ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Într-un audit solicitat de o companie care are nevoie de asistență, întreaga echipă specializată în drept penal de la Țuca Zbârcea & Asociații participă conform ariei de competență a fiecărui avocat. Manuela Gornoviceanu, Managing Associate și unul dintre coordonatorii practicii de Drept penal al afacerilor: Nu există reguli, fiecare caz este unic, însă întotdeauna clientul este informat prin reprezentanții săi legali și decide cum valorifică rezultatele activității noastre

25 Iunie 2023   |   Ștefania Enache

După realizarea unui astfel de audit, echipa de avocați redactează o serie de propuneri, iar în măsura în care clientul dorește asistență și pe parcursul implementării, Țuca Zbârcea & Asociații face verificări periodice ale stadiului aplicării și eficienței acestor politici sau proceduri.

Manuela Gornoviceanu, Managing Associate şi unul dintre coordonatorii practicii de Drept penal al afacerilor de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii

 
 
Mediul economic a avut dintotdeauna nevoie de efectuarea unor „investigații” care să evidențieze eventualele vulnerabilități ale business-ului și posibilele riscuri cu caracter penal.Odată cu dezvoltarea economiei locale, a intervenit conștientizarea necesității acestor audituri, astfel că firmele de avocatură din România s-au adaptat acestui nou context și au dezvoltat practici menite să răspundă cererilor venite din partea clienților. Manuela Gornoviceanu, Managing Associate și unul dintre coordonatorii practicii de Drept penal al afacerilor de la Țuca Zbârcea & Asociații, susține că fenomenul a căpătat amploare mai cu seamă în ultimii zece ani.„Fără a prelua neapărat modele din exterior, căci, de multe ori, și „exteriorul” este la începuturi, firmele de avocatură s-au adaptat acestei nevoi. Un astfel de exemplu îl constituie prevenția în materia spălării banilor, zona care, potrivit experienței noastre, a fost accesată cel mai des pentru audit și training”, punctează avocatul.


Manuela Gornoviceanu a constatat că practica pe care o coordonează este abordată de clienți cu două tipuri de activități substanțial diferite. Prima dintre ele este cea de instruire a personalului companiilor în scopul evitării oricărei încălcări a legislației penale, activitate ce intervine întotdeauna anterior apariției vreunui raport juridic de conflict. „Iar a doua este una post factum, pe care o putem numi investigație, deși termenul este mai aproape de activitatea polițienească. În realitate, această din urmă categorie reprezintă un serviciu de apărare a clientului, de identificare a stării de fapt relevante în scopul protecției intereselor sale care, sigur, poate conduce la concluzia necesității implementării unor proceduri apte să asigure evitarea pentru viitor a unor situații similare celei care a prilejuit investigația”, explică specialistul  Țuca Zbârcea & Asociații.
Se merge foarte mult pe prevenție

Atunci când sunt derulate proiecte care vizează prevenția, „publicul țintă” al echipei de avocați este reprezentat, de regulă, de tot personalul companiei care a solicitat astfel de servicii.

Când au în lucru astfel de mandate, avocații din zona de penal colaborează cu specialiști din toate ariile de interes, dar în special cu cei în contabilitate și fiscalitate sau în domeniul IT.

„Nu este deloc o regulă să fim solicitați atunci când deja există suspiciuni că s-au săvârșit sau se pregătește săvârșirea unor infracțiuni. De cele mai multe ori, companiile care ne solicită serviciile adoptă o politică de prevenție în anticiparea incidentelor legate de încălcarea legislației penale”, precizează interlocutoarea BizLawyer.

După realizarea unui astfel de audit, echipa de avocați redactează o serie de propuneri, iar în măsura în care clientul dorește asistență și pe parcursul implementării, Țuca Zbârcea & Asociații face verificări periodice ale stadiului aplicării și eficienței acestor politici sau proceduri.

