ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client

22 Aprilie 2024   |   Ștefania Enache

Munca sa de până acum a implicat foarte multe proiecte importante. Este de părere că tocmai aceste proiecte, dar și continuția la dezvoltarea departamentului pe care îl coordonează au condus la includerea ei în Legal500/ GC Powerlist – 2023.

 
 
Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic, și-a dorit dintotdeauna să devină avocat.  A fost visul ei din copilărie, iar momentul în care s-a înscris ca avocat definitiv în Barou a simțit o mare bucurie.  „Acel moment a reprezentat cu adevărat împlinirea visului din copilărie, respectiv de a deveni avocat. Nu îmi amintesc să îmi fi dorit altceva, să fi existat vreun moment de ezitare în alegerea parcursului profesional, deși am absolvit un Colegiu Național la profil real.  Acum, privind în urma, mi se pare că toți acești ani de matematică, fizică și chimie și-au pus cumva amprenta asupra modului analitic de a dezbate un anumit subiect, de a analiza un anumit proiect. Poate prea în detaliu, ar spune unii”, mărturisește interlocutoarea BizLawyer.


Într-un demers susținut de firma de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, BizLawyer îi prezintă pe unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați coordonatori de departamente juridice din marile companii ce activează pe plan local. Interlocutorii noștri au fost aleși din Catalogul GC Powerlist, o listă a celor mai importanți „general counsel”, adus în premieră în România de către Legal 500 și societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații.


Continuăm seria discuțiilor cu profesioniștii evidențiați de Legal 500 cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic.


* * * * * *

Parcursul profesional al Minervei Ioniță a fost marcat de o serie de experiențe semnificative și etape care au contribuit la dezvoltarea sa în domeniul juridic. După ce și-a obținut diploma în Științe Juridice, a continuat pregătirea post-universitară urmând cursurile de masterat, respectiv „Dreptul Afacerilor” și mai târziu alte cursuri specializate care să o ajute în domeniu, să îi ofere pregătirea teoretică necesară în domeniul și în industria în care activează (cursuri specializate pe antitrust, privacy, drept internațional, economie și afaceri internaționale, legislația mediului).

„Ieșirea din practica privată, după o experiență de cinci ani, și abordarea avocaturii de tip in-house a reprezentat un alt moment de cotitură în parcursul profesional. Aș spune că a fost alegerea corectă – practica instanțelor, avocatura privată, îți oferă o anumită perspectivă asupra lumii juridice și îți aduce o experiență care te întregește în activitatea de in-house, în special când ai o poziție de coordonare a unui Departament Juridic”, subliniază avocatul.

Munca sa de până acum a implicat foarte multe proiecte importante. Este de părere că tocmai aceste proiecte, dar și contribuția la dezvoltarea departamentului pe care îl coordonează au condus la includerea sa în Legal500/ GC Powerlist – 2023.

„Alegerea mea a plecat de la proiectele de impact ale companiei în cadrul căreia activez și la care am luat parte, atât pur comerciale, de achiziție, de investiții, cât și sociale sau având componentă de mediu (environment) care este un credo al organizației. De asemenea, au contat contribuția la dezvoltarea departamentului juridic și la succesul echipei, dezvoltarea profesională a membrilor echipei, dar și implicarea în procesul legislației din anumite zone de interes. Includerea în cadrul Legal 500/GC Powerlist este un indicator al recunoașterii și aprecierii la nivel profesional. Acest lucru aduce o validare asupra expertizei și contribuției în domeniul juridic, precum și o mai mare vizibilitate în comunitatea juridică. De asemenea, deschide oportunități de colaborare și networking cu alți profesionisti din domeniu. Cu mulți dintre ei am legat prietenii frumoase, urmare a evenimentelor la care am participat”, apreciază avocatul.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Avocatura este o vocație

Minerva Ioniță recunoaște faptul că inițial a atras-o avocatura pe care o vedea în filmele americane. „Mi se părea fascinant acel tip de avocat elegant care, înzestrat cu înalte abiilități de comunicare și argumentare, face tot ce poate, până la concurența unui spectacol în fața juriului, pentru a apăra interesele clientului. În timp, lucrurile s-au mai schimbat și am simțit că este important să dau putere și celor care nu știu ce să facă în anumite momente din viață”, povestește avocatul.

Principiile și valorile după care s-a ghidat mereu sunt responsabilitatea, etica și integritatea, respectul față de lege și față de client. „Cu atât mai mult în postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client”, punctează interlocutoarea BizLawyer.

Privind în urmă, Minerva Ioniță spune că evoluția sa a fost influențată de multe persoane și pentru că nu vrea să uite pe cineva preferă să nu nominalizeze pe cineva. Îi păstrează pe toți în sufletul ei, păstându-le recunoștință. „Unii mai sunt printre noi, iar alții au fost prea buni și acum sunt îngeri. Exemple de care să țin seama am avut atât din timpul studiilor de drept, când profesorii au o influență semnificativă și inspiră prin exemplele lor de succes, dar și din interacțiunea cu colegii, superiorii – din observarea modului de lucru, de abordare a unei probleme, un avocat (și nu numai) își poate dezvolta abilitățile și perspectiva profesională - lecții neprețuite. Și totuși, lecțiile cele mai importante vin din experiențele personale, din provocări.

