ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Eveniment important pentru comunitatea penaliștilor din România. Colocviul pregătitor al Congresului Mondial de Drept Penal se desfășoară la București, în perioada 13-17 iunie

14 Iunie 2023   |   Maria Theodoru

Colocviul preparator face parte din seria de evenimentelor pregatitoare ale Congresului Mondial desfasurat sub egida AIDP, in anul 2024, la Paris, cu tema: Artificial Intelligence and Criminal Justice.

 
 
Colocviul pregătitor al Congresului Mondial de Drept Penal, organizat sub înaltul patronaj al Asociației Internaționale de Drept Penal (AIDP), se va desfășura la București, în perioada 13-17 iunie, la Palatul Parlamentului. Până acum, au confirmat participarea profesori din China, Argentina, Egipt, Germania, Chile, Finlanda, Spania și Italia. Potrivit organizatorilor, prezența acestora în România contribuie la dezvoltarea  activității știintifice din aria Dreptului penal și sprijină interacțiunea dintre practicienii români și practicieni ai Dreptului penal din alte state, pentru a identifica soluții cu privire la aplicarea Dreptului penal în domeniul Inteligenței Artificiale, aceasta fiind principala temă a Congresului din 2024.

Printre participanți se vor regăsi prof. John Vervaele (Președinte AIDP), prof. Fernando Miro Llinares (Raportor general), prof. Fernando Miro Llinares și Dr. Elena Beatriz Fernández Castejón alături de alți reprezentanți de rang înalt ai Asociației.

„Colocviul pregătitor este un eveniment important pentru profesie și pentru comunitatea de profesioniști ai Dreptului, specializați în aria Dreptului penal. Acesta demonstrează angajamentul nostru față de valorile Asociației Internaționale de Drept Penal. Acest eveniment reprezintă, fără îndoială, un pas important către obiectivul pe care ni l-am propus privind organizarea unui Congres Mondial al Asociației Internaționale de Drept Penal în Romania”, a declarat pentru BizLawyer Prof. univ. dr. Constantin DUVAC, președinte al Asociației Române de Știinte Penale (ARSP) și președinte al Grupului Național Român afiliat la Asociația Internațională de Drept Penal cu sediul la Paris (din anul 2015).

”Organizarea în România a unui Congres ar avea o importanța istorică pentru Romania și totodată pentru practicienii Dreptului penal. În urmă cu aproximativ 100 de ani, mai precis în anul 1929, la București s-a desfășurat cel de-al doilea Congres Mondial al Asociației”, a adăugat av. Vasile Băiculescu, Managing Partner Băiculescu și Asociații, avocat specializat în aria Dreptului Penal și secretar general adjunct al ARSP.

În cadrul dezbaterilor, prof. Fernando Miro Llinares își va prezenta Raportul, iar raportorii speciali Javier Valls Prieto, Maria Filatova și Tatiana Alekseeva, Tommaso Guerini precum și Susana Aires de Sousa vor susține prelegeri pe teme legate de “Cybercrime and Artificial intelligence”, ”The protection of privacy in the AI era through Criminal law in Russia”, “Disinformation, Fake News and Deep Fakes” și “The importance of AI for financial crimes”.

În primele două zile ale lucrărilor Colocviului desfășurat la București vor fi și două mese rotunde: ”Cross-border Organized Crime and Seizure of the Proceeds” - moderată de Prof. univ. dr. Constantin Duvac, Prof. univ. dr. Adrian Mihai Hotca - vice-președinte al Grupului Național Român afiliat la Asociația Internațională de Drept Penal și Prof. univ. dr. Norel Neagu, și ”Investigation of Cross-border Organized Crime. Techniques and methods for identifying and seizure of the proceeds”, moderată de Prof. asoc. dr. Nicolae Grofu - vice-președinte al Grupului Național Român și Prof. univ. dr. Petre Buneci , de asemenea vice-președinte al Grupului Național Român.

Colocviul preparator face parte din seria de evenimentelor pregatitoare ale Congresului Mondial desfasurat sub egida AIDP, in anul 2024, la Paris, cu tema: Artificial Intelligence and Criminal Justice.

Reamintim că o delegație de profesioniști ai Dreptului penal din România, formată din mai mulți membri ARSP, a participat la Adunarea Consiliului Director al Asociației Internaționale de Drept Penal, eveniment desfășurat anul trecut la sediul Curții de Casație din Paris, alături de reprezentanți din mai multe țări, printre care SUA, Franța, Brazilia, Croația, Ucraina, Spania, Italia, Belgia și Olanda. Delegația românească participantă la lucrări a fost condusă de Prof. univ. dr. Constantin DUVAC, alături de Conf. univ. dr. Nicolae Grofu (Vicepreședinte al ARSP), dr. Vlad Voicescu Alexandru (secretar general  ARSP) și av. dnd. Vasile Băiculescu.

Pe durata lucrărilor Consiliului au fost puse în discuție mai multe teme, însă candidatura statului român pentru organizarea Colocviului pregătitor al următorului Congres Mondial, programat să aibă loc în 2023, i-a interesat în mod direct pe profesioniștii care activează în aria Dreptului penal din Romania. În urma dezbaterilor, Consiliul Director al AIDP a aprobat programul propus de românii participanți la lucrări și a validat propunerea acestora de organizare a Colocviului în luna iunie a anului 2023, la București.

Congresul Mondial de Drept Penal are loc o dată la fiecare 5 ani. În anul 2014 a fost organizat în Brazilia, la Rio de Janeiro, iar în anul 2019 a avut loc în Italia, la Roma. Următorul Congres, cu tema „Artificial Intelligence and Criminal Justice”, este programat pentru anul 2024 și urmează să aibă loc la Paris.
Înaintea fiecărui Congres - care reprezintă evenimentul major al AIDP - se organizează, anual, un Colocviu pregătitor al Congresului.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 342 / 1767
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...