„Este mult mai ușor să previi săvârșirea unor fapte penale decât să înlături efectele dezastruoase ale implicării într-un conflict de drept penal. De multe ori, nici nu mai contează dacă ești făptuitor sau victimă; simpla asociere cu o cauză penală, în lumea economică, poate fi un dezastru. În plus, o companie răspunde civilmente pentru faptele prepușilor săi, dar, în anumite condiții, poate răspunde și penal”, atrage atenția Manuela Gornoviceanu.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.Se lucrează în echipe complexe


Atunci când Țuca Zbârcea & Asociații primește din partea unei companii solicitarea realizării unui audit, întreaga echipă specializată în drept penal participă conform ariei de competență a fiecăruia. „ Avem avocați specializați în infracțiuni economice, infracțiuni de corupție, cybercrimes ș.a.m.d. Nu există reguli, fiecare caz este unic, însă întotdeauna clientul este informat prin reprezentanții săi legali și tot clientul este cel care decide cum valorifică rezultatele activității noastre. Așa cum precizam anterior, de obicei o activitate de acest fel este urmată de adoptarea unor reguli și proceduri interne prin intermediul cărora să se evite repetarea eventualelor conduite reprobabile”, menționează coordonatorul practicii.

Pe parcursul activității sale, casa de avocatură a fost solicitată să intervină într-o multitudine de dosare.

Au fost foarte multe situațiile în care avocații au fost implicați în realizarea unor investigații interne în urma cărora au analizat riscuri precum mita, corupția, schimbul de informații cu oameni din afara firmei, înțelegeri anticoncurențiale etc. „Am fost solicitați pentru evaluări de acest tip de către companii mari în domeniul IT, telefonie mobilă, energie, industria alimentară și altele, în special pentru a ajuta acești clienți să introducă politici interne sau să  revizuiască politicile existente”, spune avocatul.

În astfel de spețe, experții Țuca Zbârcea & Asociații colaborează cu avocații interni ai clientului de fiecare dată. „Sunt mai aproape de subiect, iar cunoștințele și experiența lor constituie un suport real pentru activitatea noastră”, explică Manuela Gornoviceanu.

Interlocutoarea BizLawyer mai spune că în cazul acestor audituri, doar în situații de o complexitate extremă este depășită o perioadă de o lună – două și atunci când este nevoie de opinia altor specialiști, pentru emiterea căreia este necesar un timp suplimentar.

                    

 

Țuca Zbârcea & Asociații  asigură o gamă complexă de servicii

Avocații au constatat în practica de zi cu zi că infracțiunile de serviciu și cele economice sunt cel mai des întâlnite. De asemenea, delapidări, gestiuni frauduloase sau abuzul de bunuri sociale, dar și infracțiunile de corupție pot să apară, chiar și în mediul privat.

„Dacă riscurile sunt generate de necunoașterea legii, primul sfat este acela de a asigura conștientizarea de către angajați a legislației penale ce ar putea avea incidență în activitatea lor. Dacă nu aceasta este ipoteza de lucru, întotdeauna există calea reglementării, utilă și pentru prevenție, dar și pentru rigurozitatea demersurilor de atragere a răspunderii disciplinare sau de altă natură. Prin urmare, sfaturile sunt de a aborda calea simplă: întâi îi spui angajatului care sunt conduitele interzise, apoi reglementezi suficient cât să poți identifica ușor și rapid derapajele, asigurând, totodată, mecanismele necesare aplicării sancțiunilor disciplinare sau informațiile necesare sesizării penale, după caz ”, subliniază consultantul.

Ca urmare a unui audit pot apărea cazuri în care angajații care se fac vinovați de apariția problemelor în compania respectivă să fie concediați. Țuca Zbârcea & Asociații asigură servicii și în această arie de practică, dreptul muncii. În plus, formularea plângerilor penale este un serviciu avocațial pe care echipa firmei îl asigură, la cererea clienților.

De asemenea, există proiecte, derulate de firme de avocatură internaționale, la care experții români contribuie pentru evaluarea riscurilor în diverse arii, proiecte care stau la baza deciziilor de afaceri luate de investitori. „Colaborările cu firmele de avocatură externe se concretizează de fiecare dată când subiectul este o companie multinațională. Mandatarea este, așadar, frecventă și se datorează în bună măsură imperativului de cunoaștere la standarde adecvate a legislației locale”, arată interlocutoarea BizLawyer .

Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre puținele firme de avocatură care a integrat serviciile juridice în materia dreptului penal în cadrul serviciilor generale pe care le oferă. „Echipa noastră de drept penal adună, însumând anii de practică ai fiecărui membru, mai mult de 25 de ani de experiență în drept comercial, fiscal, bancar, achiziții publice, fonduri europene, insolvență etc., rezultatul fiind un departament de penal specializat și în toate aceste alte arii care sunt materii de origine ale normelor a căror încălcare este sancționată prin incriminări”, nuanțează Manuela Gornoviceanu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 341 / 1767
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...