ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Eveniment important pentru comunitatea penaliștilor din România. Colocviul pregătitor al Congresului Mondial de Drept Penal se desfășoară la București, în perioada 13-17 iunie

14 Iunie 2023   |   Maria Theodoru

Colocviul preparator face parte din seria de evenimentelor pregatitoare ale Congresului Mondial desfasurat sub egida AIDP, in anul 2024, la Paris, cu tema: Artificial Intelligence and Criminal Justice.

 
 
Colocviul pregătitor al Congresului Mondial de Drept Penal, organizat sub înaltul patronaj al Asociației Internaționale de Drept Penal (AIDP), se va desfășura la București, în perioada 13-17 iunie, la Palatul Parlamentului. Până acum, au confirmat participarea profesori din China, Argentina, Egipt, Germania, Chile, Finlanda, Spania și Italia. Potrivit organizatorilor, prezența acestora în România contribuie la dezvoltarea  activității știintifice din aria Dreptului penal și sprijină interacțiunea dintre practicienii români și practicieni ai Dreptului penal din alte state, pentru a identifica soluții cu privire la aplicarea Dreptului penal în domeniul Inteligenței Artificiale, aceasta fiind principala temă a Congresului din 2024.

Printre participanți se vor regăsi prof. John Vervaele (Președinte AIDP), prof. Fernando Miro Llinares (Raportor general), prof. Fernando Miro Llinares și Dr. Elena Beatriz Fernández Castejón alături de alți reprezentanți de rang înalt ai Asociației.

„Colocviul pregătitor este un eveniment important pentru profesie și pentru comunitatea de profesioniști ai Dreptului, specializați în aria Dreptului penal. Acesta demonstrează angajamentul nostru față de valorile Asociației Internaționale de Drept Penal. Acest eveniment reprezintă, fără îndoială, un pas important către obiectivul pe care ni l-am propus privind organizarea unui Congres Mondial al Asociației Internaționale de Drept Penal în Romania”, a declarat pentru BizLawyer Prof. univ. dr. Constantin DUVAC, președinte al Asociației Române de Știinte Penale (ARSP) și președinte al Grupului Național Român afiliat la Asociația Internațională de Drept Penal cu sediul la Paris (din anul 2015).

”Organizarea în România a unui Congres ar avea o importanța istorică pentru Romania și totodată pentru practicienii Dreptului penal. În urmă cu aproximativ 100 de ani, mai precis în anul 1929, la București s-a desfășurat cel de-al doilea Congres Mondial al Asociației”, a adăugat av. Vasile Băiculescu, Managing Partner Băiculescu și Asociații, avocat specializat în aria Dreptului Penal și secretar general adjunct al ARSP.

În cadrul dezbaterilor, prof. Fernando Miro Llinares își va prezenta Raportul, iar raportorii speciali Javier Valls Prieto, Maria Filatova și Tatiana Alekseeva, Tommaso Guerini precum și Susana Aires de Sousa vor susține prelegeri pe teme legate de “Cybercrime and Artificial intelligence”, ”The protection of privacy in the AI era through Criminal law in Russia”, “Disinformation, Fake News and Deep Fakes” și “The importance of AI for financial crimes”.

În primele două zile ale lucrărilor Colocviului desfășurat la București vor fi și două mese rotunde: ”Cross-border Organized Crime and Seizure of the Proceeds” - moderată de Prof. univ. dr. Constantin Duvac, Prof. univ. dr. Adrian Mihai Hotca - vice-președinte al Grupului Național Român afiliat la Asociația Internațională de Drept Penal și Prof. univ. dr. Norel Neagu, și ”Investigation of Cross-border Organized Crime. Techniques and methods for identifying and seizure of the proceeds”, moderată de Prof. asoc. dr. Nicolae Grofu - vice-președinte al Grupului Național Român și Prof. univ. dr. Petre Buneci , de asemenea vice-președinte al Grupului Național Român.

