ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Filip & Company obține la ÎCCJ dubla confirmare a legalității ajustărilor voluntare a prețurilor de transfer. Societățile afiliate au dreptul de a ajusta prețurile practicate între afiliați, prin mecanisme contractuale și în vederea alinierii profiturilor la valoarea de piață

25 Mai 2023   |   BizLawyer

Prin decizia ce a vizat impozitul pe profit, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție a menținut interpretarea instanței de fond și a confirmat că societățile afiliate au dreptul de a ajusta prețurile practicate între afiliați, prin mecanisme contractuale și în vederea alinierii profiturilor la valoarea de piață.

George Trantea, partener si unul dintre coordonatorii departamentului de Litigii din cadrul Filip & Company

 
 
Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat caracterul deductibil al cheltuielilor și al TVA generate de ajustările prețurilor de transfer pe care societățile afiliate le implementează în temeiul contractelor semnate la nivelul grupurilor. În două cauze ce au vizat impozitul pe profit și TVA, echipa de litigii formată din George Trantea (partener), Adrian Cristea (senior associate) și Adrian Zamfir (associate) a demonstrat că obligația ajustării prețurilor practicate de societăți afiliate la valoarea pieței este în același timp și un drept. Acest drept nu poate fi ignorat de inspectorii ANAF pentru simplul motiv că verificarea respectării valorii de piață ar fi atributul exclusiv al autorității fiscale.


Autoritățile fiscale au analizat mecanismele contractuale de ajustare a prețului pe care o societate din România, parte a unui grup multinațional, îl datora pentru bunurile obținute din partea furnizorului afiliat precum și modalitatea de determinare a prețului pe care îl achita către distribuitorii afiliați.

”Această dublă victorie este rezultatul eforturilor de peste 5 ani ale echipei Filip & Company care s-a bucurat în tot acest timp de încrederea clientului și, la final, de corecta înțelegere a magistraților secției de contencios a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Soluțiile obținute sunt de referință și avem convingerea că vor ajuta susținerea punctelor de vedere ale societăților și în alte dispute, în fața ANAF sau a instanțelor ”, spune George Trantea, partener și unul dintre coordonatorii departamentului de Litigii din cadrul Filip & Company.

Prin decizia ce a vizat impozitul pe profit, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție a menținut interpretarea instanței de fond și a confirmat că societățile afiliate au dreptul de a ajusta prețurile practicate între afiliați, prin mecanisme contractuale și în vederea alinierii profiturilor la valoarea de piață. Acest drept se poate reflecta în contractele semnate de părțile afiliate implicate și nu trebuie legat de o operațiune specifică.

Raționamentul aferent impozitului pe profit a determinat aceeași Secție de Contencios Administrativ și Fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție să anuleze decizia de impunere și în cea de-a doua cauză care viza TVA. În acest dosar, după anularea sentinței de la Curtea de Apel, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au reținut dreptul societății de a deduce TVA-ul aferent ajustărilor anuale ale prețurilor de transfer, chiar dacă ele sunt reflectate în facturi separate de cele aferente tranzacțiilor propriu-zise.

Soluțiile obținute în fața instanței supreme de Filip & Company sunt extrem de utile în contextul în care unele autorități fiscale continuă să ignore clauzele ce vizează ajustările globale din contractele încheiate de societăți afiliate. Deși au existat și soluții corecte la nivelul ANAF, multe societăți au fost nevoite să achite impozite și/ sau TVA suplimentare deoarece unii inspectori considerau că numai autoritatea poate decide dacă un anumit profit se situează sau nu la nivelul pieței.

Soluțiile reflectă o foarte bună înțelegere a mecanismelor de funcționare a grupurilor multinaționale de către judecătorii ÎCCJ care au recunoscut și dreptul societății de a recupera dobânzile aferente sumelor achitate în plus.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 364 / 1782
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...