ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Într-un audit solicitat de o companie care are nevoie de asistență, întreaga echipă specializată în drept penal de la Țuca Zbârcea & Asociații participă conform ariei de competență a fiecărui avocat. Manuela Gornoviceanu, Managing Associate și unul dintre coordonatorii practicii de Drept penal al afacerilor: Nu există reguli, fiecare caz este unic, însă întotdeauna clientul este informat prin reprezentanții săi legali și decide cum valorifică rezultatele activității noastre

25 Iunie 2023   |   Ștefania Enache

După realizarea unui astfel de audit, echipa de avocați redactează o serie de propuneri, iar în măsura în care clientul dorește asistență și pe parcursul implementării, Țuca Zbârcea & Asociații face verificări periodice ale stadiului aplicării și eficienței acestor politici sau proceduri.

Manuela Gornoviceanu, Managing Associate şi unul dintre coordonatorii practicii de Drept penal al afacerilor de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii

 
 
Mediul economic a avut dintotdeauna nevoie de efectuarea unor „investigații” care să evidențieze eventualele vulnerabilități ale business-ului și posibilele riscuri cu caracter penal.Odată cu dezvoltarea economiei locale, a intervenit conștientizarea necesității acestor audituri, astfel că firmele de avocatură din România s-au adaptat acestui nou context și au dezvoltat practici menite să răspundă cererilor venite din partea clienților. Manuela Gornoviceanu, Managing Associate și unul dintre coordonatorii practicii de Drept penal al afacerilor de la Țuca Zbârcea & Asociații, susține că fenomenul a căpătat amploare mai cu seamă în ultimii zece ani.„Fără a prelua neapărat modele din exterior, căci, de multe ori, și „exteriorul” este la începuturi, firmele de avocatură s-au adaptat acestei nevoi. Un astfel de exemplu îl constituie prevenția în materia spălării banilor, zona care, potrivit experienței noastre, a fost accesată cel mai des pentru audit și training”, punctează avocatul.


Manuela Gornoviceanu a constatat că practica pe care o coordonează este abordată de clienți cu două tipuri de activități substanțial diferite. Prima dintre ele este cea de instruire a personalului companiilor în scopul evitării oricărei încălcări a legislației penale, activitate ce intervine întotdeauna anterior apariției vreunui raport juridic de conflict. „Iar a doua este una post factum, pe care o putem numi investigație, deși termenul este mai aproape de activitatea polițienească. În realitate, această din urmă categorie reprezintă un serviciu de apărare a clientului, de identificare a stării de fapt relevante în scopul protecției intereselor sale care, sigur, poate conduce la concluzia necesității implementării unor proceduri apte să asigure evitarea pentru viitor a unor situații similare celei care a prilejuit investigația”, explică specialistul  Țuca Zbârcea & Asociații.




Se merge foarte mult pe prevenție

Atunci când sunt derulate proiecte care vizează prevenția, „publicul țintă” al echipei de avocați este reprezentat, de regulă, de tot personalul companiei care a solicitat astfel de servicii.

Când au în lucru astfel de mandate, avocații din zona de penal colaborează cu specialiști din toate ariile de interes, dar în special cu cei în contabilitate și fiscalitate sau în domeniul IT.

„Nu este deloc o regulă să fim solicitați atunci când deja există suspiciuni că s-au săvârșit sau se pregătește săvârșirea unor infracțiuni. De cele mai multe ori, companiile care ne solicită serviciile adoptă o politică de prevenție în anticiparea incidentelor legate de încălcarea legislației penale”, precizează interlocutoarea BizLawyer.

După realizarea unui astfel de audit, echipa de avocați redactează o serie de propuneri, iar în măsura în care clientul dorește asistență și pe parcursul implementării, Țuca Zbârcea & Asociații face verificări periodice ale stadiului aplicării și eficienței acestor politici sau proceduri.