Colocviul preparator face parte din seria de evenimentelor pregatitoare ale Congresului Mondial desfasurat sub egida AIDP, in anul 2024, la Paris, cu tema: Artificial Intelligence and Criminal Justice.

Reamintim că o delegație de profesioniști ai Dreptului penal din România, formată din mai mulți membri ARSP, a participat la Adunarea Consiliului Director al Asociației Internaționale de Drept Penal, eveniment desfășurat anul trecut la sediul Curții de Casație din Paris, alături de reprezentanți din mai multe țări, printre care SUA, Franța, Brazilia, Croația, Ucraina, Spania, Italia, Belgia și Olanda. Delegația românească participantă la lucrări a fost condusă de Prof. univ. dr. Constantin DUVAC, alături de Conf. univ. dr. Nicolae Grofu (Vicepreședinte al ARSP), dr. Vlad Voicescu Alexandru (secretar general  ARSP) și av. dnd. Vasile Băiculescu.

Pe durata lucrărilor Consiliului au fost puse în discuție mai multe teme, însă candidatura statului român pentru organizarea Colocviului pregătitor al următorului Congres Mondial, programat să aibă loc în 2023, i-a interesat în mod direct pe profesioniștii care activează în aria Dreptului penal din Romania. În urma dezbaterilor, Consiliul Director al AIDP a aprobat programul propus de românii participanți la lucrări și a validat propunerea acestora de organizare a Colocviului în luna iunie a anului 2023, la București.

Congresul Mondial de Drept Penal are loc o dată la fiecare 5 ani. În anul 2014 a fost organizat în Brazilia, la Rio de Janeiro, iar în anul 2019 a avut loc în Italia, la Roma. Următorul Congres, cu tema „Artificial Intelligence and Criminal Justice”, este programat pentru anul 2024 și urmează să aibă loc la Paris.
Înaintea fiecărui Congres - care reprezintă evenimentul major al AIDP - se organizează, anual, un Colocviu pregătitor al Congresului.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 430 / 1855
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners lansează Academia de Litigii, un podcast dedicat avocaților litigatori și profesioniștilor din domeniul justiției. Cosmin Vasile și Andrei Dumitrescu, parteneri în cadrul ZRVP, vor fi gazde și vor avea ca invitați avocați de prestigiu, magistrați și profesori universitari, personalități care au lăsat o amprentă în domeniu
Cele mai semnificative schimbări legislative din 2024, cu impact în industria curieratului | Cerasela Soviani, Legal Manager în cadrul DPD Romania: ”Departamentul juridic va avea un focus continuu pe respectarea noilor reglementări în curierat și susținerea departamentelor pilon pentru extinderea rețelei naționale”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
GDPR | Respectarea legislației în domeniu pare că este mai degrabă formală, lipsind măsurile concrete capabile să asigure o protecție adecvată volumului foarte mare de date prelucrate, spun avocații D&B David și Baias. Daniel Vinerean, coordonatorul practicii de Protecția Datelor: De cele mai multe ori este mai ieftin sa plătești o amendă de până la 3.000 € decât să stabilești un plan concret, să achiziționezi tehnologie sau să angajezi un consultant capabil să conceapă și să implementeze măsuri adecvate
ZRVP câștigă premiul „Firma de Avocatură a Anului din România” la Lexology Index Awards (Who’s Who Legal) 2024, distincție acordată în premieră unei societăți de avocați românești | Cosmin Vasile (managing partner): Premiul, o sumă a excelenței individuale pe diverse arii de practică - îmi place în mod special perspectiva, pentru că este exact filosofia noastră
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Avocații WH Simion & Partners se așteaptă ca practica de protecție a datelor cu caracter personal să devină și mai relevantă, având în vedere că, în următorii ani, reglementările ar putea să evolueze pentru a acoperi noi domenii, cum ar fi inteligența artificială, internetul lucrurilor (IoT) și blockchain-ul. Despre proiectele „flagship” ale echipei, într-o discuție cu Cosmina Simion (Managing Partner) și Petrus Partene (Senior Associate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...