Infruntând dificultăți și depășind obstacole, poți învăța multe despre reziliență, perseverență și adaptibilitate. Și totuși, una dintre lecțiile învățate și asumate pe parcursul acestor ani de carieră, pe care o și „transmit” mai departe, a fost să adresez întrebari, să verific detalii, să „despic firul în patru”, dar să avem acel view global, să vedem/verificăm dacă o situație are impact în mai multe zone decât am fi tentați inițial să apreciem”, nuanțează avocatul.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.De altfel, atrage atenția asupra faptului că profesioniștii Dreptului au o influență semnificativă în societate prin intermediul rolului lor în asigrarea respectării legii, protejarea drepturilor și intereselor, promovarea responsabilității sociale. Ei contribuie la menținerea integrității și transparenței în afaceri, aspecte esențiale pentru funcționarea corectă în afaceri. „Mulți dintre noi suntem implicați în elaborarea și analiza legislației și astfel putem oferi sfaturi și expertiză legate de impactul propunerilor legislative, de consecințele adoptării în forma propusă, contribuind astfel la crearea unui cadru legal mai echitabil și mai adecvat pentru societate”, argumentează interlocutoarea BizLawyer.

Este optimistă atunci când vine vorba despre viitorul comunității juriștilor, având în vedere că observă profesioniști ai Dreptului, colegi incluși în grupul Legal500 implicați în proiecte sociale, de educare (educare atât juridică, cât și în alte domenii, prin promovarea principiilor de bine). „Trăim o implementare al acestui „out of the box”, atât profesional, când provocările și timpurile te obliga să gândești și să găsești soluții, cât și social, când vrei să rupi tiparul casă-birou-casă și să incluzi o activitate socială, cu beneficii pe termen lung, să oferi ceva din ceea ce ai și cunoști. O societate și o comunitate în care te implici, va avea un viitor frumos, se va putea promova frumos. Universitățile ar trebui să adapteze programele de studiu pentru a răspunde noilor cerințe ale pieței, ale mediului de business. Înțeleg că nu este ușor și nu se poate realiza imediat, dar este o nevoie acută de adaptare în acest sens. Am început, o facem deja și ar trebui să intensificăm responsabilitatea față de impactul pe care îl putem avea față de societate și mediu : promovarea unor practici etice și durabile, implicarea în probleme sociale și de mediu, de educare prin intermediul acțiunilor de tip advocacy, activități voluntare”, precizează avocatul.

Din punctul său de vedere, cea mai mare provocare a profesiei este timpul - timpul de a cauta, de a găsi și de a oferi soluții de calitate. „Această presiune este cea mai mare provocare. Iar gestionarea timpului ca resursă este esențială pentru „sănătatea” departamentului juridic”, punctează interlocutoarea BizLawyer.
O altă mare provocare o reprezintă modificările legislative și impredictibilitatea jurisprudențială. De asemenea, globalizarea aduce invariabil și complexitatea afacerilor, iar profesioniștii trebuie să facem față aspectelor legale și culturale diverse. „Tehnologia nu aș numi-o ca provocare în sine, cât protecția datelor urmare a rolului tot mai important al tehnologiei în viata profesională. Și toate acestea și multe alte provocări le gestionăm prin educație – individual, unii de la alții, planificare și prioritizare”, arată avocatul.

Minerva Ioniță este de părere că fiecare etapă din viață vine cu un rost, cu un rol în „șlefuirea” personalității. „Să ne îmbrățișăm, deci, prezentul, să ne acceptăm realitatea de astăzi și să construim pentru mâine. Cu siguranță, am întâmpinat și momente grele, dar au fost și multe frumoase, care m-au inspirat pentru acest astăzi. Pentru viitor, deocamdată „mă văd” în aceeași zonă de in-house, cu câteva cursuri în plus, cu proiecte împlinite, dar îmi place să cred că rămân flexibilă și adaptabilă în planificarea viitorului profesional”, încheie interlocutoarea BizLawyer.

Citește și

→   De vorbă cu Raluca Gheorghiu, Head of Legal Strategy and Acceleration în cadrul UiPath, care în copilărie își dorea să ajungă un ”Godfather”, dar a fost sfătuită de tatăl său să devină ”Consigliere”, adică avocat. Despre pasiunea care te împinge să faci lucruri extraordinare și rezultatele care devin oglinda propriei dedicări: ”În cariera mea, valorile precum transparența, etica și empatia au fost fundamentale”


→   De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”

→   De vorbă cu Gabriela Popescu, Corporate, external and legal affairs head - Central Europe | Microsoft, profesionistul care a activat în mai multe industrii și, prin proiectele sale, unele speciale prin complexitate, diversitatea cazuistică și potențialele urmări, a schimbat ceva în bine în acele domenii. ”Cariera, ca și viața, ne scoate în cale experiențe și oameni diferiți și este lecția fiecăruia dintre noi să învățăm ceva din aceste întâmplări”, spune avocatul care crede în respect și în „a-ți păsa” ca mediu de lucru

→   De vorbă cu Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director Edenred, omul care își ghidează planurile de viitor după conceptul: „Nu judeca fiecare zi după recolta pe care ai adunat-o, ci după semințele pe care le-ai plantat” | ”Sunt recunoscătoare să pot lucra într-o echipă de profesioniști împreună cu care am convingerea că pot genera stabilitate în dinamica accelerată și volatilă care ne amprentează astăzi viețile profesionale, dar și sociale”, spune azi avocatul
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 37 / 1716
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...