ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Echipa de M&A de la DLA Piper România a avut “un an foarte activ”, cu multe tranzacții de venture capital, private equity, dar și achiziții derulate de investitori strategici. Marian Dinu, Country Managing Partner: Sunt mulți bani de investit și oportunitățile interesante - destul de puține. Am văzut în această piață și bătălii de oferte de preț, dar și ofertanți care au fost înlăturați de la masă pentru că au fost reticenți să discute despre opțiuni ca strategie de exit

17 Martie 2021   |   Ștefania Enache

E important pentru un vânzător să înțeleagă ce structură de stimulente i se propune – acestea devin tot mai sofisticate, pentru a promova performanța și pentru a ajunge la un echilibru între așteptările părților, spun avocații firmei.

De la stanga la dreapta: Marian Dinu (Country Managing Partner), Cristina Bucur (Counsel), Paula Corban - Pelin (Counsel) si Oana Dutu-Buzura (Counsel) - membri ai echipei de M&A de la DLA Piper România

 
 
Există companii în mai multe industrii care sunt „pe val” și care țin activă piața de fuziuni și achiziții. Marian Dinu, Country Managing Partner DLA Piper România, include în această categorie firme din tehnologie, în variatele ei manifestări, de la B2C la B2B, din energia regenerabilă, dar și afacerile din sănătate.„Există evident și domenii lovite puternic de criză care sunt mai degrabă angajate într-o luptă pentru supraviețuire. Deși este clar că vor avea nevoie de capital, deocamdată nu au ajuns să accepte că o tranzacție de tip „distressed” este necesară – dar probabil aceasta este ceva ce vom vedea pe parcursul anului 2021”, punctează avocatul.


În vremuri de criză se dezvoltă ideea că puterea pe piața de fuziuni și achiziții este deținută de cumpărători, din perpectiva negocierii.Liderul DLA Piper România atrage atenția că varianta acesta este doar parțial adevărată.

„Sunt mulți bani de investit (vestita „dry powder”) și oportunitățile interesante sunt destul de puține. În plus, într-un context nesigur, afacerile percepute ca fiind imune la criză, sau cărora criza le profită, devin cu atât mai valoroase. Într-un peisaj concurențial foarte activ, diferența între a câștiga sau a pierde o tranzacție poate să nu provină din prețul de bază oferit („headline price”), ci din termenii pe care adesea îi numim „legali”, deși întotdeauna au și o relevanță comercială importantă. Am văzut în această piață și bătălii de oferte de preț („price bidding wars”) dar și ofertanți care au fost înlăturați de la masă pentru că au fost reticenți să discute despre opțiuni (put/call) ca strategie de exit, de pildă. În plus, e important pentru un vânzător să înțeleagă ce structură de stimulente i se propune – acestea devin tot mai sofisticate, pentru a promova performanța și pentru a ajunge la un echilibru între așteptările părților”, explică Marian Dinu.

În acest context, se poate afirma cu siguranță că, pentru un avocat specializat în practica de fuziuni și achiziții, vremurile pe care le trăim sunt extrem de provocatoare, din punct de vedere profesional.




DLA își menține poziția de lider global

În ciuda pandemiei, care și-a pus puternic amprenta asupra întregii economii, DLA Piper a avut anul trecut o practică de M& A bogată în proiecte. „Pentru a vorbi de anul 2020 din perspectiva practicii noastre de M&A, ar trebui poate să ne uităm mai întâi la Clasamentul Mergermarket 2020, care a fost publicat recent și care plasează DLA Piper pe primul loc în regiunea CEE, în funcţie de numărul de tranzacţii asistate, în urcare cu două poziţii faţă de ediţia precedentă. În plus, DLA Piper continuă să fie lider global pentru al unsprezecelea an la rȃnd, după numărul de tranzacţii asistate, conducând şi în clasamentul european, pentru al optulea an la rȃnd. Tot pentru tranzacțiile din 2020, DLA Piper este numărul 1 pentru tranzacțiile de private equity (al treilea an consecutiv), atȃt pentru tranzacţiile de tip „buyout”, cȃt şi pentru „exits””, arată Country Managing Partner-ul DLA Piper România.

Marian Dinu susține că nicio altă firmă de avocatură nu a fost implicată în mai multe tranzacții decât DLA Piper. Iar tendința aceasta s-a regăsit și la nivel local, anul 2020 fiind unul intens și interesant. Dacă în prima parte a anului s-a resimțit într-adevăr o scădere a ritmului de activitate tranzacțională pe fondul pandemiei și a restricțiilor impuse de autorități, lucrurile s-au reglementat rapid, iar o serie de tranzacții, care au fost încetinite, în prima fază, au fost finalizate în cele din urmă. Mai mult, a doua parte a anului a stat cu totul diferit, activitatea firmei de avocatură intensificându-se progresiv, astfel că, la sfârșitul anului 2020 și începutul anului 2021, DLA Piper a avut în derulare mai multe tranzacții în același timp.

„În ciuda provocărilor, anul 2020 a fost un an foarte activ și DLA Piper România a fost implicată într-o serie de tranzacții pe parcursul anului trecut dintre care cele mai multe au fost tranzacții de venture capital, private equity, dar și achiziții derulate de investitori strategici. Cele mai multe tranzacții au fost așa cum spuneam în domeniul tehnologiei, energiei regenerabile și a gazelor naturale, dar am asistat și tranzacții în retail sau în domeniul industrial”, precizează Marian Dinu.

Echipa se implică în mai multe tranzacții în același timp

Echipa de M&A de la DLA Piper România are în prezent nouă membrii, avocați extrem de experimentați în domeniul tranzacțional.

În plus, echipa de M&A lucrează intens cu celelalte arii de practică, precum taxe, dreptul muncii, imobiliare, pentru a putea oferi soluții integrate și pragmatice clienților din portofoliu.

Structura echipei și colaborarea cu celelalte arii de practică permite derularea mai multor tranzacții în același timp (inclusiv procese de due-diligence complexe), existând și o anumită specializare pe sectoare de activitate.

Echipa este coordonată de Marian Dinu, Country Managing Partner – Eminent Practitioner, Chambers 2020.

La nivel senior, Cristina Bucur, Counsel, coordoneaza tranzacții de venture capital în domeniul tehnologiei, dar și tranzacții în domeniul industrial, Oana Duțu-Buzura, Counsel, coordonează tranzacții de private equity și tranzacții din domeniul sanătății, retail sau gaze naturale, în vreme ce Paula Corban – Pelin, Counsel, coordonează tranzacții, atât pentru investitori startegici, cât și pentru fonduri de investiții, din domeniul energiei, serviciilor financiare (inclusiv asigurări) sau din domeniul agricol.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1171 / 1881
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...