
Eveniment important pentru comunitatea penaliștilor din România. Colocviul pregătitor al Congresului Mondial de Drept Penal se desfășoară la București, în perioada 13-17 iunie
14 Iunie 2023
Maria TheodoruColocviul preparator face parte din seria de evenimentelor pregatitoare ale Congresului Mondial desfasurat sub egida AIDP, in anul 2024, la Paris, cu tema: Artificial Intelligence and Criminal Justice.
![]() |
Colocviul pregătitor al Congresului Mondial de Drept Penal, organizat sub înaltul patronaj al Asociației Internaționale de Drept Penal (AIDP), se va desfășura la București, în perioada 13-17 iunie, la Palatul Parlamentului. Până acum, au confirmat participarea profesori din China, Argentina, Egipt, Germania, Chile, Finlanda, Spania și Italia. Potrivit organizatorilor, prezența acestora în România contribuie la dezvoltarea activității știintifice din aria Dreptului penal și sprijină interacțiunea dintre practicienii români și practicieni ai Dreptului penal din alte state, pentru a identifica soluții cu privire la aplicarea Dreptului penal în domeniul Inteligenței Artificiale, aceasta fiind principala temă a Congresului din 2024.
Printre participanți se vor regăsi prof. John Vervaele (Președinte AIDP), prof. Fernando Miro Llinares (Raportor general), prof. Fernando Miro Llinares și Dr. Elena Beatriz Fernández Castejón alături de alți reprezentanți de rang înalt ai Asociației.
„Colocviul pregătitor este un eveniment important pentru profesie și pentru comunitatea de profesioniști ai Dreptului, specializați în aria Dreptului penal. Acesta demonstrează angajamentul nostru față de valorile Asociației Internaționale de Drept Penal. Acest eveniment reprezintă, fără îndoială, un pas important către obiectivul pe care ni l-am propus privind organizarea unui Congres Mondial al Asociației Internaționale de Drept Penal în Romania”, a declarat pentru BizLawyer Prof. univ. dr. Constantin DUVAC, președinte al Asociației Române de Știinte Penale (ARSP) și președinte al Grupului Național Român afiliat la Asociația Internațională de Drept Penal cu sediul la Paris (din anul 2015).
”Organizarea în România a unui Congres ar avea o importanța istorică pentru Romania și totodată pentru practicienii Dreptului penal. În urmă cu aproximativ 100 de ani, mai precis în anul 1929, la București s-a desfășurat cel de-al doilea Congres Mondial al Asociației”, a adăugat av. Vasile Băiculescu, Managing Partner Băiculescu și Asociații, avocat specializat în aria Dreptului Penal și secretar general adjunct al ARSP.
În cadrul dezbaterilor, prof. Fernando Miro Llinares își va prezenta Raportul, iar raportorii speciali Javier Valls Prieto, Maria Filatova și Tatiana Alekseeva, Tommaso Guerini precum și Susana Aires de Sousa vor susține prelegeri pe teme legate de “Cybercrime and Artificial intelligence”, ”The protection of privacy in the AI era through Criminal law in Russia”, “Disinformation, Fake News and Deep Fakes” și “The importance of AI for financial crimes”.
În primele două zile ale lucrărilor Colocviului desfășurat la București vor fi și două mese rotunde: ”Cross-border Organized Crime and Seizure of the Proceeds” - moderată de Prof. univ. dr. Constantin Duvac, Prof. univ. dr. Adrian Mihai Hotca - vice-președinte al Grupului Național Român afiliat la Asociația Internațională de Drept Penal și Prof. univ. dr. Norel Neagu, și ”Investigation of Cross-border Organized Crime. Techniques and methods for identifying and seizure of the proceeds”, moderată de Prof. asoc. dr. Nicolae Grofu - vice-președinte al Grupului Național Român și Prof. univ. dr. Petre Buneci , de asemenea vice-președinte al Grupului Național Român.
Colocviul preparator face parte din seria de evenimentelor pregatitoare ale Congresului Mondial desfasurat sub egida AIDP, in anul 2024, la Paris, cu tema: Artificial Intelligence and Criminal Justice.
Reamintim că o delegație de profesioniști ai Dreptului penal din România, formată din mai mulți membri ARSP, a participat la Adunarea Consiliului Director al Asociației Internaționale de Drept Penal, eveniment desfășurat anul trecut la sediul Curții de Casație din Paris, alături de reprezentanți din mai multe țări, printre care SUA, Franța, Brazilia, Croația, Ucraina, Spania, Italia, Belgia și Olanda. Delegația românească participantă la lucrări a fost condusă de Prof. univ. dr. Constantin DUVAC, alături de Conf. univ. dr. Nicolae Grofu (Vicepreședinte al ARSP), dr. Vlad Voicescu Alexandru (secretar general ARSP) și av. dnd. Vasile Băiculescu.
Pe durata lucrărilor Consiliului au fost puse în discuție mai multe teme, însă candidatura statului român pentru organizarea Colocviului pregătitor al următorului Congres Mondial, programat să aibă loc în 2023, i-a interesat în mod direct pe profesioniștii care activează în aria Dreptului penal din Romania. În urma dezbaterilor, Consiliul Director al AIDP a aprobat programul propus de românii participanți la lucrări și a validat propunerea acestora de organizare a Colocviului în luna iunie a anului 2023, la București.
Congresul Mondial de Drept Penal are loc o dată la fiecare 5 ani. În anul 2014 a fost organizat în Brazilia, la Rio de Janeiro, iar în anul 2019 a avut loc în Italia, la Roma. Următorul Congres, cu tema „Artificial Intelligence and Criminal Justice”, este programat pentru anul 2024 și urmează să aibă loc la Paris.
Înaintea fiecărui Congres - care reprezintă evenimentul major al AIDP - se organizează, anual, un Colocviu pregătitor al Congresului.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 560 / 1984 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Leroy și Asociații a asistat ENGIE Romania în achiziția unui proiect eolian în județul Constanța. Ce avocați au fost în prima linie
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...