![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
Filip & Company obține la ÎCCJ dubla confirmare a legalității ajustărilor voluntare a prețurilor de transfer. Societățile afiliate au dreptul de a ajusta prețurile practicate între afiliați, prin mecanisme contractuale și în vederea alinierii profiturilor la valoarea de piață
25 Mai 2023
BizLawyerPrin decizia ce a vizat impozitul pe profit, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție a menținut interpretarea instanței de fond și a confirmat că societățile afiliate au dreptul de a ajusta prețurile practicate între afiliați, prin mecanisme contractuale și în vederea alinierii profiturilor la valoarea de piață.
![]() |
George Trantea, partener si unul dintre coordonatorii departamentului de Litigii din cadrul Filip & Company |
Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat caracterul deductibil al cheltuielilor și al TVA generate de ajustările prețurilor de transfer pe care societățile afiliate le implementează în temeiul contractelor semnate la nivelul grupurilor. În două cauze ce au vizat impozitul pe profit și TVA, echipa de litigii formată din George Trantea (partener), Adrian Cristea (senior associate) și Adrian Zamfir (associate) a demonstrat că obligația ajustării prețurilor practicate de societăți afiliate la valoarea pieței este în același timp și un drept. Acest drept nu poate fi ignorat de inspectorii ANAF pentru simplul motiv că verificarea respectării valorii de piață ar fi atributul exclusiv al autorității fiscale.
Autoritățile fiscale au analizat mecanismele contractuale de ajustare a prețului pe care o societate din România, parte a unui grup multinațional, îl datora pentru bunurile obținute din partea furnizorului afiliat precum și modalitatea de determinare a prețului pe care îl achita către distribuitorii afiliați.
”Această dublă victorie este rezultatul eforturilor de peste 5 ani ale echipei Filip & Company care s-a bucurat în tot acest timp de încrederea clientului și, la final, de corecta înțelegere a magistraților secției de contencios a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Soluțiile obținute sunt de referință și avem convingerea că vor ajuta susținerea punctelor de vedere ale societăților și în alte dispute, în fața ANAF sau a instanțelor ”, spune George Trantea, partener și unul dintre coordonatorii departamentului de Litigii din cadrul Filip & Company.
Prin decizia ce a vizat impozitul pe profit, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție a menținut interpretarea instanței de fond și a confirmat că societățile afiliate au dreptul de a ajusta prețurile practicate între afiliați, prin mecanisme contractuale și în vederea alinierii profiturilor la valoarea de piață. Acest drept se poate reflecta în contractele semnate de părțile afiliate implicate și nu trebuie legat de o operațiune specifică.
Raționamentul aferent impozitului pe profit a determinat aceeași Secție de Contencios Administrativ și Fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție să anuleze decizia de impunere și în cea de-a doua cauză care viza TVA. În acest dosar, după anularea sentinței de la Curtea de Apel, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au reținut dreptul societății de a deduce TVA-ul aferent ajustărilor anuale ale prețurilor de transfer, chiar dacă ele sunt reflectate în facturi separate de cele aferente tranzacțiilor propriu-zise.
Soluțiile obținute în fața instanței supreme de Filip & Company sunt extrem de utile în contextul în care unele autorități fiscale continuă să ignore clauzele ce vizează ajustările globale din contractele încheiate de societăți afiliate. Deși au existat și soluții corecte la nivelul ANAF, multe societăți au fost nevoite să achite impozite și/ sau TVA suplimentare deoarece unii inspectori considerau că numai autoritatea poate decide dacă un anumit profit se situează sau nu la nivelul pieței.
Soluțiile reflectă o foarte bună înțelegere a mecanismelor de funcționare a grupurilor multinaționale de către judecătorii ÎCCJ care au recunoscut și dreptul societății de a recupera dobânzile aferente sumelor achitate în plus.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 489 / 1907 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...