să oferim atât interpretări, cât și propuneri asupra modului de aplicare a acestora, acolo unde textele de lege nu sunt suficient de clare. Dintre cele mai recente acte normative care au ridicat astfel de probleme putem amintim legea privind desfășurarea activității în regim de telemuncă”, adaugă Mihai Anghel.
Intră pe In-house Legal pentru mai multe articole despre Legal Manageri și proiectele lor |
Doleanțele clienților
Spețele de Dreptul Muncii sunt unele complexe și implică o atenție foarte mare din partea avocaților care trebuie să identifice soluțiile optime pentru clienții lor. De foarte multe ori, restructurarea unui business implică de cele mai multe ori şi eliminarea din organigramă a posturilor a căror existenţă nu se mai justifică în contextul noii viziuni asupra afacerii sau în contextul unor evoluţii defavorabile a pieţei în care activează clientul respectiv. Desfiinţarea posturilor redundante ridică problema concedierii salariaţilor care ocupă astfel de poziţii.
„Pentru a avea succes, la implementarea unui proces de restructurare care presupune şi reducerea de personal, angajatorii trebuie să ţină cont de cadrul legal aplicabil în materia concedierilor. Acesta este principalul motiv pentru care clienţii aflaţi în faţa unei restructurări apelează la avocaţi, mandatele încredinţate referindu-se în special la pregătirea motivaţiilor şi justificărilor pe care se vor întemeia concedierile şi a documentaţiei aferente. Oferim asistență și în cazurile de transfer de întreprindere, unde ne este solicitat sprijinul încă din etapa conturării strategiei, a eventualelor negocieri cu sindicatele sau cu reprezentanții salariaților, dar și pentru redactarea tuturor documentelor referitoare la salariați”, precizează expertul Țuca Zbârcea & Asociații.
În activitatea lor, avocații de Dreptul Muncii țin cont, în primul rând, de faptul că există o procedură obligatorie, reglementată de lege, ce trebuie urmată de angajatorii care îşi propun reducerea numărului de salariaţi în contextul unor restructurări. Această procedură implică parcurgerea unei etape preliminare de informare şi consultare a reprezentanţilor salariaţilor cu privire la măsurile de restructurare preconizate, identificarea unor soluţii cu privire la reducerea numărului de concedieri sau atenuarea consecinţelor asupra salariaţilor, respectarea unor termene legale în ceea ce priveşte emiterea preavizelor şi a deciziilor de concediere, etc.
De asemenea, trebuie avut în vedere că există rigori în ceea ce priveşte forma şi conţinutul documentaţiei aferente oricărei proceduri de concediere. Nerespectarea acestor cerinţe de formă poate conduce chiar la anularea concedierilor şi reintegrarea salariaţilor care decid contestarea măsurilor dispuse de angajator în instanţă.
„În acest context, implicarea avocaţilor este necesară încă din fazele incipiente ale procesului de restructurare, respectiv conceperea motivaţiei, stabilirea calendarului de implementare, strategia de comunicare a măsurilor preconizate în cadrul dialogului social de la nivelul angajatorului, etc. Ulterior, pe parcursul implementării efective a restructurării, este necesară implicarea avocaţilor pentru gestionarea situaţiilor neprevăzute care pot apărea ca urmare a procesului de informare şi consultare cu reprezentanţii salariaţilor, întocmirea documentaţiei aferente fiecărei etape a procedurii şi, evident, pentru supravegherea de ansamblu a respectării legalităţii în desfăşurarea proceselor de restructurare. De asemenea, clienții noștri beneficiază de asistență juridică inclusiv în faza litigioasă, în măsura în care unii salariați aleg să conteste în instanță măsurile dispuse de către angajator”, detaliază avocatul.
Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică |
Mihai Anghel mai spune că în dosarele de Dreptul Muncii se pot observa unele tipare în ceea ce privește evoluția acestora. „De pildă, în cazul restructurărilor de amploare care, de regulă, se bazează pe o justificare temeinică, pe studii amănunțite și cu privire la care este mai puțin probabil să apară suspiciuni în rândul salariaților, atât rata de contestare în instanță a deciziilor de concediere, precum și rata de succes a celor care aleg să conteste sunt relativ scăzute”, subliniază specialistul.
Practica de Dreptul Muncii din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații este coordonată de Șerban Pâslaru, în calitate de Partener, care se bucură de o experiență bogată în tot ceea ce înseamnă negocierea și încheierea contractelor colective de muncă, gestionarea relațiilor cu sindicatele, concedierile, fie acestea colective sau individuale. Echipa este formată atât din avocați de consultanță, cât și din litiganți, însumând nouă profesioniști.
