ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Creștere semnificativă a practicii de achiziții publice a firmei Mitel & Asociații, anul acesta. Clienți noi și mandate variate în sectorul achizițiilor publice în domeniul militar, al informațiilor clasificate, dar și al programelor de achiziție de produse militare sau cu dublă utilizare. Gradul de sofisticare al proiectelor este dat de complexitatea acestor achiziții, dar și domeniile implicate extrem de variate, spun avocații

20 Decembrie 2023   |   Ștefania Enache

Creștere semnificativă a practicii de achiziții publice a firmei Mitel & Asociații, anul acesta. Clienți noi și mandate variate în sectorul achizițiilor publice în domeniul militar, al informațiilor clasificate, dar și al programelor de achiziție de produse militare sau cu dublă utilizare. Gradul se sofisticare al acestor proiecte este dat de complexitatea acestor achiziții, dar și domeniile implicate care sunt extrem de variate, spun avocații

 
 
Pentru Mitel & Asociații, anul 2023 a adus o creștere semnificativă a practicii de achiziții publice comparativ cu perioada anterioară. Această dezvoltare a avut loc și ca urmare a adăugării în activitatea firmei de avocatură a unor arii de practică noi, interconectate cu achizițiile publice.„Consultanța a avut o pondere preponderentă în acest an, clienții fiind foarte interesați să cunoască în amănunt „riscurile și beneficiile” participării în cadrul unor proceduri de achiziție publică de un anumit profil. De exemplu, achiziții militare sau achiziții ce implică deținerea unor autorizații sau licențe în domenii rezervate (producția de produse militare sau sensibile, autorizații pentru implementarea rețelelor 5G)”, explică Sorin Mitel, fondator și Senior Partner al firmei Mitel & Asociații.


Odată cu dezvoltarea practicii s-a mărit și volumul de muncă, întreaga activitate a echipei fiind pe un trend ascendent. Clienții Mitel & Asociații solicită consultanța avocaților pentru procedurile de achiziție la care participă din etapa de pre-ofertare și până la etapa de implementare/finalizare a contractelor. „Volumul de solicitări crescut a fost determinat, dincolo de suportul nostru permanent la un nivel ridicat, de gradul de precauție în executarea contractelor de achiziție din ce în ce mai sporit, date fiind provocările și efectul perioadei pandemice și post-pandemice, precum și a conflictului din zonă asupra pieței produselor și asupra fluctuațiilor de preț necontrolate în anumite sectoare”, menționează Sorin Mitel.

Fondatorul firmei Mitel & Asociații amintește faptul că legislația achizițiilor publice a trecut în ultima perioadă printr-o serie de modificări, unele care au corectat situațiile practice din aplicarea legislației, iar altele care au ca scop eficientizarea și simplificarea procesului achizițiilor publice. „Ultima modificare, spre exemplu, formularele electronice EForms, este construită în sensul transformării achizițiilor publice și avansării acestora în domeniul digitalizării. Această modificare este binevenită în contextul în care reduce în mod semnificativ sarcina administrativă a completării formularelor, pentru ambele părți participante în cadrul achizițiilor publice. Totuși, rămâne de văzut care va fi impactul acestei modificări asupra achizițiilor publice, dar mai ales impactul Strategiei Naționale în domeniul achizițiilor publice pentru intervalul 2023—2027 și modalitatea de implementare a acesteia asupra transparenței achizițiilor publice și asupra procedurilor de monitorizare, supervizare și control”, nuanțează interlocutorul BizLawyer.




Asistență juridică pe tot parcursul procedurii

În acest tip de mandate, asistența oferită de echipa Mitel & Asociații implică tot parcursul procedurii de achiziție. „În cele mai multe cazuri, clienții noștri, atât operatori economici, cât și autorități publice, ne-au solicitat suportul pe durata întregii proceduri de achiziție, începând de la publicare și până la finalizarea implementării contractului de achiziție publică. Au existat însă și cazuri în care am asistat clienții doar pentru situații specifice, limitate fie la clarificări, contestații sau modalități de gestionare a implementării, inclusiv situațiile în care s-a solicitat majorarea prețului contractului”, detaliază Anemari Ciobanu, Managing Associate Mitel & Asociații.

În intervalul 2022-2023, ca urmare a modificărilor legislative succesive, atât furnizorii, cât și antreprenorii din cadrul contractelor de achiziție publică au solicitat asistența avocaților în analizarea situației lor concrete, precum și pentru determinarea pașilor de urmat pentru a putea beneficia de ajustarea prețului contractelor. „Am întâlnit și situații dificile, în care autoritățile contractante, într-o interpretare proprie a legislației, au fost reticente la modificarea prețului. În aceste situații, a fost necesară solicitarea interpretării Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în calitate de inițiator al actului normativ, pentru deblocarea situațiilor de ajustare a prețului contractelor”, precizează Anemari Ciobanu.