„Este mult mai ușor să previi săvârșirea unor fapte penale decât să înlături efectele dezastruoase ale implicării într-un conflict de drept penal. De multe ori, nici nu mai contează dacă ești făptuitor sau victimă; simpla asociere cu o cauză penală, în lumea economică, poate fi un dezastru. În plus, o companie răspunde civilmente pentru faptele prepușilor săi, dar, în anumite condiții, poate răspunde și penal”, atrage atenția Manuela Gornoviceanu.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Se lucrează în echipe complexe


Atunci când Țuca Zbârcea & Asociații primește din partea unei companii solicitarea realizării unui audit, întreaga echipă specializată în drept penal participă conform ariei de competență a fiecăruia. „ Avem avocați specializați în infracțiuni economice, infracțiuni de corupție, cybercrimes ș.a.m.d. Nu există reguli, fiecare caz este unic, însă întotdeauna clientul este informat prin reprezentanții săi legali și tot clientul este cel care decide cum valorifică rezultatele activității noastre. Așa cum precizam anterior, de obicei o activitate de acest fel este urmată de adoptarea unor reguli și proceduri interne prin intermediul cărora să se evite repetarea eventualelor conduite reprobabile”, menționează coordonatorul practicii.

Pe parcursul activității sale, casa de avocatură a fost solicitată să intervină într-o multitudine de dosare.

Au fost foarte multe situațiile în care avocații au fost implicați în realizarea unor investigații interne în urma cărora au analizat riscuri precum mita, corupția, schimbul de informații cu oameni din afara firmei, înțelegeri anticoncurențiale etc. „Am fost solicitați pentru evaluări de acest tip de către companii mari în domeniul IT, telefonie mobilă, energie, industria alimentară și altele, în special pentru a ajuta acești clienți să introducă politici interne sau să  revizuiască politicile existente”, spune avocatul.

În astfel de spețe, experții Țuca Zbârcea & Asociații colaborează cu avocații interni ai clientului de fiecare dată. „Sunt mai aproape de subiect, iar cunoștințele și experiența lor constituie un suport real pentru activitatea noastră”, explică Manuela Gornoviceanu.

Interlocutoarea BizLawyer mai spune că în cazul acestor audituri, doar în situații de o complexitate extremă este depășită o perioadă de o lună – două și atunci când este nevoie de opinia altor specialiști, pentru emiterea căreia este necesar un timp suplimentar.

                    

 

Țuca Zbârcea & Asociații  asigură o gamă complexă de servicii

Avocații au constatat în practica de zi cu zi că infracțiunile de serviciu și cele economice sunt cel mai des întâlnite. De asemenea, delapidări, gestiuni frauduloase sau abuzul de bunuri sociale, dar și infracțiunile de corupție pot să apară, chiar și în mediul privat.

„Dacă riscurile sunt generate de necunoașterea legii, primul sfat este acela de a asigura conștientizarea de către angajați a legislației penale ce ar putea avea incidență în activitatea lor. Dacă nu aceasta este ipoteza de lucru, întotdeauna există calea reglementării, utilă și pentru prevenție, dar și pentru rigurozitatea demersurilor de atragere a răspunderii disciplinare sau de altă natură. Prin urmare, sfaturile sunt de a aborda calea simplă: întâi îi spui angajatului care sunt conduitele interzise, apoi reglementezi suficient cât să poți identifica ușor și rapid derapajele, asigurând, totodată, mecanismele necesare aplicării sancțiunilor disciplinare sau informațiile necesare sesizării penale, după caz ”, subliniază consultantul.

Ca urmare a unui audit pot apărea cazuri în care angajații care se fac vinovați de apariția problemelor în compania respectivă să fie concediați. Țuca Zbârcea & Asociații asigură servicii și în această arie de practică, dreptul muncii. În plus, formularea plângerilor penale este un serviciu avocațial pe care echipa firmei îl asigură, la cererea clienților.

De asemenea, există proiecte, derulate de firme de avocatură internaționale, la care experții români contribuie pentru evaluarea riscurilor în diverse arii, proiecte care stau la baza deciziilor de afaceri luate de investitori. „Colaborările cu firmele de avocatură externe se concretizează de fiecare dată când subiectul este o companie multinațională. Mandatarea este, așadar, frecventă și se datorează în bună măsură imperativului de cunoaștere la standarde adecvate a legislației locale”, arată interlocutoarea BizLawyer .

Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre puținele firme de avocatură care a integrat serviciile juridice în materia dreptului penal în cadrul serviciilor generale pe care le oferă. „Echipa noastră de drept penal adună, însumând anii de practică ai fiecărui membru, mai mult de 25 de ani de experiență în drept comercial, fiscal, bancar, achiziții publice, fonduri europene, insolvență etc., rezultatul fiind un departament de penal specializat și în toate aceste alte arii care sunt materii de origine ale normelor a căror încălcare este sancționată prin incriminări”, nuanțează Manuela Gornoviceanu.




 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 444 / 1869
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...