„Este adevărat că, în general, pentru problemele de zi cu zi, societăţile mari beneficiază de sprijinul unor avocaţi interni sau al unor consilieri juridici. Cu toate acestea, în cazul unor proiecte majore de restructurare, societăţile continuă să apeleze la expertiza avocaţilor externi specializaţi în domeniul dreptului muncii, uneori chiar la solicitarea sau la recomandarea avocaţilor interni. Implementarea cu succes a unui proces de restructurare complex în cadrul unei societăţi mari depinde într-o măsură semnificativă şi de cunoaşterea şi înţelegerea specificului şi culturii organizaţiei respective. Din acest punct de vedere, este importantă implicarea avocaţilor interni în strategia de restructurare, colaborarea foarte bună cu avocaţii externi fiind esenţială pentru parcurgerea tuturor etapelor esenţiale ale procesului de restructurare – stabilirea strategiei, elaborarea documentaţiei aferente, asistarea clientului pe parcursul consultării cu reprezentanţii salariaţilor, etc.”
Mihai Anghel, Managing Associate al Țuca Zbârcea & Asociații
Mihai Anghel, Managing Associate al Țuca Zbârcea & Asociații
Proiecte ample de restructurare și clienți
Firma Țuca Zbârcea & Asociații are un portofoliu de clienți format, în special, din companii mari și foarte mari. Astfel, ținând cont de amploarea acestor business-uri, proiectele care implică restructurări sunt și ele cel puțin la fel de complexe.
De altfel, avocații asistă chiar în prezent una dintre cele mai mari societăți care activează pe piața telecomunicațiilor din România în implementarea unei astfel de restructurări, oferind suport juridic atât în gestionarea relațiilor cu sindicatele și cu autoritățile competente, dar și pe partea de redactare a documentației.
„În portofoliul nostru de clienţi se regăsesc, în general, societăţi mari, care activează în diverse industrii. Serviciile juridice oferite de noi se referă inclusiv la asistenţă juridică şi reprezentare în faţa instanţelor de judecată în dosarele generate de procesele de reorganizare, având în acest sens colegi litigatori specializaţi în litigiile de muncă”, mai spune Mihai Anghel.
Pe multe dosare, Țuca Zbârcea & Asociații are colaborări inclusiv cu firme de avocatură din străinătate, care au în portofoliul lor de clienți societăți cu prezență în România și care au nevoie de suportul avocaților români în procesele de restructurare sau în tranzacții transnaționale (vânzarea sau achiziția unor business-uri) cu impact asupra unor entități din România.
Referindu-se la proiectele pe care echipa le-a lucrat în ultima perioadă, Mihai Anghel indică un dosar în care avocații au asistat una dintre cele mai mari companii din industria Food & Beverage pe parcursul procesului de închidere a unei facilități de producție deținută în România. Proiectul a implicat derularea unei concedieri colective ample, cu un impact relativ semnificativ asupra pieței forței de muncă la nivel local.
„În acest context, clientul nostru a întâmpinat o opoziție vehementă atât din partea organizației sindicale reprezentative la nivelul fabricii din România, cât și din partea unor organizații sindicale active în cadrul altor entități din grup din alte jurisdicții, care au ales să se solidarizeze cu sindicatul din România. A fost nevoie de eforturi susținute, atât din partea clientului, cât și din partea echipei de avocați implicați în proiect, pentru a restabili punțile de comunicare cu organizația sindicală și pentru a finaliza cu succes procesul de concediere colectivă”, menționează specialistul.
De asemenea, firma asistă, în prezent, unul dintre cei mai mari jucători din industria telecomunicațiilor în legătură cu implementarea unui proces complex de restructurare care va genera, de asemenea, concedierea colectivă a câtorva sute de salariați.
Printre mandatele pe care le-au lucrat, avocații au avut și spețe care vizează concedierea unui membru al managementului.„ Ne-am confruntat inclusiv cu astfel de cazuri, iar paleta de motive pentru care a fost necesară îndepărtarea unor membri ai management-ului a fost destul de diversă, pornind de la săvârșirea unor abateri disciplinare grave sau repetate de către aceștia, de la constatarea unor deficiențe în desfășurarea activității de management care au cauzat prejudicii companiei și până la motive străine de persoana lor, cum ar fi nevoia de restructurare organizațională. În majoritatea cazurilor, totuși, managerii agreează să înceteze relațiile de muncă în mod amiabil, în schimbul unui pachet compensatoriu, care face obiectul liberei negocieri a părților. De altfel, recurgerea la un astfel de remediu este în interesul ambelor părți: salariatul în funcție de conducere urmărește să își mențină o anumită reputație în fața noilor potențiali angajatori, iar societatea nu dorește să atragă atenția presei sau a competitorilor asupra modului său de relaționare cu proprii salariați”, nuanțează Mihai Anghel.
Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1591 / 1881 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...