Avocatul mai spune că mandatele referitoare la contestații în cadrul unor proceduri de achiziție publică au fost relativ mai restrânse în cursul acestui an, majoritatea neregularităților în cadrul documentației de atribuire fiind soluționate prin intermediul solicitărilor de clarificări. „În ceea ce privește reprezentarea în cadrul litigiilor de achiziții publice, în principiu, acestea s-au păstrat la același nivel, preponderent în zona litigiilor cu privire la derularea contractului de achiziție, cu privire la emiterea nelegală a certificatelor constatatoare negative sau aplicarea fără temei a unor remedii contractuale”, subliniază interlocutorea BizLawyer.

Clienții asistați în cursul acestui an sunt, în mare parte clienții existenți, care își consolidează poziția pe piața achizițiilor publice și care își doresc claritate. transparență în cadrul procedurilor la care participă.

„În egală măsură, o parte din clienții noi sunt clienți recomandați de clienții existenți care s-au confruntat cu, spre exemplu, solicitări de clarificări din partea autorităților contractante cu un grad ridicat de complexitate până la situații pre-litigioase pentru care era necesară o abordare pozitivă, conciliantă pentru ambele părți”, subliniază Anemari Ciobanu.

„Clienții noi din cursul acestui an sunt în principal din zona producătorilor de produse de tehnică militară, a producătorilor sau distribuitorilor de tehnologii, echipamente și programe software, dar și din domeniul construcțiilor sau al furnizorilor de materiale și echipamente necesare pentru executarea lucrărilor de infrastructură”, completează Sorin Mitel.



Consultanță de specialitate în achiziții din domeniul militar


Anul acesta, Mitel & Asociații a avut mandate variate în sectorul achizițiilor publice în domeniul militar, al informațiilor clasificate, dar și al programelor de achiziție de produse militare sau cu dublă utilizare.

„Gradul se sofisticare al acestor proiecte este generat de gradul de complexitate al acestor achiziții, dar și domeniile implicate care sunt extrem de variate. Dincolo de cunoașterea și aplicarea normelor legislative în aceste domenii, abordarea multidisciplinară este foarte importantă, dată fiind componenta tehnică pronunțată a acestora”, apreciază experții firmei de avocatură.

Toate aceste proiecte au fost coordonate de Sorin Mitel și Anemari Ciobanu.

„Printre proiectele interesante în derulare în acest moment se află proiectele de achiziții publice din domeniul militar cu componentă de off-set, precum și câteva proiecte ce implică, în parte, consultanță în domeniul controlului exporturilor, atât pentru produse militare, cât și pentru produse cu dublă utilizare. Achizițiile de tehnică și echipamente militare fac parte din programele de înzestrare și necesită atenție sporită în cadrul consultanței oferite clienților noștri”, punctează Sorin Mitel.

Avocatul menționează faptul că întreaga activitate a echipei este una complexă, însă o pondere foarte importantă o constituie consultanța în achiziții publice și în domeniile conexe acesteia. Astfel, activitatea echipei este împărțită în consultanță în achiziții publice clasice, consultanță cu privire la achiziții publice în domeniul militar, operațiuni de off-set, dar și consultanță în domeniul controlului exporturilor. În egală măsură, date fiind reglementările și autorizațiile solicitate de autoritățile publice pentru implementarea rețelelor 5G, echipa Mitel & Asociații și-a extins experiența și în acest domeniu.

Echipa de achiziții publice este coordonată de Sorin Mitel și este formată din patru avocați, cu grade diferite de senioritate. Know-how-ul echipei este întemeiat pe experiență îndelungată și variată în achiziții publice, atât în consultanța în sectorul privat, cât și în cel public.

În egală măsură, experiența echipei a fost construită și în domeniul finanțării nerambursabile, având numeroase mandate cu privire la contracte de finanțare, incluzând aici și contestațiile împotriva corecțiilor financiare aplicate de către autoritatea de management.

„Elementele diferențiatoare și forța echipei, în același timp, le constituie expertiza noastră multidisciplinară, capacitatea de evaluare și de înțelegere a implicațiilor juridice, dar și tehnice ale fiecărei proceduri de achiziție în parte. Experiența echipei în domeniu este, bineînteles, sporită de informarea permanentă cu privire la modificările legislative adoptate sau preconizate pentru perioadele următoare, dar mai ales de abordarea integrată cu privire la elemente juridice și economice care pot determina reușita unui proiect”, este de părere Sorin Mitel.

Avocatul arată că dezvoltarea permanentă este una din caracteristicile firmei. „Obiectivul principal al firmei pentru 2024 este să valorificăm cât mai bine toate oportunitățile care apar și să dezvoltăm cât mai mult practica de achiziții publice și domeniile conexe acesteia. Dezvoltarea coordonată a acestor arii de practică este strategia care poate asigura o consultanță completă clienților nostri și care poate fi garanția obținerii celui mai bun posibil rezultat”, încheie Senior Partenerul firmei Mitel & Asociații.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 291 / 1881
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...